maandag 19 december 2016

Wijnsuggesties voor de feestdagen (3/3) : Selezione Vini Italiani

Toen we de wijnselecties van Delhaize en Lidl bekeken viel het ons onmiddellijk op dat er geen Italiaanse wijnen aan bod kwamen. Omdat we zelf toch ook best wel liefhebbers zijn van dit wijnland sluiten we vandaag onze mini-reeks af met een selectie Italiaanse wijnen. Hiervoor deden we beroep op wijnexpert Toni Etneo van Selezione Vini Italiani, een belangrijke Limburgse importeur en distributeur van Italiaanse wijnen.

Voor de uitleg bij de wijnen deed ik ditmaal beroep op mijn wederhelft, foodblogster Tineke’s Cucina, die zelf ook Italiaanse roots heeft.
Prosecco Millesimato 22 Brut Terre Nardin
Starten doen we met de Prosecco Millesimato 22 Brut van Terre Nardin. Deze prosecco draagt aroma’s van citrusvruchten, ananas en pompelmoes, maar ook appel in zich mee. Een heldere, bloemige schuimwijn die fris en levendig aanvoelt.

Een prima aperitiefdrank.

Adviesprijs: 14,40 €

Pescaja Roero Arneis
Naar de witte wijnen toe kiezen we opnieuw voor een wijn die we vorig jaar reeds opnamen bij ons eindejaarsmenuEen schitterende witte Roero Arneis van het huis Pescaja.

De druivensoort Roero Arneis is één van de belangrijkste witte druivensoort in Italië en wordt alleen verbouwd in Piëmonte. De druif heeft de bijnaam “kleine koning” of “witte nebbiolo”. De typische kenmerken voor deze wijnen zijn de mineraliteit, tropische vruchten, bloemen en amandel.

Past perfect bij Vitello al Tonnato, tajarin met ragù, wit vlees zoals kalfs of zelfs kip maar dan met gekruide sauzen. Rundstartaar met witte truffel

Adviesprijs: 13,73 €

Chianti Colli Senesi Fontaleoni
Bij Italiaanse wijnen denken de meesten waarschijnlijk aan Chianti. Deze wijnsoort heeft soms wel eens een negatieve bijklank, maar dat hoeft helemaal zo niet te zijn. Met deze Chianti Colli Senesi van huis Fontaleoni hebben we een warme vlotte wijn, diep van smaak en met een complexe neus. Robijnrood, fijne neus, rood fruit.

Serveer de wijn met pasta, osso bucco of Toscaanse salami. Een aanrader bij harde kazen.

Adviesprijs: 13,07 €

Barbera d’Alba Dü Gir (Montaribaldi)
De tweede rode wijn in ons overzicht is een prima Barbera vol met zwart fruit, hout, cacao en een vleugje vanille. Verfijnde en complexe wijn.

Het wijnhuis Montaribaldi teelt de druiven voor deze wijn aan oudere stokken op de wijngaard genoemd Dü Gir. De stelen worden verwijderd van de druiven waarna de druiven worden geperst. Het weken duurt ongeveer tien dagen bij een temperatuur van 30 tot 32°C. Nieuwe eikenhouten wijnvaten voor 1 jaar, waar ondertussen de melkzuurgisting plaatsvindt. Na een lichte zuivering wordt de wijn gebotteld en acht maanden later is de wijn klaar voor de verkoop.

Vooral geschikt bij rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus – rood vlees met saus – pelswild

Van dit wijnhuis kennen wij ook nog de Moscato d’Asti Montaribaldi die we vorig jaar serveerden bij ons eindejaarsmenu.

Adviesprijs: 17,67 €

Moscato d’Asti Bel Piano Cascina Fonda
Eindigen doen we met een fijne dessertwijn. De Cascina Fonda Bel Piano van Moscato d'Asti is lichtzoet en bevat weinig alcohol. Hij heeft een karakteristiek muskaataroma met heldere tonen van acacia en lindebloesem.

Lichtzoet, zachte bubbels en heerlijk als aperitief of bij een dessert. Koel serveren.

Adviesprijs: 12,16 €

Geen opmerkingen:

Een reactie posten