Ongeveer een maand geleden zag ik een Facebook-advertentie
voor de ‘Virtuele Whiskyreis’ van Glenfiddich, die door Tony van Rooijen in
meerdere theaterzalen in België en Nederland wordt gebracht. Tony is een
officiële ‘Whisky Ambassador’ van Glenfiddich en kent hun verhaal dus als geen
ander. Toen de voorstelling ook in Hasselt langs kwam gingen we kijken. Aangezien
ik mijn komst vooraf had gemeld, stond Tony me al op te wachten aan de ingang
en hadden we een leuke babbel nog voor de voorstelling van start ging. Op de
stoel lag voor iedereen een proefdoos klaar met samples van alle whisky’s, een
boekje met het hele verhaal van Glenfiddich, een proefglas, water, pipetje en
balpen. Zelden zo’n mooie en luxueuze proefset gekregen tijdens een tasting.
De voorstelling heeft als rode draad een virtueel bezoek aan
de Glenfiddich Distillery in Dufftown. Vanuit een tekening van het hele complex
klikt Tony op een gebouw, waarna we via een korte video een blik krijgen op dat
gedeelte van het productieproces. Gedurende de rondleiding proeven we ook
achtereenvolgens de verschillende bottelingen uit het gamma, waaronder zelfs
een ‘speciale’ die zopas op de markt werd gebracht. Tussendoor was er ook
steeds de mogelijkheid om vragen te stellen.
We proefden volgende whisky’s, alleen de volgorde was iets
anders, zodat de smaken en aroma’s meer in stijgende lijn gingen. Mijn
persoonlijke favoriet blijft nog steeds de zachte maar heel erg smaakvolle
Solera Reserve.
- Glenfiddich 12 years old (de bekende ‘signature malt’ die wereldwijd een succesverhaal is)
- Glenfiddich 14 years old (hout, vanille, … de langere rijping proef je onmiddellijk)
- Glenfiddich 15 years old Solera Reserve (een mix van 3 vaten, afkomstig uit het beroemde Solera vat wat nooit lager dan de helft wordt leeggemaakt)
- Glenfiddich 18 years old (warme appel met kaneel, ideale whisky voor foodpairing met een stuk warme appeltaart)
- Glenfiddich 21 years old (deze whisky kreeg een finish in een vat waar voordien rum in zat)
- Glenfiddich IPA Experiment (een whisky uit de
nieuwe experimentele reeks. Deze whisky mocht rijpen in een vat waar voordien
even een ‘Indian Pale Ale’ biertje in zat.)
In tegenstelling tot de tour in Dufftown kregen we tijdens
deze voorstelling heel veel uitleg over de bottelingen en door het proeven
onder begeleiding konden we de verschillen ook duidelijk waarnemen en
onderscheiden. Dit alleen maakt deze voorstelling al zeer interessant voor
liefhebbers van een lekkere single malt. Tussendoor kwamen er nog heel wat
‘weetjes’ naar boven. Zo weet ik nu eindelijk waarom de Schotse distilleries
steeds bourbonvaten opkopen uit America. Het klopt natuurlijk dat ze bij de
productie van bourbon de vaten slechts eenmaal mogen gebruiken waardoor er een
ruime tweedehandsmarkt is, maar een sterker argument is dat de gierige schotten
die vaten kunnen opkopen voor pakweg 50 dollar per stuk, terwijl ze voor porto-
of sherryvaten gemakkelijk 400 tot 800 Euro betalen.
Het was een zeer aangename en leerrijke avond in het
Hasseltse Cultuurcentrum. Komt Tony bij jou in de buurt met zijn virtuele
whiskyreis, dan wil ik zijn voorstelling zeker aanbevelen. Meer info op http://www.virtuelewhiskyreis.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten