zondag 18 december 2016

Wijnsuggesties voor de feestdagen (2/3) : Lidl

Sinds enkele maanden heeft supermarktketen Lidl zijn wijnkelder verder uitgebreid tot meer dan 700 wijnen. Ik vroeg hen om even in de kelder te duiken en hun lekkerste wijntjes voor te stellen voor het kerstdiner. De commentaar bij de wijnen komt van wijnexpert Harry De Schepper.

Montagny Premier Cru AOP Cave de Genouilly 2014
Chardonnay (Bourgogne, Frankrijk)

Montagny is een wat minder bekende appellatie in het zuiden van de Côte Chalonnaise, in de Bourgogne. Zoals de meer bekendere witte bourgogne van de Côte de Beaune kan een Montagny ook uitsluitend met chardonnay gemaakt worden. Het is een middelgrote coöperatie die jaarlijks in totaal goed 2.100 hl vooral Côte Chalonnaise-wijn produceert.
Een lekkere wijn om bij warme visgerechten te serveren. De bereiding mag al iets complexer zijn, zo zou de wijn bij een mootje in boter gebakken kabeljauwrug met een kreeftensausje een goede begeleider zijn.

Vega del Pas Verdejo Rueda 2014
Verdejo (Ruada, Spanje)

De regio Rueda dankt zijn naam aan het stadje Rueda, wat rad betekent. Het gehele stadje heeft de vorm van meerdere cirkels die elkaar in ringvorm opvolgen. Ook de kelders zijn als het ware cirkelvormige loopgraven, die naargelang de eigenaar met elkaar verbonden zijn. Het is één van de beste zones voor Spaanse witte wijnen die doorgaans met de lokale druif verdego gemaakt worden. Soms met sauvignon aangevuld, maar deze wijn is een 100% verdejo, dus een zuivere Rueda. De Bodegas Castelo de Medina is in de 90er jaren opgericht door 2 wijnliefhebbers te Villaverde de Medina, een dorpje iets ten zuiden van het stadje Rueda. Ze verbouwen 180 ha wijngaarden en kopen voor een deel van hun productie ook aan bij lokale wijnbouwers, die zelf geen wijn maken.
 
Deze vrij krachtige ongecompliceerde wijn gaat zeer goed samen met warme visbereidingen. Ook geroosterde schaaldieren, scampi en langoustines. Mooi bij een scampi diabolique.

Baturrica Gran Reserva 2010 – Tarragona DO
Tempranillo, Cabernet Sauvignon (Tarragona, Spanje)

Tarragona is een grote Catalaanse wijnregio met goed 6000 ha wijngaarden, in het achterland van de stad Tarragona, waar het zijn naam aan ontleent. De belangrijkste rode druivensoort is de tempranillo, ook hier wel eens “Ull de Llebre” genoemd. Het is een zonovergoten regio, die sinds lang jaarlijks vele toeristen aantrekt. Denk maar aan de Costa Dorada en het beroemde badplaatsje Salou.
De Bodega Viña Tridado is een grote wijnhandelaar die bij kleinere wijnbouwers druiven en ook wijnen opkoopt en commercialiseert.

Wijn die bij vele eenvoudige warme vleesgerechten een goede begeleider zal zijn.

Vinya Carles Crianza 2010 – Priorat DOCa 2010
Cuvée (Catalonië, Spanje)

Priorat is niet alleen de topappellatie in Catalonië, maar tevens één van de 2 in heel Spanje. De wijn wordt gebotteld door een niet nader genoemde bottelaar in El Molàr, een klein dorpje in het hart van de Priorat. De wijn werd door een lokale wijnhandelaar gebotteld en ook gecommercialiseerd. De belangrijkste druiven zijn granache (garnacha) en carignan (cariñena of mazuelo).
 
Kan zeker bij krachtig smakend gebraad van rund of lam, en ook bij gerechten met wild, zoals een everzwijnsteak met knolselderpuree en in witte wijn gekaramelliseerde peertjes.

Château D’Eck Grande Cuvée Pessac-Léognan AOP 2009
Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc (Bordeaux, Frankrijk)

Fraai kasteel dat in de jaren ’90 door de familie Gonet gekocht werd. De 7 ha liggen verdeeld in meerdere percelen en zijn vooral beplant met merlot, daarna cabernets en ook wat petit verdot. De Gonets bezitten nog een vijftal andere kastelen en ook een domein in de Champagne.
 
Edele bordeaux die enkel bij edele culinaire creaties past. Een lamszadel met een klassieke begeleiding zoals mosterdlamssausje en eekhorentjesbrood. Bij voorkeur een uurtje vooraf decanteren.

Château Haut de la Becade Pauillac AOP 2009
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc (Bordeaux, Frankrijk)

Dit wijnbedrijf bezit slechts 7 ha met een aanplant van ongeveer 45 % cabernet sauvignon, 40 % merlot en 15 % cabernet franc. De huidige eigenares is tevens de voorzitster van de lokale coöperatie La Rose Pauillac. De wijn van Haut de la Becade wordt dan ook in de coöperatieve gevinifieerd.
 
Bij deze excellente wijn hoort gebakken of gebraden rundvlees. Een zeer geschikt gerecht voor deze Pauillac is een klassieker uit de Franse keuken “Onglet aux échalotes”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten