Montagny
Premier Cru AOP Cave de Genouilly 2014
Chardonnay
(Bourgogne, Frankrijk)
Montagny is
een wat minder bekende appellatie in het zuiden van de Côte Chalonnaise, in de
Bourgogne. Zoals de meer bekendere witte bourgogne van de Côte de Beaune kan
een Montagny ook uitsluitend met chardonnay gemaakt worden. Het is een
middelgrote coöperatie die jaarlijks in totaal goed 2.100 hl vooral Côte
Chalonnaise-wijn produceert.
Een lekkere wijn om bij warme visgerechten te
serveren. De bereiding mag al iets complexer zijn, zo zou de wijn bij een
mootje in boter gebakken kabeljauwrug met een kreeftensausje een goede
begeleider zijn.
Vega del Pas Verdejo Rueda
2014
Verdejo
(Ruada, Spanje)
De regio
Rueda dankt zijn naam aan het stadje Rueda, wat rad betekent. Het gehele stadje
heeft de vorm van meerdere cirkels die elkaar in ringvorm opvolgen. Ook de
kelders zijn als het ware cirkelvormige loopgraven, die naargelang de eigenaar
met elkaar verbonden zijn. Het is één van de beste zones voor Spaanse witte
wijnen die doorgaans met de lokale druif verdego gemaakt worden. Soms met
sauvignon aangevuld, maar deze wijn is een 100% verdejo, dus een zuivere Rueda.
De Bodegas Castelo de Medina is in de 90er jaren opgericht door 2
wijnliefhebbers te Villaverde de Medina, een dorpje iets ten zuiden van het
stadje Rueda. Ze verbouwen 180 ha wijngaarden en kopen voor een deel van hun
productie ook aan bij lokale wijnbouwers, die zelf geen wijn maken.
Deze vrij
krachtige ongecompliceerde wijn gaat zeer goed samen met warme visbereidingen.
Ook geroosterde schaaldieren, scampi en langoustines. Mooi bij een scampi
diabolique.
Baturrica
Gran Reserva 2010 – Tarragona DO
Tempranillo, Cabernet Sauvignon (Tarragona, Spanje)
Tarragona
is een grote Catalaanse wijnregio met goed 6000 ha wijngaarden, in het
achterland van de stad Tarragona, waar het zijn naam aan ontleent. De
belangrijkste rode druivensoort is de tempranillo, ook hier wel eens “Ull de
Llebre” genoemd. Het is een zonovergoten regio, die sinds lang jaarlijks vele
toeristen aantrekt. Denk maar aan de Costa Dorada en het beroemde badplaatsje
Salou.
De Bodega
Viña Tridado is een grote wijnhandelaar die bij kleinere wijnbouwers druiven en
ook wijnen opkoopt en commercialiseert. Wijn die bij vele eenvoudige warme vleesgerechten een goede begeleider zal zijn.
Vinya
Carles Crianza 2010 – Priorat DOCa 2010
Cuvée
(Catalonië, Spanje)
Priorat is
niet alleen de topappellatie in Catalonië, maar tevens één van de 2 in heel
Spanje. De wijn wordt gebotteld door een niet nader genoemde bottelaar in El
Molàr, een klein dorpje in het hart van de Priorat. De wijn werd door een
lokale wijnhandelaar gebotteld en ook gecommercialiseerd. De belangrijkste
druiven zijn granache (garnacha) en carignan (cariñena of mazuelo).
Kan zeker
bij krachtig smakend gebraad van rund of lam, en ook bij gerechten met wild,
zoals een everzwijnsteak met knolselderpuree en in witte wijn gekaramelliseerde
peertjes.
Château D’Eck Grande Cuvée
Pessac-Léognan AOP 2009
Cabernet
Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc (Bordeaux, Frankrijk)
Fraai
kasteel dat in de jaren ’90 door de familie Gonet gekocht werd. De 7 ha liggen
verdeeld in meerdere percelen en zijn vooral beplant met merlot, daarna
cabernets en ook wat petit verdot. De Gonets bezitten nog een vijftal andere
kastelen en ook een domein in de Champagne.
Edele bordeaux die enkel bij edele
culinaire creaties past. Een lamszadel met een klassieke begeleiding zoals
mosterdlamssausje en eekhorentjesbrood. Bij voorkeur een uurtje vooraf
decanteren.
Château Haut de la Becade
Pauillac AOP 2009
Cabernet
Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc (Bordeaux, Frankrijk)
Dit
wijnbedrijf bezit slechts 7 ha met een aanplant van ongeveer 45 % cabernet
sauvignon, 40 % merlot en 15 % cabernet franc. De huidige eigenares is tevens
de voorzitster van de lokale coöperatie La Rose Pauillac. De wijn van Haut de
la Becade wordt dan ook in de coöperatieve gevinifieerd.
Bij deze excellente
wijn hoort gebakken of gebraden rundvlees. Een zeer geschikt gerecht voor deze
Pauillac is een klassieker uit de Franse keuken “Onglet aux échalotes”.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten