donderdag 29 december 2016

Cavalieri Gin + Cocktail "The Contessa"

Bijna dagelijks komen er in ons land nieuwe gins op de markt. Zelfs voor een drinksblogger is het soms lastig om de beste flessen eruit te pikken. Ervaring leert ons intussen ook dat de flessen met de beste marketing niet altijd de beste gins bevatten. Maar soms krijg je ook wel eens een meevaller, omdat het verhaal achter het product al vooraf duidelijk maakt dat het wel goed zit.

Vijf jaar geleden nam de Limburgse ondernemer Luc Vannitsen het initiatief om een Italiaanse kookclub op te starten, Cavalieri in Cucina (=Ridders in de keuken). Intussen is dit initiatief uitgegroeid tot een stevige kookclub met meerdere groepen en in totaal zo’n 54 leden. Stuk voor stuk zelfstandige ondernemers uit Limburg met de meest uiteenlopende beroepen, van chirurg of strafpleiter tot carrossier of tuinarchitect. Wat deze ondernemers zeker gemeenschappelijk hebben is hun grote liefde voor de authentieke smaken van de Italiaanse keuken. Eens per maand ontsnappen ze aan hun overvolle agenda om onder deskundige leiding samen heerlijke gerechten uit de ‘Cucina Povera’ op tafel te brengen. Wanneer deze kookclub een eigen samengestelde gin op de markt brengt, weet je gewoon zeker dat hier serieus over nagedacht is en dat de smaken en aroma’s zeker zullen verrassen.


Cavalieri Gin is 100% Limburgs, van distillaat tot ontwerp, van etiket tot distributie. Het is een artisanale gin waarmee de kookclub zich ook bewust wil distantiëren van de commerciële gins die je vandaag overal kan aantreffen. Ze maken zich dan ook sterk dat je deze gin nooit zal kunnen aankopen in de supermarkt.
Deze gin is beslist uniek, dat merk je al wanneer je de mooie designfles bekijkt. Een fles “met een hoek af”, zoals de meeste Limburgse ondernemers zichzelf ook graag beschrijven ;-)     


Hiermee is dit verhaal zeker niet ten einde. Half februari komt er een zomerversie van Cavalieri Gin op de markt en Luc verklapte ook dat er nog enkele afgeleide producten op de markt zullen komen. Ik denk dan onmiddellijk aan lekkere pralines ;-)


Op de testbank


De gin heeft verfijnde toetsen van limoen, koriander en uiteraard ook jeneverbes. Door de limoen en koriander krijg je natuurlijk veel citrus in smaak en aroma. Deze gin heeft zeker geen dominante smaak of aroma wat er zwaar bovenop ligt, wat ook vaak het aantal liefhebbers zal beperken. Dit is naar onze smaak een zeer correcte en lekkere gin die door heel veel mensen beslist echt lekker zal gevonden worden. Voor een perfect serve kreeg ik het advies om te mixen met Erasmus Bond ‘classic tonic’.

Natuurlijk moeten we naast de perfect serve ook nog een cocktailvoorstel bedenken. Voor een Italiaanse kookclub denken we onmiddellijk in de richting van een Negroni, maar een klassieke mix met Campari en een bitterzoete vermout zou deze gin veel te weinig eer aandoen. Daarom kies ik liever voor het wat minder bekende sexy nichtje van de Negroni : The Contessa. Deze cocktail is iets lichter in kleur en sterkte doordat de Campari vervangen is door Aperol. En eigenlijk past zelfs de naam van deze cocktail veel beter bij de naam van deze gin ;-)


Het recept van de Contessa vraagt om een droge vermout i.p.v. de zoete vermout in een klassieke Negroni. Ik kies in dit geval liever voor de gulden middenweg met Belmouth, een limited edition vermout van Delhaize en Distillerie de Biercée, op basis van Belgische roséwijn uit de regio Namur.

Cocktail : The Contessa


Ingrediënten
35 ml Cavalieri Gin
35 ml Belmouth vermout
35 ml Aperol


Bereiding
Ik blijf erbij dat je een Negroni of een variant van dit recept het best kan bereiden in een mengbeker met veel ijs. Alle ingrediënten toevoegen en roeren tot alles perfect gemixt en gekoeld is. Daarna strainen in een Old Fashioned glas met verse ijsblokken.


Een schijfje gedroogde sinaasappel toevoegen als garnituur. Heb je geen gedroogd sinaasappelschijfje, neem dan een mooi stuk sinaasappelschil.
In onze reeks ‘Mise-en-place’ volgt er trouwens binnenkort een volledig artikel over gedroogde citrusschijfjes.

Zoals reeds vermeld is deze gin niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar wel eenvoudig te bestellen via de eigen webshop
. Intussen staat deze gin ook al op de kaart in een aantal toprestaurants waaronder de Kristalijn in Genk en De Slagmolen in Opglabbeek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten