woensdag 7 december 2016

Stijlvolle geschenktips : Big Peat's Christmas Edition

Tijdens het selecteren van de producten voor deze themaweek heb ik heel wat whisky’s de revue zien passeren. Het lijkt mij een stuk eenvoudiger om bieren te selecteren voor zo’n themaweek, omdat heel wat brouwers een speciaal kerstbier op de markt brengen. Zoiets zie je eigenlijk eerder zelden in de wereld van sterke dranken.

Tot mijn verrassing kwam dan toch plots het voorstel om een heuse kerstbotteling van een whisky in de reeks op te nemen, Douglas Laing Big Peat’s Christmas Edition 2016 - An offer I couldn’t refuse.
Ondanks de gezellige dikkerd op de verpakking is dit zeker geen whisky voor watjes. Big Peat is een ‘All Islay’, cask strenght whisky op 54,6% alcohol, uitgebracht als limited edition. Geen kleurstoffen of koude filtratie. Het is intussen reeds de 6e keer dat deze producent een kersteditie op de markt brengt. Het is traditioneel steeds een blend van Ardbeg, Bowmore, Caol Ila en Port Ellen. Deze keer krijgen we de garantie dat ALLE actieve stokerijen van Islay erin zitten, met als kers op de taart ook opnieuw de gesloten en bijna legendarische stokerij Port Ellen. De negen kerstsokken op de verpakking staan voor de negen whiskymerken waaruit deze blend is samengesteld.
De “gewone” Big Peat is uiteraard een botteling die je wel het hele jaar door kan verkrijgen. Het is een blend van malt whisky’s, enkel en alleen afkomstig van het eiland Islay. De normale editie is gebotteld aan 46% alcohol, dus een stuk lichter dan deze kerstversie. Deze blend brengt het zoete van Caol Ila, de balans van Bowmore, het medicinale van Ardbeg, de grondtonen van Port Ellen, … elke whisky draagt bij tot het uiteindelijke resultaat. Big Peat noemen ze niet voor niets ‘Islay in a bottle’.
Deze whisky is uiteraard bedoeld voor liefhebbers van een whisky met veel turf, om puur te drinken of met een paar druppels water om alle aroma’s te laten ontwaken.
Met het risico om ruzie te krijgen met de turf-liefhebbers, maar er zijn toch best wel enkele cocktails die handig gebruik maken van het stevige turfaroma. Denk maar aan de ‘float’ die je heel voorzichtig als laatste stap toevoegt op een Penicillin cocktail. Wanneer je deze whisky gebruikt in een cocktail zullen de smaak en het aroma ook veel minder naar de achtergrond verdwijnen, in vergelijking met een zachtere whisky. Dit leent zich dan ook uitstekend voor de typische whiskycocktails zoals een Whisky Sour of een Old Fashioned. Wie graag wat meer experimenteert moet zeker eens proberen om gelijke delen van deze ‘peated scotch’ en een gewone blended whisky te combineren met 15 ml vermout en 5 ml Pineau de Charentes. Maar nu eerst maar eens genieten van een pure dram.
Douglas Laing Big Peat's Christmas Edition is verkrijgbaar in de betere drankenhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten