maandag 5 december 2016

Stijlvolle geschenktips : Savourist Spirits abonnement

Savourist is de startup van Stein Devos uit Antwerpen. Zijn basisconcept is eenvoudig en geniaal, een abonnementsformule waarbij je maandelijks drie topspirits kan proeven. En omdat hij ook giftcards verkoopt voor 1, 3, 6 of 12 maanden komt dit absoluut in aanmerking voor onze reeks “Double Strainger Stijlvolle geschenktips” !

Wanneer je zo’n giftcard als geschenk ontvangt, moet je je aanmelden op de website. Na ingave van het giftcardnummer kan je onmiddellijk je keuze maken. Savourist heeft namelijk drie verschillende mogelijkheden voor het abonnement :
  • Whisky : elke maand een selectie van 3 whisky’s
  • Rum : elke maand een selectie van 3 rums
  • Spirits : elke maand een selectie van 3 verschillende spirits (whisky, rum, cognac, gin, … )

Om het systeem te testen koos ik het ‘spirits’ abonnement. Enkele dagen na mijn aanvraag lag er in mijn brievenbus een mooi kartonnen doosje met daarin 3 proefbuisjes met telkens 3 cl van de geselecteerde spirit. Het doosje heeft een grootte die perfect past in elke reglementaire brievenbus. Je hoeft dus niet thuis te blijven voor de levering.
We schrijven deze review op basis van de verzending van november.
In het doosje zaten volgende premium spirits :
  • Armagnac Single de Samalens 12y
  • Rum Mezan Diamond Guyana 2005
  • Springbank Single Malt Whisky 15y
Het grote voordeel van dit systeem is dat je elke maand opnieuw enkele premium spirits kan proeven. Dit zijn spirits die je als volledige fles wellicht niet zo vaak in huis zal halen vanwege een toch wel iets hoger prijskaartje. Vanuit die optiek is het concept van Savourist dus zeker niet verkeerd. De spirits die je kan proeven zijn geen budgetspirits, maar echte premium spirits uit een hogere prijsklasse. Om een concreet voorbeeld te geven, de Armagnac die er deze maand bijzit is een fles van 66 Euro, de Springbank Whisky kost zelfs 78,50 Euro. Dit maakt het abonnement absoluut waardevol voor liefhebbers die graag af en toe nieuwe spirits ontdekken. Volgens mij zal dit ook net het sterkste punt zijn wat het succes bepaalt voor deze formule. Ik ben alvast heel erg benieuwd hoe dit verder zal evolueren, maar ik ben zeker aangenaam verrast door de selectie voor deze maand.


Naast de abonnementsformule kan je via de webshop ook alle flessen bestellen die je hebt geproefd. Is een volledige fles toch wat teveel of te duur, dan heb je ook nog de mogelijkheid om een extra proefflesje te bestellen van 10 of 25 cl, wat toch ook alweer vrij uniek is. Ik ben zulke proefflesjes zelf eigenlijk nog maar éénmaal eerder tegengekomen en dat was bij Proof, een drankenshop in Gent.
Uiteraard wil ik ook nog wat vertellen over de geproefde spirits :

Armagnac Single de Samalens 12y
De laatste jaren lijkt het alsof alleen whisky, rum en gin nog trendy zijn, overige spirits komen amper nog aan bod. Sinds enige tijd merk ik echter een nieuwe ‘Malternative’ beweging die andere spirits toch ook opnieuw in de spotlight wil plaatsen. Zo was ik op de voorbije ‘Winefair’ beurs aangenaam verrast door de cognacs van Malternative Belgium. Ik vind het dus absoluut een pluspunt dat Savourist deze maand ook een premium armagnac aan bod laat komen, wat voor vele mensen toch minder gekend zal zijn. Armagnac is het oudste wijndistillaat uit Frankrijk en lijkt heel erg op cognac. Het distillatieproces is niet helemaal hetzelfde. Normaal wordt een armagnac slechts eenmaal gedistilleerd, wat deze specifieke armagnac met dubbele distillatie dan toch weer iets meer op cognac laat lijken. Een cognac wordt ook gedistilleerd op een lagere temperatuur dan armagnac. Deze armagnac van Ugni Blanc druiven (ook gekend als Trebbiano Toscano) werd dus tweemaal gedistilleerd en rijpte 12 jaar op eikenhouten vaten. Het resultaat is een fruitige spirit met uiteraard veel invloed van het hout. We ruiken toetsen van gember, nootmuskaat en kruidnagel, gevolgd door pruimen, vijgen en peer. We proeven een kruidige en olieachtige spirit met vanille, vijgen en anijs. De afdronk is droog met veel hout.

Rum Mezan Diamond Guyana 2005
Naast whisky is rum ook steeds populairder aan het worden. Mezan is een onafhankelijke bottelaar die de wereld rondreist op zoek naar unieke vaten die daarna in eigen beheer verder gerijpt worden. De bottelingen zijn blends uit één enkel jaar (in dit geval 2005) en één enkele stokerij. Ze gebruiken geen toegevoegde suikers of kleurstoffen. Deze unieke rum werd gedistilleerd in de beroemde houten ‘Port Mourant’ Pot still in de Diamond Distillery in Georgetown, Guyana. We ruiken heel veel tropisch fruit (abrikozen, papaya, guave, mango, banaan) en eikenhout. We proeven een rijke, getoaste smaak met toetsen van caramel en sinaasappelzeste. Ook rozemarijn en walnoot. In de afdronk houtskool en wit fruit.

Springbank Single Malt Whisky 15y
Deze Springbank Single Malt is een uitstekende whisky, gerijpt op vaten waar vroeger sherry in heeft gezeten. Hij werd geproduceerd volgend het traditionele procédé. De gerst werd gemout boven een vuur met turfblokken, wat resulteert in een subtiel vleugje turf, zonder echt overheersend te zijn. Springbank staat steeds garant voor een zoete, doch stevige en olieachtige whisky met een lichte turfsmaak.

We ruiken ananas en passievrucht, toetsen van caramel, gedroogd leder en touw. Donkere chocolade, amandel en rook. Een zeer complex boeket aan aroma’s. We proeven het fruit en de donkere chocolade ook duidelijk in het glas, samen met marsepein, vijgen en vanille. Een lange afdronk met eik, leder en kruiden.

 Zowel de abonnementsformules als giftcards kan je bestellen op www.savourist.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten