Wanneer je zo’n giftcard als geschenk ontvangt, moet je je aanmelden op de website. Na ingave van het giftcardnummer kan je onmiddellijk je keuze maken. Savourist heeft namelijk drie verschillende mogelijkheden voor het abonnement :
- Whisky : elke maand een selectie van 3 whisky’s
- Rum : elke maand een selectie van 3 rums
-
Spirits : elke maand een selectie van 3 verschillende spirits (whisky, rum,
cognac, gin, … )
Om het systeem te testen koos ik het ‘spirits’ abonnement. Enkele dagen na mijn aanvraag lag er in mijn brievenbus een mooi kartonnen doosje met daarin 3 proefbuisjes met telkens 3 cl van de geselecteerde spirit. Het doosje heeft een grootte die perfect past in elke reglementaire brievenbus. Je hoeft dus niet thuis te blijven voor de levering.
We schrijven deze review op basis van de verzending van november.
In het doosje zaten volgende premium spirits :
- Armagnac Single de Samalens 12y
- Rum Mezan Diamond Guyana 2005
- Springbank
Single Malt Whisky 15y
Naast de abonnementsformule kan je via de webshop ook alle
flessen bestellen die je hebt geproefd. Is een volledige fles toch wat teveel
of te duur, dan heb je ook nog de mogelijkheid om een extra proefflesje te bestellen
van 10 of 25 cl, wat toch ook alweer vrij uniek is. Ik ben zulke proefflesjes zelf
eigenlijk nog maar éénmaal eerder tegengekomen en dat was bij Proof, een
drankenshop in Gent.
Uiteraard wil ik ook nog wat vertellen over de geproefde
spirits :
Armagnac Single de
Samalens 12y
De laatste jaren lijkt het alsof alleen whisky, rum en gin
nog trendy zijn, overige spirits komen amper nog aan bod. Sinds enige tijd merk
ik echter een nieuwe ‘Malternative’ beweging die andere spirits toch ook opnieuw
in de spotlight wil plaatsen. Zo was ik op de voorbije ‘Winefair’ beurs
aangenaam verrast door de cognacs van Malternative Belgium.
Ik vind het dus absoluut een pluspunt dat Savourist deze maand ook een premium
armagnac aan bod laat komen, wat voor vele mensen toch minder gekend zal zijn. Armagnac
is het oudste wijndistillaat uit Frankrijk en lijkt heel erg op cognac. Het
distillatieproces is niet helemaal hetzelfde. Normaal wordt een armagnac
slechts eenmaal gedistilleerd, wat deze specifieke armagnac met dubbele
distillatie dan toch weer iets meer op cognac laat lijken. Een cognac wordt ook
gedistilleerd op een lagere temperatuur dan armagnac. Deze armagnac van Ugni
Blanc druiven (ook gekend als Trebbiano
Toscano) werd dus tweemaal
gedistilleerd en rijpte 12 jaar op eikenhouten vaten. Het resultaat is een
fruitige spirit met uiteraard veel invloed van het hout. We ruiken toetsen van
gember, nootmuskaat en kruidnagel, gevolgd door pruimen, vijgen en peer. We
proeven een kruidige en olieachtige spirit met vanille, vijgen en anijs. De
afdronk is droog met veel hout.
Rum Mezan Diamond
Guyana 2005
Naast whisky is rum ook steeds populairder aan het worden.
Mezan is een onafhankelijke bottelaar die de wereld rondreist op zoek naar
unieke vaten die daarna in eigen beheer verder gerijpt worden. De bottelingen
zijn blends uit één enkel jaar (in dit geval 2005) en één enkele stokerij. Ze
gebruiken geen toegevoegde suikers of kleurstoffen. Deze unieke rum werd
gedistilleerd in de beroemde houten ‘Port Mourant’ Pot still in de Diamond
Distillery in Georgetown, Guyana. We ruiken heel veel tropisch fruit
(abrikozen, papaya, guave, mango, banaan) en eikenhout. We proeven een rijke,
getoaste smaak met toetsen van caramel en sinaasappelzeste. Ook rozemarijn en
walnoot. In de afdronk houtskool en wit fruit.
Springbank Single
Malt Whisky 15y
Deze Springbank Single Malt is een uitstekende whisky,
gerijpt op vaten waar vroeger sherry in heeft gezeten. Hij werd geproduceerd
volgend het traditionele procédé. De gerst werd gemout boven een vuur met
turfblokken, wat resulteert in een subtiel vleugje turf, zonder echt
overheersend te zijn. Springbank staat steeds garant voor een zoete, doch
stevige en olieachtige whisky met een lichte turfsmaak.
We ruiken ananas en passievrucht, toetsen van caramel,
gedroogd leder en touw. Donkere chocolade, amandel en rook. Een zeer complex
boeket aan aroma’s. We proeven het fruit en de donkere chocolade ook duidelijk
in het glas, samen met marsepein, vijgen en vanille. Een lange afdronk met eik,
leder en kruiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten