dinsdag 6 december 2016

Stijlvolle geschenktips : Een Gin op wijze van de chef

Regelmatig mag ik nieuwe gins testen die verdeeld worden door de grote supermarkten en af en toe zitten daar echte pareltjes tussen zoals vb. Jinzu die we onlangs mochten testen.  Daarnaast kijk ik ook steeds uit naar bottelingen die op kleinere schaal gebeuren door enthousiaste gin-liefhebbers. Heel vaak zijn dat gins met een zeer uitgesproken smaakpatroon en dus zeer leuk om te ontdekken.

Een nieuwe trend blijkt te zijn dat heel wat restaurants hun eigen gin op de markt brengen. In Limburg kenden we natuurlijk reeds Vallina’s Gin met het heerlijke aroma van Griekse mastiekbomen, maar voor deze themaweek stel ik graag twee nieuwkomers voor. We hadden er nu iets te weinig tijd voor, maar ik beloof alvast dat we in de komende weken ook nog zullen proberen om met deze nieuwe gins enkele lekkere cocktails te maken.

Black Mountains Gin
Black Mountains Gin is een gin met een mooi verhaal, geproduceerd door Danny Vanderhoven van het gelijknamige restaurant in Maasmechelen. Deze gin staat helemaal in het teken van het Limburgse mijnverleden. Zelfs de kleur van de gin is een link met de harde werkomstandigheden in de steenkoolmijn. “No one is white in the underground”, iedereen die terug naar boven kwam uit de mijn zag er even zwart en vuil uit.

Deze gin bevat iets minder voor de hand liggende botanicals zoals sojascheuten, gember en chilipepers, maar ook limoen en jeneverbes. Deze gin werd gestookt bij Distillerie Korhaan in Hechtel en rijpte dan een half jaar op een oud eiken Meursault-vat onder de schachtbokken van het vroegere mijnterrein van Eisden.

Ik heb deze gin eerst en vooral puur geproefd en dat was zeker geen tegenvaller. In combinatie met een bittere tonic gaat de uitgesproken smaak een beetje naar de achtergrond. Een perfect serve volgens Danny moet absoluut in een mijnwerkersmok met een pepertje.

Black Mountains Gin is verkrijgbaar bij Restaurant Danny in Maasmechelen.


Vallina’s Gin
We hadden het al eerder over Vallina’s Gin met een uitgebreide test op deze blog. Speciaal voor deze feestperiode heeft mixologe Vallina Nelles een batch laten rijpen op een eiken vat waar voordien Ierse whiskey in heeft gezeten. Het resultaat is een beperkte oplage “Barrel Aged Vallina’s Gin” van 38°.

In principe is het dus dezelfde gin die we reeds kenden, maar nu met extra invloeden van het vat erbij. Hout, vanille, honing, citrus. Heerlijk om puur te proeven of met een mediterrane tonic, maar deze botteling opent ook weer nieuwe mogelijkheden voor heerlijke cocktails. Vallina’s Gin wordt gestookt bij Distillery Massy in Houthalen.

Vallina’s Gin is verkrijgbaar via www.vallinasgin.be, bij Restaurant O Geros in Genk (http://ogeros.be) en via diverse drankenhandels.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten