woensdag 29 juni 2016

Penicillin

De Penicillin is de ‘signature cocktail’ van Sam Ross, een bekende barman uit Manhattan, waar dus wel degelijk nog iets anders gedronken wordt dan Cosmopolitans.

Het is een verrassende en verfrissende whiskycocktail die misschien iets moeilijker is dan de gemiddelde cocktail op deze blog. Ik geef ook twee verschillende manieren om de cocktail te bereiden, de ene manier vergt wat meer voorbereiding, terwijl de andere manier iets meer afwas oplevert.
Het is een cocktail waarvoor een siroop nodig is, die je alleszins zelf moet bereiden. Een siroop is niet onbeperkt houdbaar, dus je kan best voor  thuisgebruik niet teveel ineens maken.
Net als zijn medicinale naamgenoot zou deze cocktail heel wat kwaaltjes kunnen verhelpen, maar daar zijn we niet erg zeker van. Het is alleszins een lekkere cocktail voor wie wel het aroma wil van de turf, maar zonder de rokerige smaak. In de afdronk proef je heel duidelijk het branderige van de gember.
Ingrediënten
60 ml. Blended whisky (vb. Famous Grouse, William Lawson’s, … )
10 ml.
Whisky met veel turf (vb. Talisker Storm, Laphroaig, …)
25 ml. Vers limoensap
25 ml. Honingsiroop
Verse gember

Bereiding
Wanneer we deze cocktail op een meer professionele manier bereiden, starten we eerst met het maken van een gember/honingsiroop (zie verder). Kies je voor een eenvoudigere manier dan maken we alsnog een eenvoudige honingsiroop en gaan we om te starten drie vers afgesneden schijfjes gember muddlen in de beker van de shaker. Nadeel is dat dit wel een beetje een boeltje wordt en je na afloop meer werk zal hebben om je shaker terug proper te maken. Deze methode is dus iets minder handig als je meerdere cocktails na elkaar moet bereiden.

De honingsiroop is absoluut noodzakelijk omdat pure vloeibare honing zich absoluut niet laat mengen met de overige ingrediënten. Als je dit zou proberen zal je merken dat de honing gewoon overal vastkleeft aan je shaker en aan de ijsblokken.

Alle ingrediënten met uitzondering van de geturfde whisky voegen we samen in een shaker met ijs. Krachtig shaken gedurende een 30tal seconden, dit is langer dan normaal, maar de honingsiroop heeft dit echt wel nodig. Dubbel strainen (dus doorheen een extra fijn zeefje) in een whiskyglas met ijs.

Voor de afwerking voegen we heel voorzichtig de geturfde whisky toe via de bolle kant van een lepel net boven het glas. Gebruik je een groot ijsblok (of een dikke ijsbal), zorg dan dat de whisky op het ijs terecht komt. Dit noemen we “smoke on the nose” of een “Islay Scotch Float”. Het is de bedoeling dat de geturfde whisky als een dun laagje bovenop de cocktail blijft liggen. Op de foto merk je duidelijk het kleurverschil. Ik had zelf geen Islay of Talisker meer in de barkast, dus koos ik voor een sterke Japanse Nikka whisky.

Versier het glas met een schijfje limoen of een schijfje gember.

Honing & Gembersiroop
Plaats een grote rasp boven een kom en rasp een groot stuk gember. Zorg dat je al het heerlijke gembersap goed kan opvangen. Neem de geraspte gember in je handen en knijp letterlijk al het sap eruit tot de laatste druppel. Voeg nu vloeibare honing toe in een verhouding van 1:2 (dus half zoveel honing als gembersap). Voeg ook nog een beetje water toe, evenveel als het gembersap. Een minuutje opkoken om het goed te laten verbinden.

Honingsiroop
Voor een eenvoudige honingsiroop mengen we vloeibare honing met water in een 1:1 verhouding. Ook een minuutje laten opkoken zodat de suiker in de honing smelt en het zich beter vermengd met het water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten