vrijdag 10 juni 2016

Negroni Week : Americano


Dag 5 van #Negroniweek : We naderen stilaan het weekend en gaan vandaag terug naar de basis van onze Negroni. Zoals ik bij de start van deze week reeds vertelde was de Negroni een aanpassing van de populaire “Americano” cocktail door barman Fosco Scarcelli, op vraag van Camillo Negroni.

Doordat het bruiswater vervangen werd door gin werd deze cocktail natuurlijk een stuk steviger en sterker. Waarmee ik bedoel dat niet alleen het alcoholgehalte steeg, maar ook de smaak en de aroma’s kregen een stevige boost. Van de Americano kan je dus gerust een glaasje meer drinken, wat zeker ook niet verkeerd is tijdens de warme zomermaanden.

De Americano bestaat dus al veel langer dan de Negroni, maar noemde oorspronkelijk “Milano-Torino”. Dit was een referentie naar de twee oorspronkelijke basis ingrediënten : Campari uit Milaan en Punt e Mes, een vermout uit Turijn. De benaming “Americano” heeft vermoedelijk niet zoveel te maken met America, maar wel met “Amaro” de Italiaanse benaming voor bitter. Deze cocktail werd vermoedelijk voor het eerst geserveerd ergens rond 1860 in “Caffè Campari”, de bar van Gaspare Campari. Zoals je kan zien op de foto is er op die locatie ook vandaag nog steeds een bar gevestigd.
 

Oorspronkelijk werd deze cocktail geserveerd met een stukje citroenschil. Tegenwoordig zie ik in alle “officiële” recepten een sinaasappelschil staan, net als bij de Negroni.

Ook deze cocktail is door zijn bittere toets zeer geschikt als aperitief.

Ingrediënten
30 ml Campari Bitter
30 ml Cinzano Rosso
1 flesje Perrier bruisend water


Bereiding
Gebruik naar keuze een longdrink of een laag whiskyglas met veel ijs.
Voeg de bitter en vermout toe. Afvullen met bruisend water.


Versieren met een stukje citroen- of sinaasappelschil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten