woensdag 8 juni 2016

Negroni Week : Garibaldi


Vandaag zitten we al bijna in de helft van de #Negroniweek. Hopelijk hebben jullie ook de gelegenheid gevonden om deze week van een Negroni te genieten in één van de deelnemende horecazaken, want daarmee draag je natuurlijk ook een steentje bij aan de zelf geselecteerde goede doelen van de uitbaters.
Vandaag bereiden we één van de bekendste longdrinks op basis van een amaro (bitter). De volgende dagen krijg je nog extra longdrink suggesties. Tijdens het weekend sluiten we af met een Negroni met wat extra toeters en bellen om je smaak- en geurzin overvloedig te prikkelen.
Meer dan 25 jaar geleden heb ik zelf ook een tijdje in een taverne gewerkt. Tijdens de zonnige zomermaanden heb ik toen ettelijke “Campari-Orange” longdrinks klaargemaakt. Het was met grote voorsprong de meest populaire longdrink tijdens de warme zomer. Wat ik destijds niet eens wist, is dat deze bitterzoete combinatie ook gekend is als de Garibaldi.
Deze eenvoudige maar zeer verfrissende cocktail is genoemd naar Guiseppe Garibaldi (1807-1882), een Italiaanse generaal, politicus en nationalist die destijds streed voor de eenmaking van Italië, die er pas kwam in 1871. De link met deze cocktail komt er omdat bitters typisch in het noorden van Italië geproduceerd worden (regio Milaan) en sinaasappelen vooral in het zuiden gekweekt worden (Sicilië). Deze cocktail staat dus symbool voor de eenmaking van het Italië zoals we het vandaag kennen.
De Garibaldi is door zijn bittere toets ook uitermate geschikt als aperitief.

Ingrediënten
6 cl Biercée Bitter (of een andere bitter naar keuze)
10 cl Versgeperst sinaasappelsap


Bereiding
Vul een longdrink- of Collinsglas met ijsblokken en voeg beide ingrediënten toe. Even goed roeren om alles te mengen en te koelen.

Versier met een schijfje sinaasappel en voeg eventueel een rietje toe. Wanneer je deze cocktail serveert in het seizoen van de bloedsinaasappelen ga dan beslist voor een schijfje van deze kleurige variant.

Dit is een longdrink die we in alle mogelijke verhoudingen tegenkomen. Echte ‘die hard’ bitterfans gaan voor een 50/50 verhouding terwijl voor sommige anderen zelfs de verhouding in ons recept nog te sterk is. Zoals steeds geef ik het advies om de verhouding desgewenst aan te passen naar je eigen smaak. Ik zou wel adviseren om minimaal een verhouding te hanteren van 3 cl bitter op 9 cl sinaasappelsap. Ga je lager dan deze verhouding dan proef je nog amper dat er bitter aanwezig is.

P.S. Hou ook tijdens deze #Negroniweek onze Facebook pagina in de gaten. Hier kan je nog heel wat extra info en krantenartikels terugvinden over de Negroni !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten