zaterdag 18 juni 2016

België-Ierland : Blarney Stone

 
Vanmiddag opnieuw een EK match van onze Rode Duivels, dus ook een nieuwe drink in het kader van onze gezamenlijke uitdaging met Tineke’s Cucina. Ik had het mezelf gemakkelijk kunnen maken door gewoon een blik Guinness open te trekken, maar aangezien ik niet echt een bierliefhebber ben kies ik voor een cocktail die beter aansluit bij mij persoonlijke smaak : De “Blarney Stone”.
De Blarney Stone is een groot blok blauwe steen, ingemetseld in de borstwering van Blarney Castle, gelegen op ongeveer 8 km van Cork in Ierland. Volgens de legende krijgt wie de steen kust “the gift of gab”, de gave van de welsprekendheid. Van over de hele wereld komen er bezoekers om het kasteel en tuinen te bezoeken… en de steen te kussen. Het woord Blarney kreeg dan ook de betekenis van “gewiekste, vleiende of overredende praat”. Iets wat na enkele glazen alcohol ook vanzelf komt !
Je krijgt vandaag twee recepten voor deze cocktail, met een verschillende moeilijkheidsgraad. De eenvoudige versie van de Blarney Stone cocktail is een aangepaste versie van de Moscow Mule, waarbij we de vodka vervangen door Ierse Whiskey. Het bekende vodkamerk Absolut maakt trouwens zelf ook een alternatieve Blarney Stone met Ierse Whiskey, muntlikeur en Groene Chartreuse. Het resultaat is een gifgroen Manhattan-achtig drankje wat ik jullie liever niet wil aandoen.

A.      Blarney Stone (Irish Mule Edition)

Ingrediënten
60 ml Teeling Single Grain Whiskey
30 ml vers geperst limoensap
1 flesje Fever-Tree Ginger Beer


Bereiding
Vul een shaker met ijs en voeg de Ierse whiskey en het limoensap toe. Krachtig shaken tot de shaker ijskoud is, normaal een 15tal seconden. Strain in een highball (longdrink) glas, gevuld met ijs.

Vul het glas verder aan met gemberbier en versier met een zeste van limoen of citroen.

Opgelet : Dit is een vrij zure cocktail, pas de hoeveelheid limoensap aan naar je eigen smaak !


B.      Blarney Stone (Bartenders Edition)Ingrediënten
60 ml Teeling Single Grain Whiskey
10 ml Anijslikeur
10 ml Cointreau
5 ml Maraschino likeur
1 Zeste van sinaasappel of citroen
1 Olijf


Bereiding
Vul een shaker met ijs en voeg de Ierse Whiskey, anijslikeur, Cointreau en Maraschino likeur toe. Hard shaken tot de shaker ijskoud is, normaal een 15tal seconden. Strain in een voorgekoeld cocktailglas. Versier met een twist van sinaasappelzeste en een olijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten