Pálinka wordt vaak gedronken als aperitief voor de maaltijd en volgens de verhalen begonnen vroeger op het platteland heel wat mannen hun werkdag met een borreltje van dit straffe spul.
Voor alle duidelijkheid : In ons land is thuis stoken NIET toegelaten. De Belg mag wel voor eigen gebruik een biertje of wijntje brouwen, maar alcohol stoken zonder de nodige vergunningen is nog steeds verboden en hierop staan zeer zware boetes. Sommige websites spreken over een gedoogbeleid voor eigen gebruik, maar met boetes die kunnen oplopen tot meer dan 20.000 Euro zou ik toch alleszins twee keer nadenken alvorens eraan te beginnen. In Hongarije is alcohol stoken ook niet helemaal vrijgesteld, maar op de eerste 50 liter (per gezin) betaal je als thuisstoker geen accijnzen. Een vergunning hebben ze zelfs pas nodig wanneer ze meer dan 100 liter stoken.
Wil je enkele flessen aankopen voor je eigen barkast, dan moet je wel opletten, er is namelijk een groot kwaliteitsverschil tussen verschillende Pálinka’s. De goedkoopste flessen zijn soms niet veel meer dan een basic wodka met een scheutje abrikozenextract, de duurdere Pálinka’s zijn wel degelijk gestookt op basis van vers fruit.
Ik geef ook even mee dat Hongarije nog een tweede typisch drankje heeft : Unicum, een donkere kruidenbitter die je een beetje kan vergelijken met Jägermeister.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten