zondag 26 juni 2016

EK Match Hungary-Belgium : Pálinka

 
Het lijkt wel of elk land ter wereld zijn eigen typische spirit stookt. De basis voor de spirit verschilt echter wel vaak van land tot land. In Hongarije, de tegenpartij van onze Rode Duivels vandaag,  noemt de spirit Pálinka en de basis is fruit net zoals vb. in Luxemburg voor hun eaux de vie. Reeds in de 14e eeuw werd deze drank in de geschriften vermeld als 'Aqua vitae reginae Hungariae' of het levenswater van de vrouw van Koning Karel van Hongarije. Pálinka kan je best omschrijven als een aquavit, vruchtenbrandewijn of Schnaps. De benaming ‘Pálinka’ is Slavisch voor distilleren. De vruchten die het meest populair zijn voor Pálinka zijn abrikozen. Daarnaast kan je ook flessen vinden op basis van kersen, peren, appels en pruimen. Heel veel Hongaren stoken thuis zelf hun eigen spirit.

Pálinka wordt vaak gedronken als aperitief voor de maaltijd en volgens de verhalen begonnen vroeger op het platteland heel wat mannen hun werkdag met een borreltje van dit straffe spul.

Voor alle duidelijkheid : In ons land is thuis stoken NIET toegelaten. De Belg mag wel voor eigen gebruik een biertje of wijntje brouwen, maar alcohol stoken zonder de nodige vergunningen is nog steeds verboden en hierop staan zeer zware boetes. Sommige websites spreken over een gedoogbeleid voor eigen gebruik, maar met boetes die kunnen oplopen tot meer dan 20.000 Euro zou ik toch alleszins twee keer nadenken alvorens eraan te beginnen. In Hongarije is alcohol stoken ook niet helemaal vrijgesteld, maar op de eerste 50 liter (per gezin) betaal je als thuisstoker geen accijnzen. Een vergunning hebben ze zelfs pas nodig wanneer ze meer dan 100 liter stoken.

Wil je enkele flessen aankopen voor je eigen barkast, dan moet je wel opletten, er is namelijk een groot kwaliteitsverschil tussen verschillende Pálinka’s. De goedkoopste flessen zijn soms niet veel meer dan een basic wodka met een scheutje abrikozenextract, de duurdere Pálinka’s zijn wel degelijk gestookt op basis van vers fruit.

Ik geef ook even mee dat Hongarije nog een tweede typisch drankje heeft : Unicum, een donkere kruidenbitter die je een beetje kan vergelijken met Jägermeister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten