woensdag 22 juni 2016

EK Match Zweden-België : Karrysild & Akvavit


 
Opnieuw een match van ons nationale elftal, deze keer tegen Zweden. Een aantal jaren geleden heb ik redelijk wat tijd doorgebracht in Scandinavië, meer bepaald in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het Zweedse Malmö is daar letterlijk “de overkant van de brug” (waarover de E20, maar ook een spoorverbinding loopt), dus de gebruiken verschillen er ook niet echt zo gigantisch veel. Voor deze gelegenheid stel ik niet alleen een drankje voor, maar ook een bijpassend hapje. Deze combinatie zal je in Scandinavië vrij vaak geserveerd krijgen als voorgerecht. Maar door de smaakcombinatie lijkt het mij ook een zeer gepast “voetbalhapje”.
Als drink ga ik deze keer voor een pittig borreltje om het haringhapje mee door te spoelen. Akvavit (wat net als bij de meeste spirits ook weer levenswater betekent) is alom tegenwoordig in Scandinavië en het Deense Aalborg is zowat de grootste producent, gevestigd in het noorden van Jutland (het grote schiereiland van Denemarken). De belangrijkste botanical voor deze vodka-achtige spirit is karwijzaad. Uiteraard kan je in Denemarken en Zweden heel wat varianten terugvinden, net zoals je hier bij ons ook vele soorten gin en jenever kan vinden. De Akvavit serveren we net als onze jenever het liefst ijskoud in een shotglaasje.
Het bijpassende hapje “Karrysild” betekend letterlijk “Haring met curry”. Het is een gepekelde haringfilet met een huisgemaakt currysausje. Wanneer je dit krijgt als borrelhapje zal het vaak geserveerd worden op een stukje smørrebrød (donker roggebrood), soms nog gegarneerd met een schijfje zachtgekookt ei. De smaakvolle combinatie van appel en curry kennen ze wereldwijd, dus die vinden we ook hier terug.

Ingrediënten
  • 5 gepekelde haringfilets, in stukjes gesneden
  • 2 el. verse room
  • 2 el. mayonaise
  • 1 el. Dijon mosterd
  • 1 tl. milde currypasta
  • 1 sjalot
  • 1 fijngesneden augurk
  • 1 tl. kappertjes
  • 1 lepel vocht van de gepekelde haring
  • ½ Appel
  • ¼ tl. lepel Komijnzaadjes (gekneusd)
  • ¼ tl. mosterdzaadjes (gekneusd)
  • Zout en peper
  • Bieslook

Bereiding

Meng de verse room, mayonaise, mosterd en currypasta in een kom. Voeg de geplette kruiden, augurk, kappertjes en sjalot toe samen met een lepel vocht van de haring. Meng alles goed door elkaar.
Zet de kom in de koelkast en laat minstens een uurtje staan zodat alle smaken zich optimaal kunnen vermengen.
Voeg de haring toe (in hapklare stukjes gesneden), samen met de in blokjes gesneden appel.
Als voorgerechtje : Serveer op een klein bordje met een stukje roggebrood erbij. Werk af met een beetje bieslook of dille.
Als hapje : Serveer op kleine vierkantjes roggebrood en werk af met een beetje bieslook of dille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten