Opnieuw een match van ons nationale elftal, deze keer tegen
Zweden. Een aantal jaren geleden heb ik redelijk wat tijd doorgebracht in
Scandinavië, meer bepaald in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het Zweedse Malmö
is daar letterlijk “de overkant van de brug” (waarover de E20, maar ook een
spoorverbinding loopt), dus de gebruiken verschillen er ook niet echt zo
gigantisch veel. Voor deze gelegenheid stel ik niet alleen een drankje voor,
maar ook een bijpassend hapje. Deze combinatie zal je in Scandinavië vrij vaak
geserveerd krijgen als voorgerecht. Maar door de smaakcombinatie lijkt het mij
ook een zeer gepast “voetbalhapje”.
Als drink ga ik deze keer voor een pittig borreltje om het haringhapje
mee door te spoelen. Akvavit (wat net als bij de meeste spirits ook weer
levenswater betekent) is alom tegenwoordig in Scandinavië en het Deense Aalborg
is zowat de grootste producent, gevestigd in het noorden van Jutland (het grote
schiereiland van Denemarken). De belangrijkste botanical voor deze vodka-achtige
spirit is karwijzaad. Uiteraard kan je in Denemarken en Zweden heel wat
varianten terugvinden, net zoals je hier bij ons ook vele soorten gin en
jenever kan vinden. De Akvavit serveren we net als onze jenever het liefst ijskoud
in een shotglaasje.
Het bijpassende hapje “Karrysild” betekend letterlijk
“Haring met curry”. Het is een gepekelde haringfilet met een huisgemaakt
currysausje. Wanneer je dit krijgt als borrelhapje zal het vaak geserveerd
worden op een stukje smørrebrød (donker roggebrood), soms nog gegarneerd met
een schijfje zachtgekookt ei. De smaakvolle combinatie van appel en curry
kennen ze wereldwijd, dus die vinden we ook hier terug.
Ingrediënten
- 5 gepekelde
haringfilets, in stukjes gesneden
- 2 el.
verse room
- 2 el.
mayonaise
- 1 el.
Dijon mosterd
- 1 tl.
milde currypasta
- 1 sjalot
- 1 fijngesneden
augurk
- 1 tl.
kappertjes
- 1 lepel
vocht van de gepekelde haring
- ½
Appel
- ¼ tl.
lepel Komijnzaadjes (gekneusd)
- ¼ tl.
mosterdzaadjes (gekneusd)
- Zout
en peper
- Bieslook
Bereiding
Meng de verse room, mayonaise, mosterd en currypasta in een kom. Voeg de
geplette kruiden, augurk, kappertjes en sjalot toe samen met een lepel vocht
van de haring. Meng alles goed door elkaar.
Zet de kom in de koelkast en laat minstens een uurtje staan zodat alle
smaken zich optimaal kunnen vermengen.
Voeg de haring toe (in hapklare stukjes gesneden), samen met de in
blokjes gesneden appel.
Als voorgerechtje : Serveer op een klein bordje met een stukje
roggebrood erbij. Werk af met een beetje bieslook of dille.
Als hapje : Serveer op kleine vierkantjes roggebrood en werk af met een
beetje bieslook of dille.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten