vrijdag 1 juli 2016

EK Match Wales-Belgium : Penderyn Welsh Whisky


Naar drankconsumptie toe kan je Wales vrij goed vergelijken met België. Er worden ook voornamelijk bieren geconsumeerd. Maar wat veel mensen misschien niet weten is dat Wales ook één redelijk bekend whiskymerk op zijn grondgebied heeft : Penderyn Single Malt Welsh Whisky.
Deze stokerij is nog relatief recent en werd door een groep vrienden opgestart in de jaren 90. Hun eerste single malt werd verkocht in 2004. De whisky’s worden eerst gerijpt op klassieke eiken Bourbonvaten, waarna ze nog even mogen rusten in Madeiravaten. Er zijn inmiddels ook varianten met sherry- of portovaten en voor de liefhebbers is er ook een botteling met extra turf. Deze laatste krijgt de turf enkel en alleen door vaten te gebruiken waar voordien sterk geturfde Schotse whisky in heeft gezeten.
Doordat deze stokerij zich niet in Scotland bevindt, zijn ze ook niet onderhevig aan dezelfde strikte wetgeving rond het maken van whisky. Zo laten ze hun mash buiten de stokerij maken, bij Brains Brewery in Cardiff. Wat zeer uniek is voor deze stokerij is de vorm en het concept van hun koperen stookketels. Deze “Faraday stills” zijn ongewoon recht en hoog en worden gebruikt als single stills. Dit is uitzonderlijk, want de meeste whisky’s worden gestookt in een klassieke dubbele- of zelfs driedubbele lijn van stookketels. De stokerij beschikt ook over enkele recente kleinere ketels, die zullen gebruikt worden voor nieuwe whiskyvarianten. In een kleinere oplage maken ze eveneens een eigen vodka, gin en likeur.
We proefden hun belangrijkste whisky, de Penderyn Single Malt Madeira finish (46%). Een mooi gebalanceerde spirit met een zoete kruidige smaak. Geur van vanille, rozijnen en zelfs een licht lederaroma. Een lange nasmaak van rode vruchten, vanille en zelfs een beetje gember.
Heel wat whiskydrinkers raden aan om deze Welsh whisky net wel met ijs te proeven. Uiteraard geen minuscule ijsblokjes die dadelijk wegsmelten, maar een groot stevig ijsblok of een dikke ijsbal. Het klein beetje smeltwater zal de rijke aroma’s van deze unieke spirit extra benadrukken.
Dit is inderdaad geen Scotch Whisky, maar het is ook beslist geen tweederangs whisky om te mengen met cola of ginger-ale. Integendeel, dit is een buitenbeentje. Het is een unieke en complexe whisky die beslist de moeite loont om te ontdekken en te delen met je vrienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten