De verwachting was dus ook zeer groot toen ik voor het eerst een persbericht las van Churchill’s Gin, een gin op basis van een tabaksextract, ook weer niet gemaakt door een klassieke drankstoker maar door twee West-Vlaamse professionals uit de sigarenwereld. De benaming ‘Churchill’ slaat in eerste instantie op het sigarentype met dezelfde naam, maar het past ook wonderwel bij het totale plaatje van dit product. Deze gin is dan ook in eerste instantie een ode aan de sigaar, maar zonder de nadelige gevolgen van het roken van tabak.
Ik nam contact op met de producent en mocht aan de slag met hun verrassende spirit. Ik adviseer jullie om deze gin zeker eens te proeven wanneer de kans zich voordoet. Doe het met een “open mind” en vergeet de tabak. Dit is één van de meest verrassende gins die ik al heb mogen proeven.
Het plan was vrij ambitieus : Ik wou de gin eerst proeven in zijn puurste vorm, daarna als gin & tonic met een neutrale, bittere tonic. Vervolgens maak ik een eigen “perfect serve” en probeer ik er ook nog een cocktail mee te maken waarbij het tabakseffect een duidelijke meerwaarde biedt.
Bij het openen van de fles is voor mij het primaire aroma dat van mandarijntjes of clementines. Daarna komen voorzichtig ook de andere ingrediënten naar voren zoals amandelen en vanille. Het tabaksextract is dus zeker niet agressief maar eerder een stille hint op de achtergrond. Wanneer de gin in het glas zit ruik je de zwoele hint van een gesloten houten kastje met sigaren.
Bij de eerste (pure) tasting valt vooral op dat de nasmaak heel lang blijft hangen en bijzonder lekker is. Voor mij was de nasmaak iets in de richting van marshmallow. Dit is beslist een gin die je ook puur als digestief kan drinken na een maaltijd. En je hoeft er zelfs niet voor in de fumoir te gaan zitten !
Ook in een gin & tonic met een zeer neutrale klassieke tonic bleven de aroma’s, smaak en vooral de nasmaak perfect overeind. Volgens de fabrikant komt deze gin het best tot zijn recht met één van de volgende mixers, afhankelijk van je wens voor het resultaat :
- Fever-Tree Tonic Water of Naturally Light Tonic Water (Bitter, pittig, noten, hout)
- Fever-Tree Mediterranean Tonic Water (Mild, floraal, mandarijn, vanille)
- Fever-Tree Elderflower Tonic Water (Zoet, zacht,
vanille).
Voor deze ‘Perfect Serve’ ben ik helemaal naar Lauwe gereden vlakbij de Franse grens, om de nieuwste Fever-Tree tonic af te halen bij de invoerder, vermits die nog nergens in de handel verkrijgbaar was. (Lees meer in dit artikel)
Ik was er
rotsvast van overtuigd dat deze nieuwe tonic perfect zou matchen met deze
unieke gin en dat bleek inderdaad een voltreffer !
Ingrediënten
5 cl Churchill’s Gin15 cl Fever-Tree Clementine Tonic Water with Cinnamon
1 Cederhout stickje
Een partje mandarijn of een kwart schijfje sinaasappel
Bereiding
Vul een coppaglas met ijsblokken, voeg de gin toe. Vul
verder aan met de tonic. Als extra toets voegen we een stickje cederhout toe en
partje mandarijn of een kwart schijfje sinaasappel.
Onze ‘Tobacco Martini’
cocktail
In cocktailbars is het een beetje een hype om ook een ‘smoked’
cocktail op de kaart te zetten. Hierbij wordt de afgewerkte cocktail onder een
glazen stolp geplaatst om vervolgens met een speciaal ‘smoke gun’ toestelletje
tabaksrook onder de stolp te blazen. De stolp wordt pas opgelicht tijdens het
serveren zodat de klant eventjes omringt is door de subtiele tabaksrook. Een
andere manier om smoked cocktails te maken is eerst een fles vullen met rook en
dan de cocktail erin gieten, afsluiten en er 30 seconden goed mee schudden. Vroeger
werd hiervoor vooral houtrook gebruikt net als bij het roken van vlees of vis op
een BBQ, maar het wordt ook meer en meer gedaan met Deense pijptabak. Vermits
er in onze gin reeds tabaksextract verwerkt zit, moeten we een soortgelijke
cocktail toch ook kunnen maken zonder de extra toegevoegde rook ? Laat ons eens
proberen.
Na het uitproberen van ettelijke combinaties moeten we
toegeven dat het beslist niet eenvoudig is om een echt lekkere cocktail te
maken met deze gin, met het behoud van smaken en aroma’s. Dat is natuurlijk ook
een beetje eigen aan gin. De smaken en aroma’s zijn eerder subtiel, nooit overdreven
sterk. Ze overleven dus ook zelden een confrontatie met sappen of siropen.
Na enkele mislukte pogingen ging ik mijn licht opsteken bij Vallina Nelles van
Vallina’s Gin (Binnenkort gaan we deze gin ook uitgebreid testen !), niet
alleen producent van haar eigen gin-label maar ook een passionele mixologe. Na
het uitwisselen van onze ervaringen besloten we het toch maar te houden op een ‘smoky’
versie van een Dry Martini. Alleen op die manier blijven de smaken en aroma’s
echt overeind. Het resultaat viel alleszins in mijn smaak. Een lekkere en toch
echt ‘andere’ versie van de Dry Martini.
Ingrediënten
50 ml Churchill’s Gin15 ml Droge vermouth
2 scheutjes huisgemaakte orange bitters (orange bitters zijn tevens verkrijgbaar bij de betere drankenhandel)
Bereiding
Uiteraard bereiden we onze ‘Tobacco’-versie van de Dry Martini in een roerglas en niet in een shaker (James Bond kent er dus niets van… ‘Stirred, not shaken’ !).
Vul een mixglas met ijsblokken. Voeg de gin, vermouth en bitters toe. Roeren gedurende 20 seconden. Strainen in een voorgekoeld martiniglas. In plaats van de gebruikelijke olijf zouden we in dit geval liever een zeste van sinaasappel toevoegen in het glas.
Cigar pairing
We vroegen de fabrikant ook welke sigaar een perfecte match
zou zijn bij een borreltje van deze gin. De voorkeur zou in dat geval eerder
uitgaan naar een Dominicaanse robusto omdat Cubaanse sigaren gemiddeld gezien
toch iets te dominant zijn voor de subtiele aroma’s van deze gin.
Churchill’s Gin is niet verkrijgbaar in de doorsnee
drankenhandel of supermarkt, maar wel bij een selectie van voortverkopers van
de fabrikant. Wij zagen de fles onder meer in het rek staan bij ’t Tabakshuis
in Diest, maar een lijst met vaste verkopers kan je ook terugvinden op hun
website.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten