donderdag 14 juni 2018

WK gekte met Big Peat - The Belgium Edition #2

Tenzij je nog tot deze ochtend in winterslaap hebt gelegen, heb je het vast al gemerkt : de WK gekte barst weer helemaal los. Voor onze Nederlandse volgers kreeg ‘buitenspel’ helaas een hele nieuwe betekenis, maar de Belgische supporters zijn er helemaal klaar voor. In mijn geval betekent dat in hoofdzaak dat mijn wederhelft en Troonopvolgster er helemaal klaar voor zijn. Zelf ben ik niet zo’n sportliefhebber, maar mijn dames maken dat ruimschoots goed, de sjaaltjes en vlaggen in onze nationale driekleur liggen al klaar.

Blijkbaar is de Belgische voetbalgekte intussen zelfs doorgesijpeld tot in Schotland, want Douglas Laing heeft in zijn bekende reeks “Big Peat” speciaal voor deze gelegenheid een gloednieuwe “Belgium Edition” gebotteld. Zoals steeds is dit een stevige blend met uitsluitend maltwhisky’s van het eiland Islay, wat garant staat voor veel turf en jodium. Bowmore zorgt voor balans, Coal Ila voor een beetje zoet, Ardbeg voor het medicinale tintje en de legendarische Port Ellen voor de verfijning.


Zelf hebben we vooral ervaring met de speciale kerstedities van Big Peat, die elk jaar opnieuw een echte verrassing zijn. Telkens anders, telkens een echt “wow” effect. Maar dat is deze keer zeker niet anders. Deze tweede Belgische editie (een eerste editie kwam er in 2016, toen had Big Peat op het etiket nog een zak frieten in zijn handen) is een unieke ‘small batch’ Islay whisky, gebotteld aan een iets hoger alcoholpercentage (48% ipv 46%). Je proeft in deze whisky letterlijk de ruwe kusten van het eiland. Turf, jodium, teer, maar zelfs BBQ en chocolade. De afdronk zorgt nog voor een stevige turf-kick.


Omdat voetbal kijken ook kan met een cocktail i.p.v. een pintje, ging ik op zoek naar
een lekkere en eveneens verrassende bereiding die wel een penalty van Big Peat kan gebruiken.

Sweet & Peat


Ingrediƫnten
15 ml Big Peat Belgian Edition
15 ml Monkey Shoulder Blended whisky
30 ml Amaretto di Saronno
20 ml Monin Orgeat siroop
20 ml vers citroensap
1 eiwit
Angostura bitters


Bereiding
Voeg alle ingrediƫnten, behalve de Angostura bitters, samen in een shaker zonder ijs. Droog shaken gedurende een tiental seconden om het eiwit goed te laten schuimen. Daarna ijs toevoegen en opnieuw shaken tot de shaker goed koud is. Dubbel zeven in een mooi voorgekoeld coupe-glas. Versieren met enkele druppels Angostura bitters op het schuim.

Deze Big Peat - The Belgium Edition #2 is een fles van 500 ml. Deze wordt verdeeld door wijn- en spiritsimporteur Cinoco en is verkrijgbaar bij de betere drankenhandel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten