dinsdag 5 juni 2018

Negroniweek 2018 - Boulevardier di Jerez

Uiteraard vinden we de klassieke Negroni met even delen Campari, vermout en gin heel erg lekker, maar toch willen we deze week ook wat experimenteren met alternatieven. Wanneer je de gin vervangt door een whisky krijg je een Boulevardier. De smaak is dan net iets rijker en whiskyliefhebbers zullen die extra toets zeker waarderen. Voor deze variant ging ik weer op zoek naar iets minder voor de hand liggende ingrediënten, die toch vlot verkrijgbaar zijn bij de drankenhandel :

Nomad Outland Whisky – een Schotse whisky, gerijpt in Gonzalez Byass sherryvaten. Tot daar niets bijzonders, ware het niet dat de laatste rijping niet gebeurt in Scotland, maar in Jerez de la Frontera (Spanje). Aangezien whisky ook invloeden krijgt van de omgeving waarin de vaten rusten krijgen we hier een unieke whisky. De whisky op zich is een zachte blend van 30 distillaten uit Speyside van 5 tot 8 jaar oud. De rijping in sherryvaten in Jerez duurt nog eens één jaar.


Gonzalez Byass Vermouth La Copa – Uit hetzelfde huis komt deze rode vermout. Deze vermout wordt gemaakt volgens een oud recept uit 1896, gevonden in de historische archieven van dit wijndomein. ‘La Copa’ staat voor het ijzer wat vroeger gebruikt werd om de paarden mee te brandmerken die gebruikt werden op het domein. Deze vermout is een mix van Oloroso en Pedro Ximénez soleras van minstens 8 jaar oud. Aan deze blend werden kruiden en botanicals toegevoegd zoals onder meer kruidnagel, nootmuskaat, sinaasappelschillen, kaneel, engelwortel, cinchona schors en alsem.


Uiteraard is er #nonegroniwithoutcampari, maar toch willen we in dit recept ook de amaro vervangen door een alternatief. We kiezen voor de meest populaire Italiaanse amaro : Amaro Montenegro. Dit bitterzoete drankje werd ontwikkeld als eerbetoon aan prinses Helen van Montenegro en heeft intense aroma’s van sinaasappel, koriander, kersen en komkommer. Je proeft eerst het typische zoete wat de meeste amaro’s hebben, daarna gevolgd door een zacht-bittere smaak van mandarijntjes. 


Boulevardier di Jerez

Ingrediënten
30 ml Nomad Outland Whisky
30 ml Gonzalez Byass Vermouth La Copa
30 ml Amaro Montenegro


Bereiding
Zelf bereid ik alle Negroni-achtige drankjes liefst in een mengbeker met veel ijs. Daarna strainen in een mooi Old Fashioned glas met een groot ijsblok. Versieren met een schijfje gedroogde sinaasappel en eventueel een mooi steranijsje.

1 opmerking: