zaterdag 9 juni 2018

Negroniweek 2018 : Espresso Negroni

We komen stilaan aan het einde van de #Negroniweek en het was absoluut een zeer mooie editie. Elk jaar zijn er meer horecazaken en meer bloggers die deze campagne actief promoten en op die manier ook iets bijdragen aan één of meerdere goede doelen. Had je nog niet de kans, probeer dan zeker dit weekend nog ergens van een lekkere Negroni-variant te gaan genieten, liefst in een horecazaak die meedoet met deze actieweek en daarbij ook een donatie voorziet voor #Waterforpeople.

Voor de thuisblijvers deel ik toch nog een leuke variatie op de klassieke Negroni. Ik kies opnieuw voor andere merken en voeg koffie toe als extra ingrediënt, bovenop de klassieke 3/3 verhouding. En lees het vooral goed : koffie, dus geen koffielikeur. Ik koos voor een sterke espresso, vers gezet met de eigen koffie van onze zusterblog Tineke’s Cucina. Deze koffieblend uit meerdere soorten koffiebonen werd persoonlijk door Tineke samengesteld en wordt steeds gebrand in kleine batches door Koffiebranderij Gimo in Sint-Truiden. Wel laten afkoelen alvorens in deze cocktail te verwerken, anders krijgen we uiteraard teveel verwatering.


Vermits het vandaag ook #WorldGinDay is mag het iets meer zijn. Als basisspirit kies ik voor The London N°1 Gin
, een echte Londense kwaliteitsgin die 4x gedistilleerd werd. Deze gin heeft 13 botanicals waaronder de obligate jeneverbes, amandelen, Marokkaanse koriander, kaneel, bergamot, bonenkruid, anijs, Italiaanse citroen- en sinaasappelschillen. De bijzondere blauwe kleur komt door de rijping met gardenia bloemen. Deze gin heeft een frisse en rijke smaak met veel citrus en aroma’s van Earl Grey.

Hierbij kies ik ook nog voor de Rubino vermout uit de ‘Riserva Speciale’-reeks van het bekende huis Martini. Deze vermout is gemaakt met uitsluitend Italiaanse wijn (Nebbiolo) en verrijkt met een blend van drie artemisia-kruiden (Absinthium, Pontica en Vulgaris). Dit in tegenstelling tot de “gewone” vermout-reeksen die er slechts twee bevatten. Daarnaast komen nog een aantal specifieke botanicals zoals vb. Afrikaans sandelhout die verder de eigenheid van deze botteling bepalen.  


Espresso Negroni


Ingrediënten
30 ml The London N°1 Gin
30 ml Campari
30 ml Martini Riserva Speciale Rubino Vermout
20 ml Espresso Tineke’s Cucina Caffè Originale


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een mengbeker met veel ijs. Roeren tot de cocktail ijskoud is. Serveren in een Old Fashioned glas met een grote ijsbal. Versier met een gedroogd sinaasappelschijfje.


Om af te sluiten geef ik ook nog even mee dat het deze week ook #strawlesscocktailweek was. Hierover wil ik alleen even duidelijk meegeven dat volgens mijn persoonlijke mening rietjes niet echt thuishoren in cocktails. Een rietje creëert immers een grotere afstand tot het glas waardoor je waarnemingen (denk dan vooral aan de geur) een stuk verminderen. De enige uitzondering geldt voor cocktails met ‘crushed ice’, omdat je anders bij elke slok ook ijsschilfers in je mond krijgt. In dat geval gebruik ikzelf herbruikbare (staal) of recycleerbare (papier) rietjes. Plastic rietjes vergroten de afvalberg op een zeer milieu-onvriendelijke manier en daar kunnen we alleen maar tegen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten