woensdag 6 juni 2018

World Class Benelux Finals 2018

Elk jaar opnieuw een bartender-event om echt naar uit te kijken : De nationale finale van Diageo World Class Bartender of the Year. Dit jaar gingen de Nederlandse en Belux finales gelijktijdig door in het Rosarium in Amsterdam. Deze mooie locatie bevindt zich in het Amstelpark, waar gelijktijdig ook het foodfestival Taste of Amsterdam doorging. Redenen genoeg om zeker aanwezig te zijn.

Soms is een nadeel ook wel eens een voordeel. Het lukte me niet om tijdig in Antwerpen te geraken om samen met de andere bloggers en journalisten de trein naar Amsterdam te nemen. Dan maar met de auto, zodat ik zelfs nog wat vroeger aanwezig was en nog een stukje van de voorrondes kon meepikken. Tijdens de voormiddag gingen de voorrondes voor Nederland en Belux simultaan door in twee aparte zalen. Voor Belux waren er 10 Belgische en 2 Luxemburgse kandidaten die meestreden voor de titel van ‘Bartender of the Year 2018’.


De jury bestond dit jaar uit Lauren Mote (Diageo Reserve’s Global Cocktalian), Rolf Schollaert (cocktail influencer), Nick Bril (chef bij The Jane in Antwerpen), Dennis Tamse (Notel Distillery) en Naushad Rahamat (Belgische DIAGEO WORLD CLASS Bartender of the Year 2017).

Na de voorrondes was er een middagpauze en konden we wat lekkers gaan proeven op ‘Taste of Amsterdam’. Op de stand van Bulleit was het team van Pigs & Punch een lekker speenvarken aan het grillen. Ik koos dan ook met veel plezier voor hun brisket en een lekker glaasje punch.


Omdat we nog voldoende tijd hadden namen we ook nog deel aan een workshop “Bloody Mary” op de stand van Ketel One Vodka. Hier kon ik alvast wat inspiratie opdoen voor een eenvoudige doch zeer pittige variatie die ik binnenkort op deze blog zal zetten. Ik leerde er onder meer dat je niet alleen tomatensap kan gebruiken, maar ook andere groentesappen en zelfs gecombineerde “groenten en fruit”-sappen. Ook voor wat betreft de kruiding mochten we experimenteren met heel wat verschillende kruiden en specerijen.


Na de pauze werden de ‘Final 8’ bekend gemaakt. Deze finalisten moesten vervolgens de ‘Wanderlust Mystery Box’ proef afleggen. Jurylid Nick Bril had twee geheime ingrediënten uitgezocht die de kandidaten verplicht moesten verwerken in een cocktail die ze ter plaatse en binnen een zeer strakke tijdslimiet moesten bedenken, klaarmaken … en er een naam voor verzinnen. De twee ingrediënten waren citroenverbena en duindoornbes, niet de meest evidente ingrediënten om mee aan de slag te gaan. Duindoornbes heeft een sterke zurige smaak, of zoals presentator Spike Marchant het zelf stelde “It tastes like dirty socks”. Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik kan me persoonlijk de smaak van vuile sokken niet echt voorstellen.


Hieruit kwamen als resultaat de ‘Final 4’, twee overblijvende finalisten voor Nederland en twee voor Belux :

Deze vier overblijvers mochten vervolgens hun ‘signature drink’ voorstellen aan de jury en het talrijk aanwezige publiek.

Tijdens de beraadslaging van de jury volgde tenslotte een verhuis van het hele spektakel naar het centrale World Class podium ten midden van het foodfestival ‘Taste of Amsterdam’, waar de uiteindelijke winnaars werden bekend gemaakt. Voor Nederland ging het goud naar Ben Lobos van DR. in Rotterdam. De winnaar voor Belux is David Lebeer van The Cobbler in Gent, maar velen zullen hem zeker ook nog kennen van de lange tijd dat hij werkzaam was bij The Pharmacy in Knokke.


Van 6 tot 8 oktober zullen beide winnaars hun landskleuren verdedigen tijdens de World Class Global Finals in Berlijn, waar de 50 nationale winnaars het tegen elkaar opnemen voor de felbegeerde titel van “Diageo World Class Bartender of the Year 2018 Worldwide”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten