maandag 2 december 2019

Stijlvolle Geschenktips - Aankondiging - Duvel Distilled

 
Vandaag geven we al een voorproefje voor onze themareeks “Stijlvolle Geschenktips”, die van start gaat na Sinterklaas. Dit artikel krijg je dus al iets vroeger te lezen, maar dat is uit noodzaak omdat deze unieke fles in de meeste winkels intussen zo goed als uitverkocht is. Je zal dus wat extra moeite moeten doen om nog een exemplaar op de kop te tikken.

Maar we starten ons verhaal bij het begin… Het brouwsel wat in de whisky-stookketel gaat noemt men wort of in het Engels mash. In essentie is dat eigenlijk bijna hetzelfde brouwsel waarvan men bier maakt. Uiteraard weten bierbrouwers dit ook en is het dus een leuk experiment om hun typische mix ook af te stoken tot een whisky-achtige spirit. In België zijn er meerdere brouwerijen die dit doen, denk maar aan vb. Stokerij De Molenberg (Brouwerij Het Anker) in het Mechelse.


De eerste brouwer die deze oefening met veel succes deed was Duvel Moortgat. Sinds 2006 produceren ze hun ‘Duvel Distilled’. Toen de eerste botteling op de markt kwam in 2009 stond er een gigantisch lange mensenrij aan te schuiven om de begeerde fles in ontvangst te nemen. Duvel Distilled zit niet permanent in het aanbod, maar wordt om de zoveel tijd in gelimiteerde hoeveelheden op de markt gebracht. In 2013 werden vb. nog eens 5000 halve literflessen verkocht, waarvoor klanten zich vooraf online moesten registreren.

Voor deze eindejaarsperiode is er een nieuwe botteling met ‘Duvel Distilled’ die 10 jaar heeft gerijpt op eiken bourbon- en sherryvaten. Het resultaat is een zachte spirit met een mooie strogele kleur en een aroma van vanille, rozijnen en toffee. Deze fles is verkrijgbaar via de betere drankenhandel, maar is in de meeste verkooppunten gelimiteerd tot één fles per klant. Van deze gelimiteerde oplage zijn er 14.000 flessen beschikbaar.


Heb ik al betere whisky gedronken ? Uiteraard. Maar alleen al het unieke aspect van deze spirit, gestookt van Duvel-mash maakt dat je het als bier- of spiritsliefhebber toch een keer wil proeven. Je kan met deze spirit een Old Fashioned of ‘Duvel Sour’ maken, maar gezien het unieke en streng gelimiteerde aspect zou ik er vooral puur van genieten, met of zonder ijs. Het zou bijna zonde zijn om hier een cocktail mee te maken.


Duvel Distilled 10years (50 cl, 40% Alcohol) – 49,99 Euro.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten