dinsdag 31 december 2019

Voorstelling Monkey47 Experimental Series Brussels

Een voorstelling van een uiterst gelimiteerde (500 flessen!) speciale botteling van een gin, die enkel en alleen te koop zijn door de winnaars van een lottrekking. Eerlijkheidshalve past dat misschien niet echt binnen de visie van deze blog. Maar als de stichter en bedenker van Monkey47 die unieke fles ook zelf komt voorstellen aan een publiek van pers en bloggers, in een donkere speakeasy-kelder in Antwerpen… dan zit er een mooi verhaal in en wil ik er mijn lunchpauze wel eens voor opofferen.

Enkele weken geleden werd ik op een dinsdagmiddag verwacht in cocktailbar Dogma, vlakbij de Grote Markt in Antwerpen. Hier werden we 100 jaar terug in de tijd gebracht en kregen we in een voor de gelegenheid geïmproviseerde viswinkel eerst wat info over het oude Antwerpen, waar mosselen een zeer belangrijke vorm van inkomsten waren. Na het degusteren van een kraakverse oester daalden we de trappen af naar de verborgen speakeasy-bar in de duistere kelders.Hier werden we ontvangen met een “Captain Haddock” cocktail, op basis van de gloednieuwe experimentele gin. De naam verwijst uiteraard naar de vloekende kapitein uit de stripreeks Kuifje/Tintin, een wereldwijd bekend Belgisch icoon.

Captain Haddock


Ingrediënten 
5 cl Monkey 47 EXP#2 Brussels
2,5 cl Giffard Pamplemousse Rose
1 cl Yuzu azijn
2 dash Angostura bitters


Bereiding
Geroerd in een mengglas met veel ijs. Geserveerd in een cocktailglas met een groot ijsblok.

Alexander Stein vertelde ons een stukje van de geschiedenis van Monkey 47. Wat me daar zeker is van bijgebleven is dat hij maar liefst twee jaar heeft gesleuteld aan het originele recept, omdat hij absoluut geen middelmatige gin op de markt wou brengen. Met de Experimentum Series wil hij nu enkele keren per jaar een bijzonder project op de markt brengen, zeer gelimiteerd en dus enkel voor echte die-hard liefhebbers. Na een eerste project met ‘Japan’ als thema was nu ‘Brussel’ aan de beurt. Ik heb me meermaals afgevraagd waarom het niet ‘Belgium’ is geworden.

Alexander is een grote liefhebber van onze traditionele Belgische ‘moules-frites’, en dat bracht hem op het idee om distillaten te maken van meerdere typisch Belgische smaken en deze te blenden tot een nieuwe Experimentum Gin. In deze ‘Brussels’ editie zitten naast de 47 originele botanicals ook distillaten van onze typische blauwe mosselen, gefermenteerde Belgische bieren en chocoladepeper. Tijdens de voorstelling mochten we de aparte distillaten ook proeven, wat best wel een interessante ervaring was.


Intussen serveerde sterrenchef Edwin Vinke (De Kromme Watergang **oesters en een soepje met vongole. Alles was uiteraard vers en zeer lekker, maar om eerlijk te zijn bleven we toch letterlijk wat op onze honger zitten. Misschien was een perfect in het thema passende portie ‘moules-frites’ een interessanter idee geweest 😉

Buiten de flessen die via de lottrekking worden verkocht is een gedeelte voorbehouden voor een selectie van cocktailbars, waar je dus terecht kan om te proeven : Dogma (Antwerpen), The Alchemist (Gent), Green Lab (Brussel) en Botanical by Alphonse (Namen).


Met dank aan Monkey47, Dogma en persbureau Walkie Talkie voor de uitnodiging.
Grote foto’s : Walkie Talkie. Foto's in de collages : Double Strainger.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten