donderdag 28 november 2019

Averna - Amaro uit Sicilië

 
Op de redactie van deze blog zijn het drukke tijden. We zijn immers bezig met de fotoshoots en artikels voor onze jaarlijkse themareeks “Stijlvolle Geschenktips”. Het resultaat daarvan kan je bekijken op onze blog na Sinterklaas. Maar soms zitten er flesjes tussen waar we echt niet meer willen mee wachten. Vandaag gaan we richting Italië met Averna, een typische Italiaanse amaro.

Averna maakt sinds 2014 deel uit van de portfolio van de Campari Group. Dat geeft in eerste instantie al een belangrijke indicatie voor de kwaliteit. Averna komt oorspronkelijk uit Sicilië. Als je weet dat twee van onze drie vennootschappen Italiaanse namen hebben, dan weet je dat Italië ook diep in ons hart zit.

Volgens zowat alle marketingteksten die ik ooit heb gelezen drinken Italianen vooral amaro na de maaltijd, als digestief na de koffie. Tot zover het marketingverhaaltje. Tijdens de vele mooie momenten die ikzelf heb beleefd in Italië was de amaro eigenlijk nooit ver weg. Inderdaad als digestief, maar evengoed als aperitief of op eender welk moment van de dag… puur, met ijs, als shotje, met tonic of bruiswater, als ingrediënt in een lekkere cocktail… een amaro is een zeer veelzijdige likeur die zich werkelijk leent tot eender welk experiment. Ik gebruik het dan ook zeer graag als extra smaakmaker in een breed gamma van cocktails. Voeg 20 ml amaro toe in een Old Fashioned en je voegt letterlijk een extra dimensie toe aan zowel smaak als aroma.


Averna werd bedacht in 1868 door de Benedictijnse monniken van Abbazia Di Santo Spirito. Het geheime recept wordt al 150 jaar van generatie op generatie doorgegeven. We weten alleen dat het recept van deze kruidenlikeur zeker de typische Siciliaanse citroen, sinaasappel en granaatappel bevat. Zoals de meeste amari heeft Averna een bitterzoete smaak met toetsen van citrus en kruiden. Die bitterzoete toets wordt verkregen door de kruiden, wortels, bast, zeste en fruitschillen te laten macereren in neutrale alcohol.


Ga je voor een echte Italiaanse Ammazacaffé ? Geniet dan eerst van een kopje sterke espresso-koffie en verzacht daarna de smaak door een lekkere amaro te degusteren. Vul je glas met ijsblokjes en zeste van citroen of sinaasappel. Voeg eventueel nog een takje tijm of munt toe. Giet de amaro erbij. Laat de amaro zachtjes ronddraaien in het glas om alle aroma’s op te nemen. Geniet van de warme geur van honing en de frisse toets van munt en citrus.


Op de foto : Averna met tonic in een pairing met een voorgerechtje van burrata, verse basilicum en tomaatjes in verschillende kleuren van Stoffels.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten