dinsdag 5 november 2019

Gault&Millau BeLux 2020

 
De laatste jaren worden niet alleen de betere restaurants bekroond met een quotering in de Gault&Millau gids, ook een lijst met de betere cocktailbars van ons land kan je erin terugvinden. Vandaar dat we opnieuw aanwezig waren tijdens de voorstelling van de Gault&Millau BeLux Restaurantgids 2020. Het evenement ging door maandagnamiddag in de AED Studio’s in Lint.

Onze zusterblog Tineke’s Cucina zal er ongetwijfeld ook nog een artikel aan wijden, maar ik vat alvast enkele punten samen die voor mij persoonlijk het meest opvallend waren :


  • De Chef van het jaar kan je dit jaar bijna een Lifetime Achievement Award noemen, want Bert Meewis van Restaurant Slagmolen in Oudsbergen is allesbehalve aan zijn proefstuk toe. Een mooie beloning voor een jarenlange stabiele en correcte klassieke keuken. Hij ontving zijn award uit handen van minister Zuhal Demir.
  • Nick Bril was één van de grote winnaars van deze editie. The Jane blijft ver bovenaan op de lijst met 18/20, maar ook de ‘Upper Room Bar’ krijgt voortaan een aparte quotering van 14/20. Daarnaast was de hoogste nieuwkomer dit jaar August met 15/20. Ook deze keuken staat onder toezicht van Nick. Het maakt me vooral nieuwsgierig welke quotering The Jane Table eigenlijk zou verdienen. Naar mijn eigen ervaring ligt de kwaliteit daar nog een stevig stuk hoger dan in The Jane. 
  • De Jonge Chef wil ik elk jaar zeker vermelden, deze keer is dat Glenn Verhasselt van Sir Kwinten
  • Een andere jonge Chef die we zeker in de gaten moeten houden is Timothy Tynes van Atelier Maple. Vorig jaar nieuwkomer met 14/20, dit jaar bevestigd en reeds gestegen met een half punt naar 14,5. 
  • In het katern van de ‘Great Cocktail Bars’ werden dit jaar 35 bars opgenomen die je zo kan overschrijven op je perfect haalbare bucket list 😉. De eretitel ‘Cocktailbar van het jaar’ gaat naar Jiggers in Gent, wat uiteraard een gevestigde waarde is in het Belgische barlandschap. 
  • Sea Grill van Yves Mattagne behoudt zijn 18/20 in deze editie, ondanks de aangekondigde sluiting en de verhuis van het volledige team naar La villa Lorraine. 


Tijdens de voorstelling waren er zoals steeds heel wat promostandjes voorzien van de betere delicatessen die ons land te bieden heeft. Ik heb getracht de sfeer weer te geven met enkele leuke foto’s.

Omdat we nog steeds in de Old Fashioned Week zitten werd ik natuurlijk aangetrokken door de stand van Moët Hennessy, waar een ‘Peaty Old Square’ cocktail werd gemaakt met Ardbeg 10, Bénédictine, PX Sherry, Averna en chocolade bitters.

De Gault&Millau BeLux 2020 is vanaf deze week te koop in de boekhandel en kost 29 Euro.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten