woensdag 20 november 2019

Talisker - Made by the sea

 
Tijdens de zomer van 2002 deed ik een roadtrip van 11 dagen doorheen Schotland. Startend in Edinburgh, doorheen de highlands (incl. een toertje rond Loch Ness) helemaal naar het meest noordelijke punt in John O’Groats, daarna langs de westelijke kant terug naar beneden om te eindigen in Glasgow. Onderweg bezocht ik een vijftal bekende whisky-distilleries. De stokerij waarvoor ik het meest moeite moest doen was wellicht Talisker. Hiervoor moest ik immers eerst via een tolbrug naar het eiland Skye en dan nog helemaal naar het andere uiteinde van het eiland… aan de ruwe westkust.

Wat me toen het meest van dat bezoek is bijgebleven waren de opschriften op de vaten in het warehouse. De meeste vaten waren immers niet gelabeld met Talisker, maar met Johnnie Walker. Het is geen geheim dat Talisker een belangrijk onderdeel is in de meeste blends van Johnnie Walker, maar ook in blends van andere producenten zoals vb. Wemyss Malts. Talisker wordt in dat opzicht vaak gezien als het “peper en zout” wat extra kruidigheid toevoegt aan de whiskyblend. Doordat de warehouses vlakbij de kust liggen is Talisker letterlijk “made by the sea”. Je proeft letterlijk de invloeden van de ruwe kustlijn. Turf, jodium, kruiden, … 

Vorige vrijdag mocht ik deelnemen aan een full day event voor pers en bloggers georganiseerd door dit whiskymerk. We zouden helemaal meegenomen worden in de wereld van Talisker. Ik werd al heel vroeg in de ochtend opgepikt door een wagen met een #Getdriven chauffeur, die me helemaal naar Cadzand bracht, aan de Nederlandse (of beter Zeelandse) kust.

Nadat alle gasten waren toegekomen aan het Strandhotel 
vertrokken we naar de Nederlandse kant van Het Zwin, een uniek natuurgebied wat tijdens de vloed gedeeltelijk onder water staat. Hier groeien heel wat eetbare kruiden en planten, die ook vaak gebruikt worden door chefs van de betere restaurants. Onder begeleiding van Evy Maene, de herboriste van restaurant Pure-C, trotseerden we de stevige (en ijskoude) westenwind en kregen we tekst en uitleg bij de verschillende kruiden die er tijdens dit seizoen te vinden waren. Er werden ook een aantal kruiden verzameld, die zouden worden gebruikt tijdens onze lunch.

En dan volgde uiteraard de lunch en die was absoluut de moeite. Chef Syrco Bakker ontving ons in Pure-C (twee sterren in de Michelingids) voor een zeer mooi menu in een schitterende pairing met verschillende Talisker whisky’s, maar ook met cocktails waarin Talisker als basis werd gebruikt. Als aperitief kregen we een cocktail met Talisker whisky, vers geplukte zeevenkel en Syrco’s eigen duinkruidenlikeur ‘Hierbas de las dunas’.

Vervolgens mochten we aan tafel voor het menu. Bij sommige bordjes kregen we een borreltje whisky. Bij andere bordjes een aangepaste cocktail. Bij bordjes waar Talisker ook verwerkt was in vb. de saus kregen we een glas wijn. We proefden een uitstekende Italiaanse Bruno Giacosa Roero Arneis 2016 en daarna een Franse Bourgogne Clos de la Chapelle 2017. Bij het hoofdgerecht kregen we een lekker Mizuari-achtig drankje op basis van Talisker 25y. Tijdens het menu kwam een mooie reeks uit het gamma aan bod met rijpingen van 10, 15, 18 en 25 jaar. 


Amuses
Coppa. Herbs from Cadzand
Zeeland Treasures
 Almond Shell. Green apple. Hierbas de las dunas
 Mussels. Kohlrabi. Bergamot
 Hering. Salty potato. Sour cream
 Oyster. Japanese plum


Starters
Algae.
Shrimp from Breskens. Tomato
Old Cheese
Scallop. Truffle. Mustard
Aardappel
Plaice. Lobster


Main
Celeriac
Wagyu. Pistache. Toasted Hay


Sweet
Seabucktorn
Parsnip. Dark chocolate


Hierna volgde nog koffie en een bijna oneindige reeks pralines en mini-dessertjes.


Pure-C presenteerde ook hun Talisker-Box, een nieuwigheid die ze nu aanbieden aan hun gasten. Na de maaltijd rijden ze de box naar de tafel toe en kan de klant kiezen welke whisky hij graag wil degusteren. De keuze kan gemaakt worden aan de hand van postkaarten waarop de verschillende whisky-parfums worden verstoven. Naar keuze kan de whisky geserveerd worden met of zonder ijs. De postkaart mag je vervolgens ook voorzien van een boodschap en deze wordt door de sommelier verzonden naar een bestemmeling naar keuze.Ikzelf koos voor een afzakkertje met Talisker 18y, maar wees gerust… Ik zat aan tafel naast Charly Lebrun, brand ambassador van Diageo, tijdens de namiddag heb ik ongeveer alle flessen mogen proeven 😉 

Ondertussen was het al bijna avond en als laatste onderdeel van deze schitterende dag reden we naar Air Republic aan de jachthaven van Cadzand. Dit is een schitterend gelegen brasserie op een paar honderd meter van het Strandhotel, wat net als Pure-C, Blueness en The Jane behoort tot de groep van restaurants van de bekende chef Sergio Herman. In Air Republic kan je terecht voor heel wat gerechten die vroeger op de kaart stonden in Oud Sluis, ten tijde van Sergio’s vader.

Op deze plek, vlakbij de zee genoten we rond een kampvuur van warme chocolademelk met Talisker, terwijl we luisterden naar het verhaal van de Van Durme Brothers. Damien en Bernard Van Durme nemen binnenkort deel aan de Talisker Atlantic Challenge, een roeiwedstrijd van 4800 km dwars over de Atlantische oceaan. Hiervoor hebben ze een speciale boot laten bouwen en hebben ze al maanden lang zeer intensieve voorbereidingen getroffen. De broers zijn uiteraard niet aan hun proefstuk toe, want ze namen al meermaals deel aan roeiwedstrijden op wereldniveau.
Een mooie afsluiter van een zeer fijne dag “made by the sea”, aan de kust van Cadzand.
We wensen de Van Durme Brothers heel veel succes met hun deelname aan de roeiwedstrijd.


Met dank voor deze mooie ervaring aan Talisker, Diageo, Pure-C en persbureau Oona.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten