vrijdag 28 juni 2019

Negroniweek : Caribbean Negroni

 
Omdat ik onverwacht nog even het land verlaat moet ik de #Negroniweek vandaag reeds afronden. Misschien doe ik er volgende week nog wel eentje extra als terugblik op deze schitterende week.

Vandaag eindig ik voorlopig de reeks met een #reshake van een cocktail die ik proefde tijdens de voorstelling van de Santa Teresa 1796 rum. De Brand Ambassador had toen enkele koffieboontjes aan zijn fles vermouth toegevoegd, maar dat moeten we dus ook perfect kunnen oplossen met een korte infusie.


Ik heb in het verleden al heel wat “after dinner” Negroni’s met koffie gemaakt, op basis van vers gezette espresso of op basis van een koffielikeur. Vandaag kies ik dus ook voor de koffiebonen.


Caribbean Negroni


Ingrediënten
3 cl Santa Teresa 1796 rum
3 cl Campari
3 cl Cinzano 1757 vermouth
2 koffieboontjes


Bereiding
Een viertal uren voor het serveren van de cocktail voeg ik alles al samen in een potje met deksel. Bij de cocktail voeg ik ook twee koffieboontjes. Ik kies voor de stevige Italiaanse smaak van Caffè Piu.


Voor de bereiding giet ik dit brouwsel doorheen een fijn zeefje in een mengbeker met veel ijs. Goed roeren en serveren in een tumbler met vers ijs. Versier met sinaasappel.

 
Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

donderdag 27 juni 2019

Negroniweek : Cockney's Bottled Negroni

 
Omdat we tijdens de jaarlijkse #Negroniweek zoveel mogelijk mensen willen laten proeven van deze iconische cocktail, proberen we om ook telkens een ‘premixed’ of ‘bottled’ Negroni voor te stellen. Een bottled Negroni is een kant-en-klare cocktail die je gewoon moet serveren in een glas met ijs. Ik herhaal ook graag de stelling dat een bottle aged Negroni meestal net iets lekkerder smaakt dan een vers gemaakte Negroni, omdat de verschillende ingrediënten gedurende lagere tijd op elkaar hebben kunnen inwerken.

Vorig jaar kozen we voor de bottle aged Negroni van Belroy’s, die we toen ook probeerden in een mix met tonic of prosecco.

Een andere kant-en-klare Belgische Negroni die je in de betere drankenhandel kan terugvinden is deze van Cockney’s Gin. Deze Negroni werd gemaakt met Cockney’s Gin en Mancino vermouth. Met 20° alcohol en een wat donkerdere kleur dan de doorsnee Negroni lijkt het alsof de vermouth vrij dominant was voor kleur en smaak.

Wij proefden deze Negroni eerst in een tumbler met een groot ijsblok, maar dan viel de smaak eerlijk gezegd toch wat flets uit in vergelijking met een klassieke versbereide Negroni. We plaatsten de fles in de koelkast en serveerden de volgende dag een versie zonder ijs, in een coupe. Het resultaat was merkelijk beter en zag er ook heel leuk uit. Versier met sinaasappel en/of een kleurig bloemetje.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

woensdag 26 juni 2019

Negroniweek : Fresh Nogroni (Mocktail)

 
Wanneer ik een lijst zou moeten samenstellen van bartenders volgens hun vakkennis, zou Hiroyasu Kayama van Bar Ben Fiddich in Tokyo waarschijnlijk ergens helemaal bovenaan staan. Als een ware alchemist bereidt hij zijn drankjes niet alleen met vloeibare ingrediënten, maar hij gebruikt ook veelvuldig verse en gedroogde kruiden en specerijen. De meeste kruiden en specerijen kweekt hij zelf op de boerderij van zijn familie ten noorden van Tokyo.

Hij staat ervoor bekend om likeuren volledig te deconstrueren en opnieuw op te bouwen met zijn kruiden en specerijen. Zo gebruikt hij helemaal geen Campari in zijn “Fresh Campari cocktail” (wat min of meer een Campari Sour is), maar creëert hij deze likeur gewoon zelf tijdens de bereiding. Om het wat duidelijker te maken heb ik een video toegevoegd van zijn bereiding.



Uiteraard kom ik nog niet eens tot aan de enkels van Hiroyasu, maar toch gebruik ik zijn basisidee om tijdens deze #Negroniweek een mocktail Negroni te bereiden. Ook weer niet zo heel bijzonder want velen hebben het mij reeds voorgedaan (meestal met warme infusies), maar net als Hiroyasu ga ik voor een volledig koude bereiding.


Fresh Nogroni

Ingrediënten
30 ml vers druivensap
30 ml Seedlip Grove 42 (alcoholvrije spirit)
30 ml Monin Bitter (Alternatief kan je ook kiezen voor The Bitter Note, alcoholvrije amaro)


Botanicals
Enkele stukjes gedroogde gentiaanwortel
Een klein stukje van een kaneelstokje
Een barlepel fijn gesneden gedroogde sinaasappelschil
Een steranijs


Bereiding
Uit ervaring weet ik dat spirits met veel alcohol het best smaken en geuren overnemen van botanicals. Omdat ik voor deze mocktail werk met een alcoholvrije spirit is dat uiteraard een probleem. Daarom kies ik ervoor om de botanicals een halve dag te laten infuseren in de volledige cocktail.


Vroeg in de ochtend voeg ik alle ingrediënten (incl. botanicals) samen in een glazen potje en sluit deze goed af. Wanneer we de mocktail gaan bereiden gieten we dit doorheen een fijn zeefje in een mengglas met veel ijs. Stevig roeren en zeven in een tumbler met een groot ijsblok of een elegante coupe. Versier met steranijs.


Tip
Probeer je het zelf en is het resultaat toch iets te bitter, voeg dan een klein beetje tonic toe!


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

dinsdag 25 juni 2019

Negroniweek : "Konnichiwa Mr. Negroni"

 
Tijdens deze editie van de #Negroniweek wou ik toch ook eens aan de slag met minder voor de hand liggende ingrediënten. Na een heerlijk sushi-avondmaal kwam ik op het idee om iets te doen met sojasaus.

Ik heb wel eens recepten gezien met gin en sojasaus, maar ik dacht ook onmiddellijk terug aan de Japanse whisky van Suntory die ik onlangs mocht proeven. Een Oosters getinte Boulevardier moest het dus worden. Het lag voor de hand om het zoete element (vermouth) te vervangen door de sojasaus, maar uiteraard niet in gelijke hoeveelheden.

“Konnichiwa Mr. Negroni”

Ingrediënten
35 ml Toki blended whisky

35 ml Campari
15 ml Bols Maraschino likeur
1 barlepel Kikkoman sojasaus


Bereiding
Voeg de ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Start liever met een half lepeltje sojasaus. Je kan altijd nog wat toevoegen, maar niet wegnemen. De ene soyasaus is al wat pittiger dan de andere.


Roeren tot de cocktail goed gemengd en gekoeld is. Strainen in een voorgekoelde coupe. Versier met een mooi bloempje.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

maandag 24 juni 2019

Negroniweek : Genever Negroni

 
De maand juni staat dit jaar helemaal in het teken van de iconische Negroni-cocktail. Dit jaar vieren we de 100ste verjaardag van deze eenvoudige en bitterzoete aperitiefcocktail. Het eerste belangrijke moment was uiteraard de finale van de Negroni-cocktailwedstrijd op Pinkstermaandag. Hannes Desmedt werd de winnaar met zijn Negroni Vitis Potròn op basis van Campari, Pisco Potròn, Gonzalez Byass Nectar en Belsazar vermouth Riesling edition.

Maar uiteraard is er deze maand ook de jaarlijkse #Negroniweek 
van 24 tot 30 juni. Heel wat bars en restaurants zetten wereldwijd deze cocktail in de schijnwerpers en steunen een goed doel met een kleine bijdrage voor elke verkochte cocktail. Dit is reeds de zevende editie van de Negroniweek. In 2013 ging de allereerste editie door met slechts 120 deelnemende bars. Dit jaar zullen er meer dan 10.000 horecazaken deelnemen in 60 landen.

Uiteraard doet Double Strainger ook opnieuw mee en een hele week lang stirren we lekkere variaties op deze populaire cocktail. We starten met een eenvoudige aanpassing, waarbij we de gin uitwisselen voor de trots der lage landen: een jenevertje.


Genever Negroni


Ingrediënten
3 cl Filliers Genever (niet gerijpt)
3 cl Martini Ambrato vermouth
3 cl Campari


Bereiding
De drie ingrediënten samenvoegen in een mengbeker met veel ijs. Krachtig roeren zodat alle smaken zich goed vermengen. Strainen in een tumbler met vers ijs. Versieren met een gedroogd schijfje sinaasappel.


Pairing
We serveren deze Negroni met ambachtelijk brood en een zeer smeuïge (zelfs bijna vloeibare) Gorgonzola DOP Cucciaio. Smeer wat kaas op het verse brood en geniet ervan met een slokje Negroni. Gewoon heerlijk voor een Italiaans en zomers aperitiefmoment!

 
Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

woensdag 19 juni 2019

National Martini Day met Tobermory Gin

 
Vorige week nam ik deel aan een boottocht met whiskytasting in de Westhoek. Eén van de grootste verrassingen die dag was geen whisky, maar een zeer smaakvolle gin. Enkele flessen Tobermory Gin werden speciaal overgevlogen voor het event. Ze komen pas binnenkort in de handel in ons land, maar wij mochten ze alvast proeven. Eén van die begeerde primeur flessen kwam mee naar onze testbar.

Uiteraard heb ik sinds de start van deze blog al heel wat gins mogen proeven. Wanneer een gin geproduceerd wordt door een whiskystokerij was het resultaat eigenlijk keer op keer verbazingwekkend goed. Ik denk dan vb. aan The Botanist, wat toch één van mijn favoriete kruidige gins is. De bekendste die in dat rijtje past is uiteraard Hendrick’s, die helemaal alleen verantwoordelijk was voor de start van de gin-hype, inmiddels een jaar of tien geleden. Momenteel pakken ze stevig uit met hun gloednieuwe Midsummer Solstice botteling.
 
Maar terug naar onze primeur : De
Tobermory stokerij is twee jaar gesloten geweest voor renovatiewerken en komt nu met een aantal mooie nieuwigheden, niet enkel het whiskygamma werd onder handen genomen, maar ze lanceerden ook hun Tobermory Hebridean Gin. In een nieuwe stookruimte staat een 60 liter test-stookketel “Wee Mary”, waarmee deze eerste batches Tobermory Gin in beperkte oplage werden geproduceerd. Deze zomer zal een nieuwe grotere stookketel worden geïnstalleerd, bedoeld voor de verdere productie van deze gin.

Tobermory Gin bevat lokale botanicals van het eiland Mull zoals vlierbloesem, thee en wilde heide, maar ook een klein percentage van hun ‘new make’ malt spirit. Deze voegt een olieachtige romigheid toe aan het pallet van deze gin. Toch een vrij uniek aspect voor deze nieuwe spirit.

We proefden deze gin puur, met tonic maar op deze #NationalMartiniDay uiteraard ook als Martini. Deze keer kies ik geen droge, maar een gewone witte vermouth die ook wat romiger is.


Tobermory Martini


Ingrediënten
5 cl Tobermory Gin
2 cl witte vermouth


Bereiding
We negeren Churchill’s advies (*) en voegen beide ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Stevig roeren, want een Martini moet echt wel ijskoud zijn. Strainen in een Martiniglas of coupe. Twee groene olijven, omdat twee altijd beter zijn dan één.


(*) Churchill’s Martini :
“Add gin to a mixing glass full of ice and stir to combine. While stirring glance occasionally at a bottle of vermouth from across the room. Pour into a chilled glass. Garnish with a single cocktail olive”.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

zaterdag 15 juni 2019

The Infamous Mr. Howell

 
Een Daiquiri is altijd lekker, maar soms mis ik toch wel dat extraatje erin. Uiteraard heb ik al versies gemaakt met Orgeat en/of Falernum in plaats van suiker of gewone suikersiroop… maar het mag soms vb. ook wel eens een beetje smoky zijn.

Een fles Infamous Premium Spiced Rum verscheen op onze testbar en we namen deze als basis voor een heerlijke “Mr. Howell”, naar het recept van Justin Olsen, barman in The Bearded Lady.


Infamous Nr.1 is een Belgische spiced rum, gebaseerd op een 8 jaar oude blend van rum uit Barbados en Trinidad. Deze blend werd gedurende drie weken geïnfuseerd met vanille, kaneel, Arabica espresso koffie, steranijs, sinaasappelzeste, cacao en nog enkele geheime ingrediënten.

Deze rum en de cocktail die wij ermee maakten passen beide uitstekend bij een kwaliteitsvolle Cubaanse sigaar.


The Infamous Mr. Howell

Ingrediënten
5 cl Infamous Rum Nr.1 “The Original”
15 ml Port Charlotte 10 Heavily Peated Islay whisky
2 cl vers limoensap
15 ml Esdoornsiroop


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met veel ijs. Stevig shaken tot alles goed gekoeld is. Dubbel zeven in een Old Fashioned glas met vers ijs. Versier met een cocktailkers en een stukje gedroogde of verse ananas. Een parapluutje is optioneel ;-)


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

woensdag 12 juni 2019

River Cruise - Distell Whisky Masterclass

 
Elk jaar rond deze tijd organiseert Distell samen met zijn distributeur Cinoco een whiskyevent waar de nieuwste bottelingen worden voorgesteld van de merken in hun portfolio. De deelnemers zijn overwegend whiskyprofessionals en inkopers van drankenhandels, maar er zijn ook steeds enkele plaatsen voorbehouden voor bloggers. Het leukste aan deze jaarlijkse voorstelling is dat het steeds events zijn met een extraatje, waar je dan ook nog lange tijd met plezier aan terugdenkt.
 
Twee jaar geleden zaten we op de Noordzee 
in een replica van een oude vissersboot en vorig jaar organiseerden ze zelfs heuse Highland Games in Antwerpen. Dit jaar kozen ze voor een wat rustigere ‘River Cruise’ in de Westhoek, waar we niet alleen het whiskyverhaal meekregen, maar ook een stukje geschiedenis uit de eerste wereldoorlog konden aanschouwen in het polderlandschap.



Op Pinkstermaandag werden we verwacht in Nieuwpoort voor een exclusieve rivier cruise naar Diksmuide en terug. Zowel op de heen- als terugreis waren er whisky-masterclasses voorzien. Omdat ik twee zitjes aangeboden kreeg, bracht ik mijn fotograaf Bert Oerlemans mee. Op die manier kon ik me ook beter concentreren op het proeven en was ik toch verzekerd van uitstekende foto’s voor dit artikel. Ik weet het, whisky proeven is een loodzware taak maar het moet nu eenmaal gebeuren ;-)

De regen probeerde serieus roet in het eten te gooien, maar gelukkig was ons vaartuig hier perfect op voorzien. We werden ontvangen met een Horse’s Neck cocktail op basis van Bain’s whisky uit Zuid Afrika, waarna er al snel van start gegaan werd met de masterclass. Volgende whisky bottelingen kwamen aan bod :


 
  • Deanston Virgin Oak
  • Bunnahabhain 12y 
  • Deanston 18y
  • Bunnahabhain Toiteach a Dha
  •  

    Om de innerlijke mens te versterken mochten we na deze eerste sessie aanschuiven aan een heerlijke ‘Helmsman BBQ’. Korte tijd later kwamen we toe in Diksmuide. Onder de schaduw van de Ijzertoren verlieten we het schip om even de benen te strekken en een koffietje te drinken.

    Stipt om 15 uur werden we opnieuw aan boord verwacht en was een verfrissende Gin & Tonic het startschot voor het tweede deel van dit event. De Tobermory Gin bleek een exclusieve primeur want deze spirit komt pas binnenkort in de handel. Deze allereerste flessen werden speciaal overgevlogen voor dit event.


    Tijdens de terugreis was er een masterclass voorzien met volgende whiskybottelingen :


     
     

    • Tobermory 12y American Oak Finish
    • Tobermory 15y Marsala
    • Ledaig 19y Oloroso

    Heerlijke nieuwe whisky’s geproefd, nieuwe mensen uit de sector leren kennen, maar vooral ook opnieuw heel wat opgestoken van doorwinterde whiskykenners zoals Chris Lauriers, die aan onze tafel een zeer deskundige uitleg gaf over het verschil tussen aperitief- en digestief whisky. Het zit ‘m dus vooral in de afdronk. 

    P.S. Eén van die exclusieve primeurflessen van Tobermory Gin staat momenteel klaar op onze testbar, dus daar lees je zeer binnenkort meer over.
     
    Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

    woensdag 5 juni 2019

    Vaderdag Tip : Cocktails met Botica Gin

     
    Botica Gin is een nieuw merk op de Belgische markt, maar het loont beslist de moeite om eens te proeven. Ik maakte kennis met dit Spaanse merk tijdens de laatste ‘Discovery Days’ van supermarktketen Delhaize. In hun winkels kan je momenteel een geschenkpakket vinden voor Vaderdag met twee flessen erin : London Dry Gin en Orange Distilled Gin. Het merk is intussen ook te vinden bij enkele andere supermarkten en de betere drankenhandels.

    Een neutrale alcohol wordt geïnfuseerd met jeneverbes, koriander, kardemom en hop. Na een maceratie van 7 dagen in een koperen ketel wordt de gin gestookt. Het uiteindelijke resultaat is een easy-sipping gin met 37,5% alcohol.


    De Orange Distilled Gin met sinaasappelen uit Valencia is redelijk uniek in zijn soort en vormt als het ware een tussenstap tussen een gin en een Orange Curaçao of Triple Sec. We gingen aan de slag met beide bottelingen en gebruikten deze spirits voor het maken van lekkere cocktails.


    Na het succes van mijn zelf verzonnen Aperolcocktail “Sunshine Lover
    , wou ik nog eens verder kijken naar reeds bestaande recepten met deze miskende maar zeer populaire zachte bitter. Het recept van vandaag staat op naam van Ian Hardie van de Huckleberry Bar in Brooklyn. De naam van deze zomerse cocktail zal je ongetwijfeld doen terugdenken aan een echte filmklassieker ;-)

    I’ll have what she’s having

    Ingrediënten
    50 ml Botica London Dry Gin
    20 ml vers citroensap
    15 ml St-Germain vlierbloesemlikeur
    15 ml Aperol
    ½ barlepel Peychaud’s bitters


    Bereiding
    Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken tot alles goed gekoeld is en dubbel zeven in een coupeglas. Eventueel versieren met een gedroogd schijfje pompelmoes.


    Uiteraard wou ik ook nog aan de slag met de tweede fles. Een gin met een heerlijk aroma van sinaasappelen uit Valencia. Ik ging dus op zoek naar een recept waar dit aroma een meerwaarde zou zijn en het eventuele reeds aanwezige aroma zou versterken. Ik maakte een variatie op de “Park Avenue”, die normaal gezien gemaakt wordt met Old Tom Gin. De combinatie van deze unieke Spaanse gin met de zoete vermouth van Oscar Solana zorgt hier voor een geslaagde smaakcombinatie.


    Valencia Park

    Ingrediënten
    60 ml Botica Orange Distilled Gin
    10 ml Oscar Solana Vermut (zoete spaanse vermouth)
    10 ml Ananassap
    10 ml Marie Brizard Orange Curaçao


    Bereiding
    Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken tot alles goed gekoeld is en dubbel zeven in een coupeglas. Eventueel versieren met sinaasappel.


    Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.