zaterdag 27 mei 2017

Whisky Masterclass op Zee met Deanston en Bunnahabhain

Wanneer tijdens een whisky-masterclass op zee een autoriteit als Bob Minnekeer het woord neemt om te zeggen dat dit de meest bijzondere whiskytasting is die hij in zijn leven heeft meegemaakt, dan weet je dat je getuige bent van een uniek event. De deskundige uitleg en omkadering door Chris Lauriers, Stephan De Bolle en Richard Crampin was uiteraard perfect, maar dit event was nog zoveel meer. Probeer je maar eens voor te stellen dat je voortreffelijke whisky’s mag proeven op volle zee terwijl de zilte zeelucht in je gezicht voor het extra accent zorgt.

Op uitnodiging van drankenimporteur Cinoco werden we verwacht in Oostende voor een boottocht met ‘De Nele’, een replica van een oude tweemastzeilsloep die werd gebouwd door VZW Maritieme Site Oostende, een opleidings- en tewerkstellingsproject voor werkzoekenden. Deze tweemastzeilsloepen waren de typische vaartuigen waarmee vissers in de kustwateren gingen vissen tussen 1820 en 1930. De Nele ziet er aan de buitenkant exact hetzelfde uit als die oude visserssloepen, maar is uiteraard voorzien van alle noodzakelijke moderne apparatuur en comfort.

Met deze unieke boot maakten we een mooie tocht voor de kust van de koningin der badsteden. Op volle zee proefden we whisky’s van Deanston (Highlands) en Bunnahabhain (Islay). Een bijzonder lekkere ontdekking met nieuwigheden zoals Deanston 15 Organic, de Bunnahabhain Moine en de Bunnahabhain Stiuireadair. Als laatste kregen we zelfs een Bunnahabhain Moine Oloroso (Limited Edition) van 60,1% in het glas, een bijzondere whisky uit 7 Oloroso vaten die normaal alleen beschikbaar is op Islay.

Dat we deze whiskyliefhebbers niet te ernstig mogen nemen bleek bij het terug binnenvaren van de haven, toen plots de piratenvlag werd gehesen en enkele kanonschoten werden afgevuurd.

Terug aan land genoten we nog van lekkere hamburgers en een zomerse Islay Sunset cocktail op basis van Black Bottle Whisky, bereid door Peter Grunenwald. Intussen waren ook mijn wederhelft en troonopvolgster toegekomen (zelf autorijden was niet echt aangewezen na deze tasting). De timing was perfect want de organisatie had net een onschuldige kinderhand nodig voor een tombola, waarbij een schitterend beschilderd barrelhead te winnen was.

Kortom, een zeer geslaagde masterclass en één van de betere whisky-events die ik al heb mogen bijwonen. De hele dag brachten we door onder een blakende zon en ik vermoed dat ik niet de enige zal zijn die de gevolgen daarvan nog enkele dagen met aftersun mag behandelen. Een hele dikke merci aan Cinoco en beide distilleries voor deze schitterende dag op het water.

P.S. Meer foto's op onze Facebook pagina.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten