woensdag 19 juni 2019

National Martini Day met Tobermory Gin

 
Vorige week nam ik deel aan een boottocht met whiskytasting in de Westhoek. Eén van de grootste verrassingen die dag was geen whisky, maar een zeer smaakvolle gin. Enkele flessen Tobermory Gin werden speciaal overgevlogen voor het event. Ze komen pas binnenkort in de handel in ons land, maar wij mochten ze alvast proeven. Eén van die begeerde primeur flessen kwam mee naar onze testbar.

Uiteraard heb ik sinds de start van deze blog al heel wat gins mogen proeven. Wanneer een gin geproduceerd wordt door een whiskystokerij was het resultaat eigenlijk keer op keer verbazingwekkend goed. Ik denk dan vb. aan The Botanist, wat toch één van mijn favoriete kruidige gins is. De bekendste die in dat rijtje past is uiteraard Hendrick’s, die helemaal alleen verantwoordelijk was voor de start van de gin-hype, inmiddels een jaar of tien geleden. Momenteel pakken ze stevig uit met hun gloednieuwe Midsummer Solstice botteling.
 
Maar terug naar onze primeur : De
Tobermory stokerij is twee jaar gesloten geweest voor renovatiewerken en komt nu met een aantal mooie nieuwigheden, niet enkel het whiskygamma werd onder handen genomen, maar ze lanceerden ook hun Tobermory Hebridean Gin. In een nieuwe stookruimte staat een 60 liter test-stookketel “Wee Mary”, waarmee deze eerste batches Tobermory Gin in beperkte oplage werden geproduceerd. Deze zomer zal een nieuwe grotere stookketel worden geïnstalleerd, bedoeld voor de verdere productie van deze gin.

Tobermory Gin bevat lokale botanicals van het eiland Mull zoals vlierbloesem, thee en wilde heide, maar ook een klein percentage van hun ‘new make’ malt spirit. Deze voegt een olieachtige romigheid toe aan het pallet van deze gin. Toch een vrij uniek aspect voor deze nieuwe spirit.

We proefden deze gin puur, met tonic maar op deze #NationalMartiniDay uiteraard ook als Martini. Deze keer kies ik geen droge, maar een gewone witte vermouth die ook wat romiger is.


Tobermory Martini


Ingrediënten
5 cl Tobermory Gin
2 cl witte vermouth


Bereiding
We negeren Churchill’s advies (*) en voegen beide ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Stevig roeren, want een Martini moet echt wel ijskoud zijn. Strainen in een Martiniglas of coupe. Twee groene olijven, omdat twee altijd beter zijn dan één.


(*) Churchill’s Martini :
“Add gin to a mixing glass full of ice and stir to combine. While stirring glance occasionally at a bottle of vermouth from across the room. Pour into a chilled glass. Garnish with a single cocktail olive”.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten