woensdag 12 juni 2019

River Cruise - Distell Whisky Masterclass

 
Elk jaar rond deze tijd organiseert Distell samen met zijn distributeur Cinoco een whiskyevent waar de nieuwste bottelingen worden voorgesteld van de merken in hun portfolio. De deelnemers zijn overwegend whiskyprofessionals en inkopers van drankenhandels, maar er zijn ook steeds enkele plaatsen voorbehouden voor bloggers. Het leukste aan deze jaarlijkse voorstelling is dat het steeds events zijn met een extraatje, waar je dan ook nog lange tijd met plezier aan terugdenkt.
 
Twee jaar geleden zaten we op de Noordzee 
in een replica van een oude vissersboot en vorig jaar organiseerden ze zelfs heuse Highland Games in Antwerpen. Dit jaar kozen ze voor een wat rustigere ‘River Cruise’ in de Westhoek, waar we niet alleen het whiskyverhaal meekregen, maar ook een stukje geschiedenis uit de eerste wereldoorlog konden aanschouwen in het polderlandschap.Op Pinkstermaandag werden we verwacht in Nieuwpoort voor een exclusieve rivier cruise naar Diksmuide en terug. Zowel op de heen- als terugreis waren er whisky-masterclasses voorzien. Omdat ik twee zitjes aangeboden kreeg, bracht ik mijn fotograaf Bert Oerlemans mee. Op die manier kon ik me ook beter concentreren op het proeven en was ik toch verzekerd van uitstekende foto’s voor dit artikel. Ik weet het, whisky proeven is een loodzware taak maar het moet nu eenmaal gebeuren ;-)

De regen probeerde serieus roet in het eten te gooien, maar gelukkig was ons vaartuig hier perfect op voorzien. We werden ontvangen met een Horse’s Neck cocktail op basis van Bain’s whisky uit Zuid Afrika, waarna er al snel van start gegaan werd met de masterclass. Volgende whisky bottelingen kwamen aan bod :


 
 • Deanston Virgin Oak
 • Bunnahabhain 12y 
 • Deanston 18y
 • Bunnahabhain Toiteach a Dha
 •  

  Om de innerlijke mens te versterken mochten we na deze eerste sessie aanschuiven aan een heerlijke ‘Helmsman BBQ’. Korte tijd later kwamen we toe in Diksmuide. Onder de schaduw van de Ijzertoren verlieten we het schip om even de benen te strekken en een koffietje te drinken.

  Stipt om 15 uur werden we opnieuw aan boord verwacht en was een verfrissende Gin & Tonic het startschot voor het tweede deel van dit event. De Tobermory Gin bleek een exclusieve primeur want deze spirit komt pas binnenkort in de handel. Deze allereerste flessen werden speciaal overgevlogen voor dit event.


  Tijdens de terugreis was er een masterclass voorzien met volgende whiskybottelingen :


   
   

  • Tobermory 12y American Oak Finish
  • Tobermory 15y Marsala
  • Ledaig 19y Oloroso

  Heerlijke nieuwe whisky’s geproefd, nieuwe mensen uit de sector leren kennen, maar vooral ook opnieuw heel wat opgestoken van doorwinterde whiskykenners zoals Chris Lauriers, die aan onze tafel een zeer deskundige uitleg gaf over het verschil tussen aperitief- en digestief whisky. Het zit ‘m dus vooral in de afdronk. 

  P.S. Eén van die exclusieve primeurflessen van Tobermory Gin staat momenteel klaar op onze testbar, dus daar lees je zeer binnenkort meer over.
   
  Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten