dinsdag 29 mei 2018

Open Distell Highland Games

Eenmaal per jaar steekt wijn- en spiritsimporteur Cinoco de koppen bij elkaar met de belangrijkste whiskymerken die ze vertegenwoordigen. Het resultaat is een uniek whisky-event waar ook steeds de nieuwste bottelingen te proeven zijn van Deanston, Bains, Bunnahabhain en Black Bottle. Vorig jaar was dat een whiskyproeverij op een boot voor de kust van Oostende, dit jaar werd het een heuse editie van de Schotse Highland Games in Fort4 in Mortsel : de allereerste Open Distell Highland Games.

De thermometer kwam geen enkel moment lager dan 26° en er was geen zuchtje wind te bespeuren, dus de sportieve proeven waren echt loodzwaar. Het was eigenlijk de bedoeling dat teams van bartenders het zouden opnemen tegen de stoere whiskyclubs, maar uiteindelijk zou slechts één team van Brusselse bartenders genoeg lef hebben om het op te nemen tegen de stoere bonken. Het mag trouwens gezegd worden dat er tussen de 12 clans meerdere teams waren met zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers en er waren zelfs echte ladies-teams. Een tweede buitenbeentje tussen al deze kilt-dragende sportievelingen was het Deanston-team, met medewerkers van dit whiskymerk.

Deze wedstrijd was buiten competitie voor wat betreft de officiële Highland Games, maar de individuele proeven waren wel van dezelfde aard. Zo moesten de deelnemers zich met elkaar meten in onder meer touwtrekken, paalgooien, armworstelen, whiskyvat rollen, een parcours afleggen met een zware last, een zwaard zolang mogelijk gestrekt voor zich uit houden, een zware kassei zo ver mogelijk weggooien en last but not least … een blinde whiskyproeverij waarbij ze moesten trachten om 5 verschillende whisky’s te herkennen.


De innerlijke mens werd verzorgd met broodjes vers gegrild varkensvlees van Pigdelicious en we kwamen helemaal in de sfeer door de sfeervolle doedelzakmuziek o.l.v. “whisky buff” Bob Minnekeer.

De einduitslag van de Highland Games was vrij verrassend : De winnaar was het team van Deanston. Zilver en brons waren voor de teams Maltclan en Carlier “plezier” Dakwerken. Bij de damesteams haalde Subtle & Sweet het voor The Celticas en Never Back Down Ladies. De Brusselse bartenders bleken helaas niet opgewassen tegen het brute geweld van de krachtpatsers.


P.S. Meer foto's op onze Facebook-pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten