dinsdag 22 mei 2018

Gabriele Manfredi te gast in Antwerpen

Gabriele Manfredi is de hoofdbarman van Oriole, een bekende cocktailbar in Londen. Vorige week was hij te gast in Antwerpen en bracht drie van zijn eigen creaties mee. Voor deze ‘guestbartending’ werd er gewerkt met Beluga vodka als basis voor alle cocktails op de menukaart.

Zoals steeds liet ook het plaatselijke barteam zien welke kennis ze in huis hebben door er tevens drie eigen creaties tegenover te plaatsen. Een beproefd concept wat intussen gekend en gesmaakt wordt door een vast publiek van cocktailliefhebbers. We namen plaats aan de bar en aanschouwden de “quatre-mains” van Gabriele en hoofdbarman Stef van Bar Burbure. Gabriele is duidelijk iemand met veel kennis en ervaring op vlak van bartechnieken, Stef blinkt intussen uit in het perfect balanceren van smaken en aroma’s. Door samen te werken tillen ze dan ook hun cocktails een niveau hoger.


Ik vermoed dat het Londense publiek van Oriole heel erg gek is op de zoetere cocktails, want dat was toch wel het eerste wat me opviel tijdens het proeven van de ‘Kiruna’. Cocktails zijn er natuurlijk in alle soorten en smaken, maar de zoetere zijn nu eenmaal niet echt mijn persoonlijke smaak. Toen ik merkte dat voor de volgende cocktail het glas ook een coating kreeg met een mierzoete stroop besloot ik wijselijk om over te schakelen op de eigen creaties van Stef en Jurgen. Dit waren eveneens cocktails met minder voor de hand liggende smaakcombinaties, waar overduidelijk heel wat experimenteerwerk aan vooraf was gegaan om tot de juiste balans te komen.

Eerst kwam de ‘Tea Scream’, een cocktail op basis van cold brew thee. Ik ben absoluut geen thee-liefhebber (Coffee please!), maar ik moet toegeven dat het in deze cocktail echt goed werkt. Naast het glas lag een wolkje van framboos met daarin een pipetje met sojasaus, die met wat nader onderzoek (collega-blogger Bart kan blijkbaar Chinees lezen) eigenlijk een pittige dashi saus bleek te zijn. Een druppeltje van deze saus oplikken van je hand en daarna proeven van het glas gaf het totale belevingseffect.


Vervolgens kwam ‘Tomato Rage’, een moderne en experimentele versie van de Bloody Mary in de vorm van een Martini, die werd voorgesteld als “een vloeibare versie van een Insalata Caprese”. Het glas werd dan ook geserveerd met een klein bolletje mozzarella ernaast met een druppel balsamico. Tegen alle verwachtingen in bleek deze cocktail een perfect aperitief. De huischampagne van Jurgen Lijcops was het magische bindmiddel in deze cocktail, wat alle ingrediënten naadloos in elkaar deed passen.


We eindigden de avond met ‘The Noble Mule’ een moderne interpretatie van de Moscow Mule, waarin gegrilde ananas een belangrijke rol speelde.

Zoals we tijdens een eerder bezoek konden vaststellen worden de beste creaties van deze events meestal nog verder doorontwikkeld om dan terecht te komen op het volgende cocktailmenu. Voor mij mag daar de ‘Tomato Rage’ zeker bij zijn. Ook deze keer was het toch weer best opvallend hoe het eigen barteam voortdurend bezig is met het bedenken van smaakcombinaties die ongelofelijk goed werken. Wanneer je werkt met ingrediënten voor cocktails is het steeds de bedoeling dat 1+1 gelijk is aan 3. Het combineren van de juiste ingrediënten in de exacte hoeveelheden moet zorgen voor een nieuwe onverwachte smaakervaring. Ik kan alleen maar concluderen dat ze daar ook deze keer opnieuw in geslaagd zijn.


Voor de volledigheid geef ik nog even de cocktailkaart mee :


Oriole Bar
  • Chengdu : Beluga Vodka – Martini Bitter Sishuan infusion – Gentiane Wine
  • Roman Holidays : Beluga Vodka – London Dry Gin – Italicus – Cedroncello – Lemons
  • Kiruna : Beluga Vodka – Honey Bread Aquavit – Mulberry leaves Cider – Cloudberry Gem - Lemons
Bar Burbure 
  • The Noble Mule : Beluga Vodka infused with grilled fresh pineapple – Forest vermouth White – Plantation Rum Pineapple – Lime – EB. Dry Ginger Beer
  • Tomato Rage : Beluga Vodka – clear tomato water – cordial of basil – Sherry Manzanilla – homemade perfumes
  • Tea Scream : A fruity drink based on raspberries – cold brew infusion of Earl Grey tea – Dark chocolate and Soy sauce.
Met dank aan Jurgen, Stef, Jasper, Jonathan, Jochim en uiteraard ook gastbarman Gabriele voor de schitterende ontvangst. Soms vraag ik me trouwens wel eens af hoe Stef hier ooit is binnengeraakt aangezien zijn naam niet begint met een ‘J’ ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten