dinsdag 28 mei 2019

Masterclass Suntory Whisky + Japanese Ice Carving

 
Om met de deur in huis te vallen, ik was nooit een fan van Japanse whisky. Na deze masterclass moet ik mijn mening wellicht bijstellen. In Japan denken ze zorgvuldig na over het product dat ze creëren voor elke doelgroep en de vier spirits die ik tijdens dit event mocht proeven waren echt wel hoogwaardig.

Vorige week woensdag werden we verwacht bij CiPiaCe 
in Antwerpen, de tweede en nieuwste vestiging van deze schitterende combinatie van cocktailbar en Italiaans restaurant.

The House of Suntory Masterclass


Brand Ambassador Zoran Peric nam ons mee in zijn verhaal tijdens een proeverij van de verschillende spirits die geproduceerd worden door The House of Suntory
. We starten met de (gloednieuwe!) vodka, daarna een zeer aromatische gin om te eindigen met twee totaal verschillende whisky’s.

 
  • Haku Vodka : Een zijdezachte vodka gestookt uit rijst. Ik proefde eerder reeds vodka gestookt uit granen, aardappel en zelfs melk, maar dit was mijn eerste rijstvodka. Minstens even zacht als de melkvodka en laat zich heel gemakkelijk puur drinken zonder dat je begint te hoesten van de alcohol. Perfect te combineren met soda of tonic als longdrink. Haku staat voor wit, wat de zuiverheid van deze spirit wil benadrukken. Suntory kiest bewust voor zeer grote “heads & tails” tijdens het distilleren, waardoor ze alleen het allerbeste gedeelte van de spirit overhouden.
  • Roku Gin : Deze gin met het heerlijke aroma van yuzu en kersenbloesem mochten we al eens eerder testen. In tegenstelling tot de vodka is deze alcohol gestookt uit maïs, om een iets zoetere spirit te bekomen. Het leukste wat ik hiervan heb onthouden is dat ze in Japanse bars vaak een Roku-Sonic bestellen. Dat is een G&T, waarbij de helft van de tonic is vervangen door soda. Zelf ben ik geen fan van bruiswater, dus ik hou het toch liever bij een klassieke G&T.
  • Chita Single Grain : Misschien wel de zachtste whisky die ik ooit heb geproefd. Ideaal voor wie graag whisky wil (leren) proeven, maar bang is van te sterke of teveel uitgesproken smaken. “Your everyday whisky”.
  • Toki Blended Whisky : Heel mooie whiskyblend voor gebruik in cocktails. Ideaal voor een Manhattan of Old Fashioned, maar ook voor de typisch Japanse Mizuwari (1 deel whisky met 3 of 4 delen bronwater en een groot ijsblok). 
Wat ik ook interessant vond was het verhaal over het bijna tropische klimaat in Japan. Als het heel warm en vochtig is drink je geen pure spirits, tenzij je na één glas al dronken wil zijn. Japanners drinken hun spirits liefst in een highball met een groot blok ijs en soda of tonic. In discotheken bestellen vriendengroepen geen fles Champagne die met vuurwerk in een ijsemmer op tafel wordt gezet, maar ze bestellen een fles whisky, die geserveerd wordt met een emmer ijsballen.

Japanse spirits zijn duidelijk anders dan Europese spirits en nog veel meer toegespitst op specifieke doelgroepen. Maar eens je het verhaal achter de verschillende spirits kent en begrijpt, dan snap je ook echt het verschil tussen elke fles. Tijdens deze tasting proefden we een hemelsbreed verschil tussen de beide whisky’s. Mijn favoriete spirit voor vandaag is alleszins Roku Gin, maar ik ga vast en zeker ook zelf nog wat experimenteren met de Toki Whisky.


Japanese Ice Carving Masterclass


De whiskytasting werd na een korte pauze gevolgd door een tweede masterclass over het verzagen van ‘clear ice’ in de juiste vormen voor verschillende glazen. We kregen een stortvloed aan praktische tips en een uitgebreide live demonstratie. Onder het motto “En wat hebben we geleerd vandaag ?” geef ik hieronder een opsomming van de voornaamste tips die ik heb onthouden:



  • “Clear ice” bevat geen lucht of onzuiverheden en smelt veel trager dan eender welk ander ijs. Het is dus met grote voorsprong het meest geschikte ijs om te gebruiken voor het koelen van cocktails en sterke dranken, zonder noemenswaardige verwatering. De verwatering is immers de voornaamste reden waarom heel wat mensen geen ijs in hun whisky willen.
  • Een onversneden ijsblok weegt al snel 30 kilo of meer. Hef het blok dus steeds op terwijl je door je knieën gaat om je rug te sparen.
  • Laat het ijsblok rustig op temperatuur komen alvorens te verzagen. Wanneer het pas uit de diepvries komt is het ijs dof en veel te broos. Als het even kan klimatiseren wordt het opnieuw steviger en ook mooi transparant. 
  • Een grote ijszaag spaart heel wat tijd, maar kost ook wel wat geld (+- 400 Euro)
  • Een kleine ijszaag heb je in elk geval nodig om de balkjes of kubussen te zagen (+- 150 Euro).
  • Een speciaal ijsmes en hamer gebruik je om het onderste stuk van de zaagsnede verder te klieven. Je kan immers niet tot de bodem blijven zagen, anders beschadig je de snijtafel. 
  • Een ijsvork met drie tanden gebruik je om een kubus verder te “schaven” tot een ijsbal. Vooral niet “hakken” met de vork, want dan hak je die tanden vroeg of laat in je hand. 
  • Een stevig maar zeer scherp mes gebruik je om hoeken en zijkanten af te snijden, zodat het ijsblok perfect in het glas past of om vb. een ijsblok te maken in een diamantvorm. 
  • Gebruik steeds je glas om de juiste afmeting af te tekenen op het ijsblok. Verspil geen ijs tijdens het verzagen. Het ijsblok moet van de bodem van het glas tot iets onder de rand komen. Als het ijsblok een stuk boven het glas uitsteekt kan je niet meer ruiken aan je cocktail en is het zelfs moeilijker om te drinken.
  • Start met een schuine insnijding, zodat je daar je ijszaag kan in vastzetten. Anders heb je het risico dat je ijszaag gaat “dansen” op het ijsblok.
  • Je kan tijdens het verzagen het ijsblok vasthouden met een doekje of handschoenen, maar Japanners werken meestal met blote (en uiteraard propere!) handen.
  • Zorg dat een ijsbal steeds de juiste grootte heeft voor het glas. De bal moet exact in het glas passen.
  • Laat nooit een ijsblok of ijsbal in het glas vallen. Houd het ijs in je hand en plaats het glas er omgekeerd over, draai vervolgens het glas voorzichtig om. Delicate glazen kunnen anders gemakkelijk breken.
Met dank aan Zoran Peric, The House of Suntory, Alcobrands en Cipiace Antwerpen voor deze zeer leerzame lunchpauze-Masterclass ! 

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten