Een borrel waar ik eerlijk gezegd al een tijdje naar uitkeek. Ik had immers reeds kennis gemaakt met twee andere voortreffelijke ‘Remarkable Regional Malts’: Big Peat (Islay) en The Epicurean (Lowlands). Beide lieten een stevige en blijvende indruk na. Tel daar nog eens bij op dat Speyside sowieso mijn favoriete whiskyregio is… de verwachtingen waren vrij hoog. Wist je trouwens dat zowat de helft van alle Schotse whisky in Speyside gemaakt wordt ?
(Foto : Bert Oerlemans) |
Scallywag is een stevige whisky op 46% alcohol, een huwelijk van de beste Speyside malts, afkomstig van o.a. Macallan, Mortlach en Glenrothes. Volgens het boekje een combinatie van standaard Bourbon vaten en Sherry vaten. Volgens mij zullen het toch overwegend sherryvaten zijn, dat merk je overduidelijk aan de kleur, geur en smaak van deze whisky. Net als bij de andere blends uit deze reeks komen er af en toe ook speciale bottelingen op de markt. Zeker de moeite om in de gaten te houden.
- Kleur : Donkere kleur door de sherry-invloeden.
- Neus : Kruiden, vanille, sherry, eik.
- Mond : Stevige whisky met kruiden, warm rood fruit en donkere chocolade.
- Finish : Sinaasappelschil, appel, peer, tabak en fruitcake.
Kijk naar deze opsomming en het water komt je in de mond. Christmas cake in a bottle.
Deze whisky leent zich schitterend voor een klassieke zoete Manhattan. De mix met rode vermouth en een zoete cocktailkers is perfect. Ik probeer met veel plezier om dit nog iets te verfijnen en leg daarbij de focus op de sherry-invloeden.
“Stray Dog in the Big Apple”
Ingrediënten
5 cl Scallywag Remarkable Regional Malt
2 cl Gonzalez Byass La Copa zoete vermouth
1 cl Gonzalez Byass Cristina Medium sherry
1 cl Ricard Pastis (alternatief kan je ook kiezen voor Absint)
Bereiding
Spoel een Martiniglas (of coupe) met een beetje Pastis. Zorg dat er een flinterdun laagje overblijft over de volledige binnenzijde van het glas.
Voeg de whisky, sherry en vermouth samen in een mengbeker met veel ijs. Goed roeren tot de cocktail ijskoud is. Strainen in het Martiniglas.
Ik kies niet voor de klassieke zoete cocktailkers, maar serveer deze kruidige Manhattan met stevige sherry-invloeden met blokjes BRU-XL oude kaas en traditionele Gentse Tierenteyn mosterd. Een volwaardig aperitiefmoment voor de echte liefhebber. BRU-XL is een Belgische kaas van kaasmeester Peter Verbruggen uit Beringen, die werd gecreëerd als herinnering aan de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel.
Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten