donderdag 16 mei 2019

Raise a glass to Fred Laing!

 
Douglas Laing & C° is één van de belangrijkste onafhankelijke blenders en bottelaars van Schotland, gevestigd in Glasgow. Ze zijn vooral bekend voor hun sublieme ‘Remarkable Regional Malts’ reeks, dit zijn premium blends (100% malt!) per whiskyregio.
 
Momenteel staat Fred Laing (69) aan de leiding van het familiebedrijf. Het bedrijf werd opgestart door zijn vader, Fred Sr, in 1948. Het zal echter niet meer zo lang duren vooraleer de derde generatie de leiding definitief in handen neemt. Hoog tijd dus voor invoerder en distributeur Cinoco 
om Fred nog eens naar België te halen voor een uitgebreide tastingsessie.

Maandagmiddag werd ik verwacht op het schitterende kasteeldomein Gravenhof in Dworp. Op een zonovergoten terras werden we verwelkomd door Fred Laing, volledig uitgedost in traditionele Schotse klederdracht. En neen, ik heb niet gecontroleerd of hij nog iets aanhad onder zijn kilt.

Omdat het die dag toevallig ook #WorldCocktailDay was mochten we eerst even rustig op adem komen met een lekkere “Horse’s Neck” op basis van The Epicurean, een premium blend van malts uit de Lowland regio.


Tijdens een zeer levendige tastingsessie nam Fred ons mee doorheen het rijke smakenpallet van Schotland. Volgende flessen kwamen aan bod :

  • Remarkable Regional Malt : Scallywag 13y, blend van malts uit Speyside.
  • Remarkable Regional Malt : Rock Island, blend van malts van de Schotse whisky-eilanden (Islay, Jura, Arran en Orkney).
  • Provenance series : Ardmore 10y (2008)
  • Old Particular series : Strathclyde 12y (2005) 
  • Old Particular series : Tamdhu 16y (1998) 
  • Xtra Old Particular series : Clynelish 21y (1995)
 
Na de tasting mochten we plaatsnemen in het restaurantgedeelte van het kasteel voor een uitgebreide en zeer lekkere lunch. Uiteraard werd die ook afgesloten met een koffietje en een lekker glaasje whisky naar keuze. Ik koos opnieuw voor een botteling van Scallywag. Binnenkort komt er een apart artikel over deze whisky op de blog, maar ik verklap alvast dat dit een stevige blend is van Speyside malts, waarvan een groot gedeelte gerijpt werd op sherryvaten. Bovendien won deze whisky zopas twee gouden medailles op de San Francisco World Spirits Competition.
 
Als nieuwtje kregen we mee dat Douglas Laing & C° binnenkort ook een eigen Lowland stokerij zal hebben : Clutha DistilleryClutha is Latijn voor Clyde, de naam van de rivier waarlangs de stokerij gelegen is. Momenteel is de stokerij in opbouw en deze zal binnenkort in dienst worden genomen. Expect the unexpected, want in tegenstelling tot de doorsnee zachte Lowlands whisky hebben ze plannen om veel met sherry vaten te werken.

Met dank aan Fred Laing, de medewerkers van Douglas Laing & C° en invoerder Cinoco voor de uitnodiging. Het was een schitterende en leerrijke middag ten zuiden van Brussel.

Addendum
Wil je graag nog wat meer foto’s zien van dit event, neem dan een kijkje in het album op onze Facebook pagina
. Bert Oerlemans is één van de fotografen waar ik regelmatig mee samenwerk in mijn communicatiebureau. Intussen werd hij een goede vriend en samen organiseren we ook netwerkevents in Limburg. Normaal fotografeert Bert voor ons hoofdzakelijk gebouwen en interieurs. Vermits ik weet dat hij ook een echte whiskyliefhebber is nodigde ik hem uit om als gelegenheidsfotograaf voor Double Strainger mee te komen naar dit event. Deze keer zijn de foto’s dus niet van mijn hand, maar zijn ze het (vak!)werk van Bert. Hiervoor wil ik hem uiteraard ook van harte bedanken.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten