vrijdag 31 mei 2019

Zacapa Foodpairing met Dominique Persoone en The Jane

 
Zacapa 23 is een donkere rum uit Guatemala die we al enkele keren hebben vermeld op deze blog. In het laatste artikel ging het over een samenwerking met Dominique Persoone die paaseitjes had gemaakt die er perfect bij pasten.
 
Toen ik een uitnodiging kreeg voor een Zacapa Foodpairing Event met Dominique Persoone in tweesterren restaurant The Jane moest ik uiteraard niet lang nadenken. Naast de reeds gekende Zacapa 23 zou ik ook andere bottelingen kunnen proeven en ik kreeg de mededeling dat er zelfs iets nieuws kon geproefd worden. Dit gecombineerd met de uitstekende keuken van dit toprestaurant was uiteraard een echte buitenkans.


Woensdagmiddag werden we ontvangen in de ‘Upper Room Bar’ van The Jane voor een uniek menu met heerlijke gerechten van het keukenteam o.l.v. Nick Bril, telkens met aangepaste cocktails op basis van Zacapa rum. Elke cocktail werd gemaakt op basis van een andere Zacapa-botteling.

Ik was vooral nieuwsgierig naar de Zacapa Negra en vroeg dan ook of ik deze eens puur mocht proeven. Je proeft duidelijk dat het om dezelfde basis gaat, maar minder zoet dan Zacapa 23. De ‘double toasted’ barrels laten zich zeer duidelijk gelden in de smoky afdronk.

De eerste twee cocktails vond ik wel perfect passen bij de gerechten, maar op zich vielen ze misschien iets te mager uit. Moest ik deze proeven in een high-end cocktailbar zou ik ze vermoedelijk geen tweede keer bestellen, maar mijn smaakpapillen zijn uiteraard redelijk verwend op dat vlak. De derde cocktail daarentegen was een echte voltreffer, een heuse smaakbom. Een collega-blogger had zelfs het probleem dat zijn glas al leeg was voor het bijpassende gerechtje op tafel kwam. Zoiets kan natuurlijk gebeuren als je iets superlekkers op tafel zet.


Als afsluiter van de maaltijd kregen we ook een glaasje van de gloednieuwe Zacapa Riserva Limitada, een unieke botteling die heerlijk paste bij de chocolade van Dominique. We proefden deze in een pairing met twee verschillende chocolades, waarvan eentje zelfs vegan en lactosevrij.

Het menu :


 • Ceviche, seabass, passionfruit, mezcal
 • Norwegian scallop, toasted nori, tsuyu bonito
 • Risotto, babysquid, parmigiano reggiano
 • North sea turbot, smoked beetroot, dashibutter
 • Pulled duck taco, jalapeño
 • Poulet de Bresse, carrot, malvasia di bosa di g.b. columbu
 • Malt, parsnip, chocolate (D. Persoone)

De begeleidende drankjes :

 • Natural sparkling mineral water, cucumber, mint
 • Zacapa 23, oregano, honey, oloroso sherry, cherry tomato, balsamico
 • Zacapa Negra, soda of Belsazar Dr. Loosen edition
 • Zacapa XO, fino sherry, citric acid, Oxo bouillon, sesame-laurel-pepper syrup
 • Ron Zacapa Reserva Limitada
 • Coffee

Tussen de gangen door mochten we ook enkele keren proeven van unieke pralines, waaronder zelfs een ijspraline die à la minute werd afgewerkt.

Bij de koffie kregen we tenslotte nog een laatste praline met dezelfde samenstelling als de paaseitjes. Een voltreffer en een perfecte afsluiter voor deze lekkere gastronomische lunch.

Het was een leuk en vooral zeer lekker lunchevent. Met dank voor de uitnodiging aan Zacapa Rum, Diageo en persbureau Oona.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten