woensdag 27 april 2016

20 Classic Cocktails

Regelmatig posten we op deze blog recepten voor klassieke cocktails, soms ook wat aangepast aan onze modernere smaken of wensen. We krijgen ook wel eens vraag naar recepten voor heel specifieke cocktails. Wil je de volgende weken zelf wat experimenteren, dan kan je aan de slag met maar liefst 20 klassieke cocktails in deze infographic !

(Klikken op de afbeelding om te vergroten !)

 
 

maandag 25 april 2016

Apple Rose


De meeste klassieke cocktails bevatten een stevige hoeveelheid alcohol. Sinds vorige zomer merken we dat er een stijgende vraag is naar iets lichtere cocktails. Met (hopelijk) heel wat warme zomeravonden voor de deur zullen we af en toe proberen om ook wat lichtere cocktails samen te stellen en met jullie te delen.
Toen ik van Delhaize de vraag kreeg of ik ook een cocktail kon maken met appels, leek dit een geschikte gelegenheid om een lekker licht zomeraperitief samen te stellen. Vergeleken met een doorsnee klassieke cocktail zal dit aperitief maar ongeveer de helft aan alcohol bevatten.
Het is de eerste keer dat we cider gebruiken in een cocktail. Cider is een laag-alcoholische (4,5%) schuimwijn gemaakt van gefermenteerd appelsap. In de supermarkt of drankenhandel vind je ook cider gemaakt van andere fruitsoorten. Cider is zeer populair in de UK en in sommige Franse regio’s zoals Normandië.

Ingrediënten
6 cl Delhaize Cidre Normand Brut
3 cl Four Roses Bourbon
6 cl Fever-Tree Ginger Ale
Appel


Bereiding
Het glas voorkoelen met veel ijs. Serveer je deze cocktail in je salon gebruik dan mooie retro whiskyglazen. Serveer je deze cocktail in de tuin bij een BBQ, gebruik dan gerecycleerde confituurglazen voor een vintage toets.

Eerst gaan we de cider mengen met de bourbon. Het resultaat is het best wanneer je dit doet in een shaker met enkele ijsblokjes, maar door de bubbels in de cider is dit niet zo eenvoudig. Je moet de shaker echt stevig dichthouden tijdens het shaken. Kies je voor een eenvoudigere oplossing neem dan een groot mengglas met ijs en roer stevig om alles te mengen en te koelen.
Serveer in een glas met ijs en voeg ginger-ale toe tot de rand van het glas. Afwerken met een schijfje appel, al dan niet gedroogd.
 
Tips
Cocktails zijn geen exacte wetenschap, je mag dus zeker het recept aanpassen naar eigen smaak.
  • Mag het iets pittiger, vervang de ginger-ale eens door ginger beer.
  • Toch liever iets sterker ? Gebruik iets meer bourbon en iets minder ginger-ale.

zondag 24 april 2016

Wij bezochten The Pharmacy (Knokke)


Het stond reeds lang op mijn verlanglijstje, maar onder impuls van de wederhelft is het er afgelopen weekend dan toch van gekomen : We reden naar het beruchte “geheime adres” in Knokke (Google is handig!) om er kennis te maken met het team en de waanzinnig lekkere cocktails van “The Pharmacy”.
 
The Pharmacy is een gemoedelijke cocktailbar in speak-easy stijl, gerund door de familie Van Ongevalle. Vader Jan, dochter Hannah en zoon Ran staan achter de bar en betoveren je met hun cocktailkunst, want zo durf ik het toch wel te noemen. We werden bijzonder warm ontvangen en het werd een zeer leuke en inspirerende avond.

De dame en heren achter de bar zijn intussen wereldberoemd, want ze kapen regelmatig prijzen weg op diverse nationale en internationale ‘bartender’ wedstrijden. Hannah kwam veelvuldig in de pers toen ze als beste bartender van België mocht deelnemen aan het wereldkampioenschap in 2014, waar ze het schopte tot de laatste 12.
Vorig jaar publiceerde ze het uitstekende cocktailboek “Come take a sip with me”.


Door hen aan het werk te zien in hun eigen cocktailbar besef ik ook wat een enorme bagage ze hebben aan cocktailkennis. Hun cocktails zijn van absolute topkwaliteit en het volledige kader past gewoon naadloos. Een bar ingericht met antieke meubeltjes, een lekker jazzy muziekje op de achtergrond en cocktails die tot in de allerkleinste details kloppen en zeer mooi gepresenteerd worden.
Hannah was druk bezig met een groep in een apart zaaltje, maar Ran nodigde ons uit om plaats te nemen aan de bar zodat we alles goed konden meevolgen. Alleen al door hem aan het werk te zien heb ik enorm veel bijgeleerd. De twee belangrijkste lessen :

1.  Proeven, proeven en nog eens proeven. Door na elke toevoeging onmiddellijk te proeven kan je bijsturen tot het resultaat echt perfect is.

2.  Mixen. Wanneer een klassiek recept vraagt om een bepaalde spirit, experimenteer dan eens door meerdere merken met elkaar te mengen. Hierdoor krijg je een veel complexer resultaat. Oefening baart kunst, deze kennis kan je alleen opbouwen door heel veel te experimenteren.
 
Maar uiteraard het belangrijkste van de hele avond… wat kregen we in ons glas ? 
 
Om goed te kunnen beoordelen proefde ik variaties op enkele cocktails die ik zeer
goed ken.


1. Charly Charcoal :
Een variatie op de klassieke whisky met ginger-ale. Een perfecte combinatie van whisky, ginger-ale en bitters, geserveerd in een metalen beker met een versgebrand stuk houtskool bovenop.


2. Old Fashioned with a twist :
De whisky in dit recept werd vervangen door maar liefst drie verschillende whisky’s, waaronder een Rye en een vleugje Talisker voor de turftoets. Als onverwacht ingrediënt werd ook madeira toegevoegd. Dit was zonder enige twijfel de lekkerste Old Fashioned die ik al ooit heb geproefd.


De wederhelft koos een natuurlijk zoete cocktail en daarna een zuurdere mocktail naar eigen smaak.
1. Berry Rose : Een heldere cocktail met rozebottel en kers.
2. Een mocktail met limoen, citroen en pompelmoessap, peychaud bitters en ginger-ale.

Als afsluiter kregen we nog een lekker “Hierbas De Las Dunas” borreltje aangeboden. Dit is een likeurtje met maar liefst 18 verse planten, bloemen en kruiden uit de duinen van Cadzand. Deze likeur wordt gestookt door niemand minder dan Syrco Bakker, de bekende chef van het restaurant Pure-C.
De foto's bij dit artikel zijn slechts een "proevertje", op onze Facebook pagina plaatsen we een album met de volledige fotoset. Vergeet zeker onze pagina niet te liken !

woensdag 20 april 2016

Ginderella Negroni


 
Zowat het meest inspirerende gesprek wat ik heb gehad op de beurs Venuez16 was op de stand van Ginderella. Deze Gin-producent uit Gent heeft een schitterend verhaal. Jan en Geert Heyneman zijn twee broers met een passie voor de natuur. Geert is een botanist en culinair genie die instaat voor de recepten van hun distillaten. Jan heeft heel wat ervaring opgedaan in grotere bedrijven en staat in voor het commerciële luik.
Hun eigen beschrijving van hun gin zegt eigenlijk alles : Ginderella is een ambachtelijke Gentse gin op basis van invasieve exoten, meerbepaald onkruid, geplukt op Gents grondgebied. De broers hebben zowat alle onkruid van in en rond Gent in kaart gebracht en gaan daarmee aan de slag om de optimale smaken en aroma’s te bekomen voor hun producten. Jeneverbessen, peper en kafferlimoen worden aangekocht omdat deze niet (meer) aanwezig zijn in Gent. De gin wordt gemaakt met 9 extracten : 3 onkruiden, 3 invasieve exoten die vooral gekend zijn door de verdelgingsdienst en 3 klassieke botanicals.
Ginderella Gin is het signature product van deze broers, maar daarnaast hebben ze al meerdere ‘Private Label’ gins afgeleverd voor anderen. Het volgende product waarmee de broers willen uitpakken is een eigen vermouth. Dit doet natuurlijk denken aan Forest Spirits, die na een reeks gins ook met succes een eigen premium vermouth lanceerden. Ik kijk er alvast naar uit om ook deze vermouth te mogen testen.
Het spreekt voor zich dat Ginderella een eerder kruidige gin is, maar ik vind 'hem ook best wel wat zoet. Voor hun perfect serve is het advies om te mixen met Monaco Tonic. Naar goede gewoonte deden wij een test met een neutrale, bittere tonic om zo goed mogelijk de aroma’s van de gin waar te nemen. Stad Gent kan zich geen betere ambassadeur wensen dan deze lekkere kruidige gin.

Ingrediënten
5 cl Ginderella Gin
12,5 cl Fever-Tree Tonic
Citroen
Platte bladpeterselie


Bereiding
De gin mag in een groot glas met ijs. We voegen via een gedraaide cocktaillepel de tonic toe. Afwerken met een schijfje citroen en wat bladpeterselie.

 
Cocktail
 
 
Met binnenkort een gin en een vermouth in het gamma schreeuwt dit gewoon om een Negroni.

Ingrediënten
3 cl Vermouth
3 cl Ginderella gin
3 cl Campari
Sinaasappel of cocktailkers


Bereiding
Voeg de drie dranken samen in een mixglas met veel ijs. Roeren met een barlepel. Strain in een gekoeld whiskyglas met ijs. Afwerken met een schijfje sinaasappel of een cocktailkers.

zaterdag 16 april 2016

Rhubarb Bellini



De wederhelft (=Foodblogger Tineke’s Cucina) kwam thuis van de supermarkt met heel wat vers lentefruit, waarmee ze een dessertje wou maken : Panna Cotta met rabarber en aardbei

Na enkele minuten opzoekwerk stelde ik vast dat ik met vrijwel dezelfde ingrediënten ook een zeer lekkere cocktail kon maken. Iets later stonden onze pannetjes naast elkaar op het vuur.


Een Bellini is een cocktail die ontstaan is in Venetië en traditioneel gemaakt wordt met een geplette perzik (of perziknectar) en schuimwijn.
In dit recept geef ik een alternatief met rabarber wat eveneens een schitterend resultaat oplevert. De Rhubarb Bellini is een fruitige en zomerse cocktail die ook zeer geschikt is als aperitief bij vb. je volgende BBQ-feestje !
Natuurlijke fruitsuikers kan ik uiteraard niet vermijden, maar de toegevoegde suiker heb ik in dit recept vervangen door Zùsto, waardoor deze cocktail ook geschikt is voor diabeten. Ik zou dan wel aanbevelen om als schuimwijn te kiezen voor een Cava Brut Nature.

Ingrediënten
3 stengels rabarber
½ citroen
4 aardbeien
3 eetlepels Zùsto (suikervervanger)
3 eetlepels water

Schuimwijn


Bereiding
Een Bellini is een cocktail met een vrij eenvoudig principe : We maken eerst een vruchtensiroop/coulis en die mixen we dan met een lekkere schuimwijn.

Voor de vruchtensiroop starten we met het verwijderen van de schil van de rabarber, daarna snijden we de rabarber in blokjes en doen deze in een sauspan, samen met 3 eetlepels water.
Breng aan de kook, je zal zien dat de rabarber helemaal uit elkaar valt en het eigenlijk een moes zal worden. Voeg nu ook de suikervervanger toe. De hoeveelheid suikervervanger (of suiker als je dat zou wensen) is een beetje volgens je eigen smaak. In mijn geval waren 3 eetlepels perfect, maar mogelijk is jouw rabarber iets zuurder of net minder zuur. Je kan dus best even proeven en doseren naar wens. Vergeet niet dat je altijd wat zoetmiddel kan toevoegen, terug weghalen is vrijwel onmogelijk !

Wanneer het de textuur heeft van een dikke appelmoes is het prima. Laat even afkoelen.
Snij de aardbeien in stukjes en doe deze in een blender. Giet er de rabarbermoes bij en mix tot alles vloeibaar is.
De siroop is in deze vorm perfect bruikbaar voor onze cocktail en ik merk dat de meeste barmannen de siroop ook gewoon zo gebruiken. Wil je echt alle pitjes en velletjes eruit om een cleane en heldere drink te krijgen, dan moet je de siroop eerst even zeven met een hele fijne zeef.

We nemen een champagneglas en voegen eerst 3 eetlepels toe van de siroop, we vullen verder af met een lekkere schuimwijn. Meestal is het nodig om even te roeren met een roerstaafje omdat de siroop nogal zwaar is. De schuimwijn mag uiteraard ook een Prosecco of Champagne zijn.

zaterdag 9 april 2016

Gin & Tonic Day : A perfect-perfect serve


 
Volgens diverse media is het vandaag “International Gin & Tonic Day”. Daar is minstens discussie over, want andere media duiden een datum in oktober aan en er is ook nog een “Gin Day” binnen enkele maanden. Maakt niks uit want elke dag is uiteraard goed voor een lekkere Gin & Tonic.
Je hebt een “perfect serve” en je hebt een “PERFECT perfect serve”. Vorige zomer las ik een artikel over een bijzondere Gin-pairing. Het artikel ging niet alleen over de combinatie met de juiste tonic en al helemaal niet over een combinatie met een gerecht. Het ging om een perfecte pairing van een gin, een tonic en een sigaar. Uiteraard spreken we dan over handgerolde longfiller sigaren van de beste kwaliteit. Toevallig bleek in dat artikel ook een pairing te zitten met mijn favoriete sigaar. Kort daarna mocht ik dankzij mijn goede vriend Karl die combinatie ook in zijn totaliteit proeven. Voor een ‘International Gin & Tonic Day’ lijkt me dit de perfecte posting op deze blog.
Mijn favoriete Cubaanse sigaar is reeds geruime tijd de Romeo y Julieta Short Churchill. Dit is een ‘robusto’ die zowat in het midden zit qua smaakintensiteit binnen het ruime Habanos-gamma. Het is een relatief dikke sigaar, waardoor ze ook vrij zacht is van smaak en je alle aroma’s ook echt ten volle kan waarnemen.
Bobby's Dry Gin is een Nederlandse gin, meer bepaald uit Schiedam, met negen botanicals waaronder jeneverbes, zoethout, citroengras, korianderzaad, sinaasschil en kruidnagel. De combinatie van sinaasschil en kruidnagel is heerlijk, Ik gebruikte dit ook reeds in mijn recept voor ‘Winter Orange Bitters’.
Syndrome Indian Raw Tonic, een product van Antwerpenaar Serge Buss, is een frisse en zeer fruitige tonic die perfect past bij Bobby's Gin.
Intussen heb ik trouwens nog meerdere artikels gelezen over pairings met sigaren, dus ook in de toekomst hebben we nog enkele lekkere tastings af te werken.

Ingrediënten
5 cl Bobby's Dry Gin
15 cl Syndrome Indian Raw Tonic
Jeneverbessen, steranijs en kaneel
Romeo y Julieta Short Churchill


Bereiding
Vul een mooi groot wijnglas met ijs. Voeg de gin toe. Giet voorzichtig de tonic erbij via de steel van een getwiste barlepel. In het glas voegen we enkele jeneverbessen toe samen met een steranijs en een kaneelstokje. Degusteren samen met een Romeo y Julieta Short Churchill !

vrijdag 8 april 2016

Out of the blue


Als we kijken naar het concept van een cocktailbar, dan zijn er meerdere soorten. Eentje daarvan is de “Tiki-bar”. Denk aan zon, zee, strand, veel bamboe, exotische cocktails met fruit en parapluutjes. Dit is niet direct mijn favoriete type cocktailbar, maar er zijn wel enkele exotische cocktails die bij dit concept horen, die ik op een zonnig terrasje zeker kan appreciëren. Denk maar aan een mojito, een caipirinha, een daiquiri, …
Heel vaak gebruiken deze cocktails rum als basis.
Toen ik tijdens de voorbije Delhaize-foodshow een heuse kokosnoot mee naar huis kreeg, was het voor mij een evidentie dat ik daar een exotische rum-cocktail mee zou maken. De voorbije weken waren helaas zo druk dat de kokosnoot was blijven liggen. Dan toch maar letterlijk “out of the blue” enkele ingrediënten samengevoegd om tot deze heerlijke cocktail te komen : Out of the Blue !
In de “Genuine Coconut” zit ongeveer 20 cl kokoswater. Het water eruit krijgen is niet zo eenvoudig, ik heb minstens 5 minuten staan schudden met de kokosnoot om alles er via het rietje uit te krijgen. Het kokoswater is trouwens ook heerlijk verfrissend om puur te drinken, maar de drang om er een lekkere exotische cocktail mee te maken was gewoon te groot. Aangezien je ongeveer 20 cl kokoswater hebt kan je er zelfs met gemak twee van deze cocktails mee maken.
Ingrediënten
5 cl Bacardi Rum
10 cl Kokoswater (Genuine Coconut)
5 cl Batida d
e Coco
2 cl Bols Blue Curacao


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met ijs. Krachtig shaken tot de shaker aan de buitenzijde vochtig uitslaat. Serveren in een voorgekoeld Margaritaglas. Zoals je op de foto kan zien zorgen het kokoswater en de Batida ervoor dat je een heel mooi schuimlaagje krijgt.

Ik heb enkel een maraschinokers toegevoegd aan mijn test-cocktail, maar dit is een cocktail waarmee je gerust alle registers kan opentrekken : een vers stuk ananas ? een spiesje met kokos ? een schijfje sinaasappel ? Het past eigenlijk allemaal bij deze zeer lekkere zomerse cocktail !

dinsdag 5 april 2016

Whisky met frisdrank - Doodzonde of lekker aperitief ?


De Cuba Libre is één van de eenvoudigste en meest gedronken longdrinks. Heel wat mensen houden wel van een lekker verfrissende whisky-cola. De grote merken zoals vb. Jack Daniel’s spelen daar dan ook sterk op in door pre-mixes te verkopen in blikjes of flesjes. Echte whisky-liefhebbers huiveren bij de gedachte om hun levenswater aan te lengen met suikerwater. Toch is het beslist de moeite waard om eens wat verder te experimenteren. Tenslotte drinken we toch ook allemaal gin met tonic of limonade.

Is het je eerder om de cola te doen, dan zou ik zeker adviseren om eens te mixen met jenever i.p.v. whisky. Heel wat mensen vinden die mix stukken beter geslaagd. Toen ik een dikke kwarteeuw geleden achter de bar werkte werd de ‘Cola-Tic’ even vaak verkocht als een ‘Whisky-Cola’.

Een uitstekende smaakcombinatie is whisky met ginger-ale. Uiteraard bedoel ik dan niet het groene blikje Canada Dry uit de drankautomaat (trouwens wel de uitvinder van ginger-ale), maar wel een Premium Ginger-Ale van vb. Fever-Tree of Schweppes. Dit is een combinatie die ikzelf ook wel eens drink als aperitief omdat ik het gewoon lekkerder vind dan een gemiddelde gin-tonic.
Toen ik op de foodshow bij Delhaize de nieuwigheden mocht bekijken en proeven werd ik onmiddellijk nieuwsgierig naar het smaakeffect van een whisky in combinatie met een blikje Cawston Press Ginger Beer. Dit is versgeperst appelsap met gember, zonder additieven of concentraten.
Ik had dit nieuwe frisdrankje al eens puur geproefd en daarvan is mij de scherpe, branderige gembersmaak zeker bijgebleven. Dit in combinatie met een goede whisky moest zeker een bijzonder effect geven.
In vergelijking met een klassieke 'whisky en ginger-ale' blijf je in deze mix de echte whiskysmaak iets beter behouden en krijg je nog steeds de scherpe en branderige nasmaak van de gember. Zeker de moeite waard om te proberen.

Ingrediënten
5 cl whisky
15 cl Cawston Press ginger beer


Bereiding
Vul een longdrinkglas met flink veel ijs. Voeg de whisky en ongeveer een half blikje ginger beer toe. Versieren met een maraschinokers of een partje limoen.

 

zaterdag 2 april 2016

Nordisk Mojito

Af en toe zal ik ook artikels schrijven over trends die ik opmerk en die ik waardevol vind om iets dieper op in te gaan. Vandaag hebben we het over experimenteren met verschillende spirits binnen een beproeft cocktailrecept.
Iedereen die wel eens een cocktailbar heeft bezocht weet uiteraard dat je een Martini kan maken met gin of wodka, waarbij we die laatste vaak gemakshalve een ‘Wodka-Martini’ noemen. Oudere recepten voor een Old Fashioned gaan meestal uit van Bourbon of zelfs rye whiskey. Toch zag ik ook al heel wat lekkere variaties met Schotse whisky, donkere Cubaanse rum of zelfs gerijpte Mexicaanse tequila.
Meestal vind ik het zeer boeiend om te ervaren wat de invloed is van die keuze en soms ontdek je echt pareltjes die verrassend lekker zijn en zelfs meer smaak en aroma bieden dan het origineel. Hebben jullie minder alledaagse combinaties die je zelf ontzettend lekker vindt, laat het dan zeker weten zodat we deze ook kunnen uittesten.
Ook vandaag kwam ik zo’n ongewoon recept tegen voor een ‘Nordisk Mojito’ op basis van Zweedse Aalborg akvavit. Sinds ik enkele jaren geleden zelf heb ervaren hoe erg ze in Scandinavië gehecht zijn aan hun schnapps, durf ik te vermoeden dat dit ook een heel bijzonder drankje is. Helaas nog niet zelf kunnen proeven bij gebrek aan de juiste fles (net als hun “basis” waarmee je zelf zeer eenvoudig allerlei infusies kan maken).

Ingrediënten
4 cl. Aalborg Dild Akvavit
Spuitwater
Limoen
Rietsuiker
Enkele muntblaadjes
Dille


Bereiding
We voegen een halve gesneden limoen, enkele muntblaadjes en wat rietsuiker samen in een glas. Even kneuzen en mengen zodat de sappen en oliën vrijkomen. We voegen ijsblokjes of gepileerd ijs toe. Daarna mag de schnaps in het glas waarna we nog even aftoppen met wat spuitwater.
We versieren het glas met nog wat extra muntblaadjes en een takje dille.