zaterdag 16 april 2016

Rhubarb BelliniDe wederhelft (=Foodblogger Tineke’s Cucina) kwam thuis van de supermarkt met heel wat vers lentefruit, waarmee ze een dessertje wou maken : Panna Cotta met rabarber en aardbei

Na enkele minuten opzoekwerk stelde ik vast dat ik met vrijwel dezelfde ingrediënten ook een zeer lekkere cocktail kon maken. Iets later stonden onze pannetjes naast elkaar op het vuur.


Een Bellini is een cocktail die ontstaan is in Venetië en traditioneel gemaakt wordt met een geplette perzik (of perziknectar) en schuimwijn.
In dit recept geef ik een alternatief met rabarber wat eveneens een schitterend resultaat oplevert. De Rhubarb Bellini is een fruitige en zomerse cocktail die ook zeer geschikt is als aperitief bij vb. je volgende BBQ-feestje !
Natuurlijke fruitsuikers kan ik uiteraard niet vermijden, maar de toegevoegde suiker heb ik in dit recept vervangen door Zùsto, waardoor deze cocktail ook geschikt is voor diabeten. Ik zou dan wel aanbevelen om als schuimwijn te kiezen voor een Cava Brut Nature.

Ingrediënten
3 stengels rabarber
½ citroen
4 aardbeien
3 eetlepels Zùsto (suikervervanger)
3 eetlepels water

Schuimwijn


Bereiding
Een Bellini is een cocktail met een vrij eenvoudig principe : We maken eerst een vruchtensiroop/coulis en die mixen we dan met een lekkere schuimwijn.

Voor de vruchtensiroop starten we met het verwijderen van de schil van de rabarber, daarna snijden we de rabarber in blokjes en doen deze in een sauspan, samen met 3 eetlepels water.
Breng aan de kook, je zal zien dat de rabarber helemaal uit elkaar valt en het eigenlijk een moes zal worden. Voeg nu ook de suikervervanger toe. De hoeveelheid suikervervanger (of suiker als je dat zou wensen) is een beetje volgens je eigen smaak. In mijn geval waren 3 eetlepels perfect, maar mogelijk is jouw rabarber iets zuurder of net minder zuur. Je kan dus best even proeven en doseren naar wens. Vergeet niet dat je altijd wat zoetmiddel kan toevoegen, terug weghalen is vrijwel onmogelijk !

Wanneer het de textuur heeft van een dikke appelmoes is het prima. Laat even afkoelen.
Snij de aardbeien in stukjes en doe deze in een blender. Giet er de rabarbermoes bij en mix tot alles vloeibaar is.
De siroop is in deze vorm perfect bruikbaar voor onze cocktail en ik merk dat de meeste barmannen de siroop ook gewoon zo gebruiken. Wil je echt alle pitjes en velletjes eruit om een cleane en heldere drink te krijgen, dan moet je de siroop eerst even zeven met een hele fijne zeef.

We nemen een champagneglas en voegen eerst 3 eetlepels toe van de siroop, we vullen verder af met een lekkere schuimwijn. Meestal is het nodig om even te roeren met een roerstaafje omdat de siroop nogal zwaar is. De schuimwijn mag uiteraard ook een Prosecco of Champagne zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten