zondag 24 april 2016

Wij bezochten The Pharmacy (Knokke)


Het stond reeds lang op mijn verlanglijstje, maar onder impuls van de wederhelft is het er afgelopen weekend dan toch van gekomen : We reden naar het beruchte “geheime adres” in Knokke (Google is handig!) om er kennis te maken met het team en de waanzinnig lekkere cocktails van “The Pharmacy”.
 
The Pharmacy is een gemoedelijke cocktailbar in speak-easy stijl, gerund door de familie Van Ongevalle. Vader Jan, dochter Hannah en zoon Ran staan achter de bar en betoveren je met hun cocktailkunst, want zo durf ik het toch wel te noemen. We werden bijzonder warm ontvangen en het werd een zeer leuke en inspirerende avond.

De dame en heren achter de bar zijn intussen wereldberoemd, want ze kapen regelmatig prijzen weg op diverse nationale en internationale ‘bartender’ wedstrijden. Hannah kwam veelvuldig in de pers toen ze als beste bartender van BelgiĆ« mocht deelnemen aan het wereldkampioenschap in 2014, waar ze het schopte tot de laatste 12.
Vorig jaar publiceerde ze het uitstekende cocktailboek “Come take a sip with me”.


Door hen aan het werk te zien in hun eigen cocktailbar besef ik ook wat een enorme bagage ze hebben aan cocktailkennis. Hun cocktails zijn van absolute topkwaliteit en het volledige kader past gewoon naadloos. Een bar ingericht met antieke meubeltjes, een lekker jazzy muziekje op de achtergrond en cocktails die tot in de allerkleinste details kloppen en zeer mooi gepresenteerd worden.
Hannah was druk bezig met een groep in een apart zaaltje, maar Ran nodigde ons uit om plaats te nemen aan de bar zodat we alles goed konden meevolgen. Alleen al door hem aan het werk te zien heb ik enorm veel bijgeleerd. De twee belangrijkste lessen :

1.  Proeven, proeven en nog eens proeven. Door na elke toevoeging onmiddellijk te proeven kan je bijsturen tot het resultaat echt perfect is.

2.  Mixen. Wanneer een klassiek recept vraagt om een bepaalde spirit, experimenteer dan eens door meerdere merken met elkaar te mengen. Hierdoor krijg je een veel complexer resultaat. Oefening baart kunst, deze kennis kan je alleen opbouwen door heel veel te experimenteren.
 
Maar uiteraard het belangrijkste van de hele avond… wat kregen we in ons glas ? 
 
Om goed te kunnen beoordelen proefde ik variaties op enkele cocktails die ik zeer
goed ken.


1. Charly Charcoal :
Een variatie op de klassieke whisky met ginger-ale. Een perfecte combinatie van whisky, ginger-ale en bitters, geserveerd in een metalen beker met een versgebrand stuk houtskool bovenop.


2. Old Fashioned with a twist :
De whisky in dit recept werd vervangen door maar liefst drie verschillende whisky’s, waaronder een Rye en een vleugje Talisker voor de turftoets. Als onverwacht ingrediĆ«nt werd ook madeira toegevoegd. Dit was zonder enige twijfel de lekkerste Old Fashioned die ik al ooit heb geproefd.


De wederhelft koos een natuurlijk zoete cocktail en daarna een zuurdere mocktail naar eigen smaak.
1. Berry Rose : Een heldere cocktail met rozebottel en kers.
2. Een mocktail met limoen, citroen en pompelmoessap, peychaud bitters en ginger-ale.

Als afsluiter kregen we nog een lekker “Hierbas De Las Dunas” borreltje aangeboden. Dit is een likeurtje met maar liefst 18 verse planten, bloemen en kruiden uit de duinen van Cadzand. Deze likeur wordt gestookt door niemand minder dan Syrco Bakker, de bekende chef van het restaurant Pure-C.
De foto's bij dit artikel zijn slechts een "proevertje", op onze Facebook pagina plaatsen we een album met de volledige fotoset. Vergeet zeker onze pagina niet te liken !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten