Old Fashioned “London”
Ingrediënten
5 cl Label 5 whisky
1 klontje rietsuiker
2 dashes Angostura bitters
1 Earl Grey theezakje
Bereiding
Tijdens het evenement werd deze cocktail bereid in grote mengglazen, wat eigenlijk minder handig is wanneer je met een klontje suiker aan de slag gaat. Indien je werkt met ronde glazen, bereid dan deze cocktail in dat geval liever direct in het glas. Met vierkante glazen is het lastiger om te roeren en gebruik je inderdaad beter een mengglas.
Eerst gaat het suikerklontje in het glas samen met de bitters. Eventueel een zeer klein scheutje water toevoegen om het gemakkelijker te maken om het suikerklontje te muddlen. Wanneer het suikerklontje helemaal gesmolten is voegen we enkele ijsblokjes toe en de helft van de whisky. Even goed roeren, twee ijsblokjes toevoegen samen met de rest van de whisky. Opnieuw roeren. Het theezakje toevoegen in het glas en eventueel nog enkele ijsblokjes als er nog plaats is. Versieren met een sinaasappelschil of een roosje.
Volgens mij kan het dus beter. Onderstaand recept is iets minder eenvoudig, maar echt heel moeilijk is het nu ook weer niet. Waar we in het eenvoudige recept gaan voor een ‘on the spot’ infusie van de whisky, kies ik in het tweede recept voor een volwaardige infusie van de suiker. Kies dus gerust één van beide recepten, naargelang de moeilijkheidsgraad die je zelf verkiest.
Earl Grey
Old Fashioned
Ingrediënten
5 cl Label 5 whisky
1,5 cl Earl Grey siroop
2 dashes Angostura bitters
En voor de siroop :
1 cup water
1 cup rietsuiker
1 soeplepel gedroogde sinaasappelschil
4 Earl Grey theezakjes
Bereiding van de Earl Grey Siroop
We maken deze siroop met gelijke hoeveelheden water en rietsuiker. Breng eerst het water aan de kook in een sauspan. Haal de pan weg van het vuur en voeg 4 theezakjes toe. Met de Old Fashioned in gedachten voegen we ook een soeplepel gehakte (en gedroogde) sinaasappelschil toe. Laat de thee trekken gedurende 5 minuten, verwijder daarna de theezakjes en de stukjes sinaasappelschil en zet opnieuw op het vuur. Voeg geleidelijk de suiker toe en laat al roerend volledig oplossen. Laat volledig afkoelen. Alleen nog even zeven alvorens in een flesje te gieten.
Tip : Om zelfgemaakte siropen langer houdbaar te maken, voeg een klein scheutje vodka toe.
Bereiding van de cocktail
Ook voor deze versie bereid je de cocktail best gewoon in het glas, op dezelfde manier als een Velvet Old Fashioned.
Omdat ik in dit geval werk met een vierkant glas gebruik ik een mengglas, maar ik geef de bereiding hieronder weer alsof we rechtstreeks in het glas de cocktail opbouwen.
We vullen het glas met een drietal ijsblokjes en de helft van de whisky. Even roeren, twee ijsblokjes toevoegen samen met de bitters en Earl Grey siroop. Opnieuw even roeren. Twee ijsblokjes toevoegen met de rest van de whisky. Opnieuw roeren. Versieren met een gedroogd sinaasappelschijfje en een cocktailkers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten