zaterdag 17 november 2018

Cockney's Gin - Inspired by JRE

 
Deze week was ik te gast op een evenement van JRE. Dat is de afkorting voor “Jeunes Restaurateurs”, een internationale vereniging van jonge chefs die regelmatig samenkomen voor workshops of andere evenementen waar ze samen kunnen koken en netwerken. Deze vereniging is actief in 15 landen en bevat intussen meer dan 350 restaurants en 160 hotels. 

Tijdens de kookworkshop van deze week, waar elke gang door een andere chef wordt bedacht, was er tevens een belangrijke aankondiging. De JRE Chefs brengen namelijk hun eigen gin op de markt, die ze dan ook prompt serveerden als aperitief bij hun schitterende culinaire lunch. Het evenement vond plaats in de prachtige kookstudio van BergHOFF Belgium.


Voor de samenstelling van hun gin staken de Belgische leden de koppen bij elkaar en bepaalden samen welke smaken en aroma’s de gin zou gaan bevatten. Vervolgens gingen ze aankloppen bij Cockney’s Gin in Aalst, waar ze samen met de master distiller hun idee hebben omgezet in de praktijk. Een gloednieuwe botteling “Cockney’s Gin Inspired by JRE” is het resultaat. De Cockney’s Stokerij dateert al uit 1838 en is producent van de oudste Belgische gin. Aan het recept voor deze nieuwe gin werd meer dan een jaar gesleuteld, het was dus zeker geen projectje waarmee ze snel een gin op de markt wilden brengen. De gin moest er echt staan met stevige, mooi gebalanceerde smaken.

Er werd uiteindelijk gekozen voor deze botanicals: jeneverbes, koriander, zoethout, iriswortel, engelwortel, sarawakpeper, staartpeper, paradijszaad, groene appel, perzik, Buddha’s Hand, citroentijm en kaffirlimoen. Alle botanicals werden zelf afgestookt.


Ik werd uitgenodigd om mee aan te schuiven voor de lunch en deze nieuwe gin te proeven. De gin werd omschreven als fris/crisp, complex, fruitig en kruidig. Persoonlijk vond ik dat vooral de bitterheid en kruidigheid het sterkst in de verf werden gezet, wat ook echt mijn persoonlijke voorkeur is voor een gin. Een gin waar je de bitterheid nauwelijks proeft, is voor mij niet echt een gin.

Ik proefde de gin zowel puur als in een mix met Schweppes Premium tonic. De smaak blijft mooi overeind, maar het heerlijke aroma verdwijnt wel grotendeels door de koolzuur van de tonic. Ik zou zeker adviseren om eens een puur borreltje uit te schenken en eerst op die manier de aroma’s en smaken waar te nemen.

Na deze degustatie genoten we van een heerlijke lunch met gerechtjes die je kan verwachten in de betere restaurants, met aangepaste wijnen door wijnimporteur Cinoco
. Liefhebbers konden daarna ook nog genieten van een kopje koffie of een digestief van Cave Aquila Spirits.
"Cockney’s Gin Inspired by JRE" wordt geserveerd in alle restaurants van de Belgische JRE leden, maar is ook te koop in diverse horeca-groothandels zoals vb. Metro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten