vrijdag 2 november 2018

OFW - Agric'Old Fashioned met Rhum J.M.

 
De Old Fashioned Week is een themaweek die eigenlijk perfect past bij onze blog. Het is een vrij eenvoudige cocktail, met weinig ingrediënten die ook nog eens gemakkelijk te vinden zijn. Er is dus geen enkel excuus om deze lekkere cocktails niet thuis zelf te maken. De kunst zit uiteraard in de bereiding, want een juiste verwatering maakt of kraakt de cocktail. En ook al zie je wel eens filmpjes waarin ze schijfjes sinaasappel of zelfs kersen muddlen in het glas… doe het liever niet want het verpest echt je cocktail. Gebruik kwaliteitsproducten en ga voor een perfecte blend van de pure en zuivere smaken en aroma’s.

Vandaag gaan we voor de echte klassieke bereiding met een Old Fashioned op basis van rum agricole. Rum wordt meestal gemaakt van molasse, een bijproduct van de suikerproductie. Maar er bestaat ook zoiets als ‘rum agricole’, dit is rum gemaakt van gefermenteerd sap van suikerriet.


Rhum J.M. uit Martinique is één van de officiële partners van de Old Fashioned Week. Van dit merk kregen we een V.O. botteling, wat staat voor “oude rum, minstens 3 jaar gerijpt”, net iets minder dan een VSOP, wat staat voor een oude rum van minstens 4 jaar. De XO tenslotte bevat rum met minstens 6 jaar rijping. De V.O. botteling is een rum met veel body, ontstaan uit een mix van nieuwe Amerikaanse eiken vaten en opnieuw getoaste ex-bourbon vaten.

Voor de volledigheid vermeld ik ook even dat Braziliaanse Cachaça eveneens een spirit is die gemaakt wordt van sap van suikerriet, gemengd met geroosterde granen. Het grootste verschil is dat deze spirit op een veel lager alcoholgehalte wordt gestookt dan rum agricole. 


In vergelijking met de typische chocolade-achtige rums die we allemaal kennen vind ik persoonlijk een rum agricole altijd iets meer stroop of zelfs rubberaroma hebben, ook wel gedroogd fruit, tabak en karamel.

Waar de VSOP toch nog ietsje duurder is, lijkt de V.O. in prijs/kwaliteit zonder enige twijfel een ideaal product voor gebruik in cocktails. De Agric’Old Fashioned die we hiermee maakten is een perfecte begeleider voor een goede Caraïbische sigaar.


Agric’Old Fashioned


Ingrediënten
6 cl Rhum J.M (VO of VSOP)
1 suikerklontje (rietsuiker)
Enkele dashes Angostura bitters


Bereiding
Eerst en vooral gaan we het suikerklontje goed doordrenken met Angostura bitters. We laten dit in het glas vallen en muddlen het met een scheutje water. Daarna voegen we de rum en voldoende ijsblokjes toe. Nog even roeren. Versier met een sinaasappelschil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten