dinsdag 6 november 2018

Gault&Millau 2019 - Nu ook met de categorie Cocktailbars !!!

 
Maandag reed ik naar de AED Studio’s in Lint voor de voorstelling van de nieuwe Gault&Millau restaurantgids voor 2019. Elk jaar is dit evenement een hoogtepunt voor de Belgische Horeca, maar dit jaar ging ik er naartoe met een extra portie motivatie en nieuwsgierigheid. Voor de allereerste keer was er namelijk ook een aparte categorie voorzien voor cocktailbars. Wie ons al wat langer volgt weet dat we vorig jaar een stevige lans gebroken hebben hiervoor met meerdere oproepen naar de gele en rode gidsen toe om liquid chefs ook hun plaats te gunnen.

Tijdens de receptie vooraf kon ik met meerdere bartenders en uitbaters een praatje slaan en de verwondering was unaniem.

Niemand had ook maar het minste idee dat ze “getest” waren tijdens een bezoek van een inspecteur. En niemand had ook maar enig idee van de verschillende punten waarop ze beoordeeld werden. De nieuwsgierigheid was groot.

Toen tijdens de awardshow dan eindelijk de categorie werd aangesneden bleven we helaas nog steeds op onze honger zitten. Slechts 26 cocktailbars werden goed genoeg bevonden voor een plaats in de gids en drie cocktailbars werden uitgeroepen tot “Cocktail Bar van het jaar” voor hun regio : Bar Burbure voor Vlaanderen, La Pharmacie Anglaise voor Brussel en Botanical by Alfonse voor Wallonie. Eerder werd Nicolas Decloedt van Humus x Hortense al op het podium geroepen als “Groentechef van het jaar”, maar we weten natuurlijk dat ze daar ook schitterende cocktails serveren.

Verder dus helaas geen woord uitleg over de toch best vernieuwende extra categorie, maar daarnaast ook helemaal geen quotering met punten zoals bij de restaurants. Daarom alvast deze nieuwe oproep naar de gele gids toe : heel graag volgend jaar een duidelijke quotering met exact hetzelfde systeem zoals jullie toepassen bij de restaurants. In plaats van koksmutsen kunnen jullie misschien shakertjes gebruiken ;-)

Over de restaurants lees je vast nog wel iets op onze zusterblog Tineke’s Cucina, maar ik geef alvast mee dat ik het zeer positief vond dat enthousiaste jonge (en minder jonge) koks hun quotering van vorig jaar konden bevestigen en vaak zelfs verbeteren. Een mooi Limburgs voorbeeld was Pepe Giacomazza die in het verleden al eens “Italiaanse Chef van het jaar” was. Dit jaar kon hij de quotering voor La Botte verbeteren en werd Peppe’s uitgeroepen tot “Pop restaurant van het jaar”, een categorie die vorig jaar werd gestart als  tegenhanger voor de Bib Gourmand bij de rode gids. De “Italiaanse Chef” is dit jaar trouwens François Piscitello van La Villa des Bégards. Ook de nog zeer jonge Jo Grootaers van Altermezzo, die vorig jaar overladen werd met awards, punten, mutsen en sterren, kon zijn quotering dit jaar verbeteren. Ook het vermelden waard is De Gebrande Winning uit Sint-Truiden die de award kregen voor de “Bierkaart van het jaar”.


Met 19,5 op 20 blijven Hof Van Cleve en Bon Bon aan de top van de lijst. De grootste verrassing was L’Air du Temps die met 19 op 20 de hoogste score ooit kon afleveren voor een restaurant uit Wallonië. De “Chef van het jaar” werd David Martin van La Paix.

Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar de website van Gault&Millau, waar je de besprekingen van alle restaurants gratis kan raadplegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten