dinsdag 7 november 2017

Old Fashioned Week 2017 - Monkey Shoulder

Dit jaar had ik tijdig het lijstje ontdekt met de officiële partnermerken van de Old Fashioned Week. De invoerders van deze merken kregen een berichtje met de vraag of we misschien konden samenwerken. Enkele van die partnermerken zagen dit absoluut ook zitten.

Monkey Shoulder is één van de deelnemende partnermerken waar we mee aan de slag mochten. Deze zachte whisky met moutige aroma’s is een “Triple Malt” Speyside-blend van Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. De samengestelde blend laat men opnieuw rijpen op kleine ex-bourbonvaten, waardoor extra vanille-aroma wordt toegevoegd. Het is vrij zeldzaam om alleen Single Malts te gebruiken in een blend, zonder toevoeging van (goedkope) graanwhisky.

De naam 'Monkey Shoulder' slaat op een aandoening waar vroeger heel wat whiskymakers mee te maken hadden. Door het zware werk van het manueel “omscheppen” op de moutvloer, hadden heel wat personeelsleden van de mouterijen een schouder die wat meer “doorhing”.

Monkey Shoulder is een zachte en smaakvolle whisky die zich perfect leent tot een oer-klassieke Old Fashioned, maar we wilden uiteraard toch iets meer. Omdat sinaasappel ook een typisch element is voor de Old Fashioned wilden we dit versterken met de toevoeging van een eigen huisbereide sinaasappellikeur. Ook de onmisbare Angostura bitters zijn overigens een officieel partnermerk van de Old Fashioned Week.

Ingrediënten voor een klassieke Monkey Shoulder Old Fashioned :
60 ml Monkey Shoulder
8 ml suikersiroop
2 dashes Angostura Bitters

Ingrediënten voor onze iets meer hedendaagse versie :
50 ml Monkey Shoulder
20 ml sinaasappellikeur (eventueel te vervangen door Cointreau)
15 ml vanillesiroop
2 dashes Angostura Bitters

Bereiding
Een klassieke Old Fashioned kan je klaarmaken op twee manieren :
Ofwel gooi je alle ingrediënten in het Old Fashioned glas met ijsblokjes en roer je even alvorens te garneren. Ofwel doe je het op onze favoriete manier en voeg je eerst alle ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs, stevig roeren om alle ingrediënten perfect tot één geheel te brengen, daarna strainen in een voorgekoeld Old Fashioned glas met een vers groot ijsblok. Versieren met een stuk sinaasappelschil en een cocktailkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten