dinsdag 14 november 2017

Gault&Millau Restaurantgids 2018

Maandag was ik aanwezig bij de voorstelling van de nieuwe Gault&Millau restaurantgids. Over de restaurants en chefs met de hoogste scores lees je vast ook nog wel iets op onze zusterblog Tineke’s Cucina, dus daar ga ik het hier niet teveel over hebben. Waar ik het wel wil over hebben is over een duidelijke lacune in de lange lijst met awards.

Naast de obligate beste chef (Eric Fernez van ‘D’Eugénie à Émilie’ in Baudour) en beste nieuwkomer (‘Chambre Separee’) zien we toch ook een aantal specifiekere awards zoals beste bierkaart (‘Edison’ in Koksijde), beste wijnkaart (‘Terminus’ in Watou), beste sommelier (Gianluca di Taranto van ‘The Jane’) en zelfs beste gastvrouw (Valérie Barbanson van ‘Philippe Meyers’).

Ik vraag me dan ook echt af waarom er nergens een award te bespeuren valt zoals “Beste cocktailbar” of “Beste bartender”. In de nieuwe POP categorie (“Populaire adresjes”) waren al enkele bars binnengeslopen, maar dan toch nog met het excuus dat je er ook snel iets lekkers kon eten.

Een bekroning voor de betere bars en bartenders lijkt me zeer interessant omdat het in dit geval NIET gaat om een cocktailwedstrijd waarvoor je maandenlang intensief kan oefenen om dan 10 minuten te schitteren tijdens je presentatie voor een jury. In het geval van restaurantgidsen gaat het immers om een continu kwaliteit en een continu hoog niveau wat het hele jaar door constant moet worden aangeboden. Kijk maar naar de restaurants met de hoogste scores. Peter Goossens van het ‘Hof van Cleve’ staat intussen al 15 jaar continu op het hoogste podium met 19,5/20.Chefs creëren hun prijswinnende gerechten door te spelen met ingrediënten, smaken en aroma’s. En dat is exact hetzelfde wat een bartender in de betere cocktailbar doet. Een cocktailbar is geen bruin café, maar een horecazaak waar op hoog niveau en met heel veel vakkennis lekkere drankjes worden gecreëerd.

Vandaar deze oproep aan de uitgevers van de restaurantgidsen : Wat denken jullie van een nieuwe categorie voor de beste “Liquid Chef” ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten