donderdag 23 november 2017

Belroy's Spirits & Cocktails

Ben Belmans en Dieter Van Roy kennen we uiteraard van hun cocktailbar Belroy’s Bijou op het Antwerpse Zuid. Ben hebben we ook al vaak ten velde in actie gezien als cocktailcateraar of op een podium als expert over cocktails en het betere bargebeuren. Sinds kort is daar nog iets extra bijgekomen. Hun logo heeft voortaan als onderschrift “Bartenders & Distillers”, dus wilden we graag wat meer weten over dat tweede luik.

Belroys brengt een serie van 6 verschillende flessen op de markt, die ik in dit artikel kort zal bespreken. De eerste drie zijn zelf gecreëerde spirits, het tweede drietal zijn ‘bottle aged’ cocktails. Alle flessen die vandaag of in de toekomst op de markt komen met het Belroy’s logo erop zijn persoonlijk samengesteld en/of goedgekeurd door Ben en Dieter. 


Belroy’s Spirits

 
Zowel Ben als Dieter hebben cursussen gevolgd om zelf hun spirits te kunnen creëren. Het idee was om spirits te maken van een hoge kwaliteit, maar vanuit het oogpunt van de bartender. Dus niet een gin of vodka die 100% perfect is voor één of twee specifieke cocktails, maar een gin of vodka die zich leent tot een hele reeks van lekkere cocktails. Zeker geen eenvoudige oefening. De gin en vodka zijn effectief zelf gedistilleerd, de rum is een eigen blend van verschillende rums uit de Caraïben.


Belroy’s Rum 

Blend van op ex-bourbon vaten gerijpte rum uit Trinidad, jonge fruitige rum uit Trinidad en Jamaican potstill rum uit Monymusk, Worthy Park & Hampdem Estate. Deze laatste zorgt voor wat extra body en smaak. Deze rum kan perfect gebruikt worden in een Daiquiri, Mojito, Mai Tai, Cuba Libre, Piña Colada, Zombie, ...

Belroy’s London Dry Gin 

14 botanicals werden gebruikt voor deze gin : Jeneverbes, koriander, engelwortel, Amalfi citroen, pompelmoes, Sevilla sinaasappel, bergamot, kardemom, Romeinse kamille, liswortel, johannesbrood, drop, selim graan en kaneel. Deze London Dry Gin is perfect voor een klassieke cocktail zoals een Gin-Tonic, Negroni, Aviation, Tom Collins, Last Word, Singapore Sling, Dry Martini, ...

Belroy’s Vodka

Zachte Franse tarwealcohol, 6 uur lang gefilterd door houtskool. Aromatische Belgische rogge voor body en smaak. Ideaal voor cocktails met een stevige vodka-basis zoals de Bloody Mary, Cosmopolitan, vodka & Tonic, Lazy Red Cheeks, Moscow Mule, White Russian, Vodka Martini, ...


Belroy’s Bottle Aged Cocktails

Zoals de naam het zegt, dit zijn kant-en-klare cocktails die per fles verkrijgbaar zijn. Koel bewaren en gewoon uitschenken en genieten.
Waarom cocktails vooraf samenstellen en bottelen i.p.v. ze a la minute te bereiden ?
  • Gebruiksgemak : Het grote succes van de Gin-Tonic was te danken aan de eenvoud. Twee ingrediënten samenvoegen in een glas met ijsblokjes kan letterlijk iedereen. Zodra er meer ingrediënten aan te pas komen haken veel mensen af. Een kant-en-klare cocktail serveren kan opnieuw iedereen.
  • Snelheid : Zowat alle cocktailcateraars gebruiken ‘pre-batched’ cocktails om in een aanvaardbaar tempo een grote hoeveelheid cocktails te kunnen serveren.
  • Efficiëntie : Meer en meer horecazaken willen lekkere cocktails op de kaart, maar zonder daarvoor extra in tijd en kennis te moeten investeren. 
  • Kwaliteit : Door cocktails vooraf te bottelen ben je zeker van een constante kwaliteit. Elke geserveerde cocktail is identiek. Maar het zou best kunnen dat deze cocktails zelfs beter worden dan a-la-minute gemaakte cocktails. Zoals ikzelf heb gemerkt tijdens mijn ‘sous-vide’ experimenten worden cocktails inderdaad merkelijk beter wanneer de ingrediënten de tijd hebben gekregen om perfect te blenden. 
  • Diepgang : Door cocktails te bereiden in grote hoeveelheden, kan je ook meerdere smaken met elkaar gaan mengen. Heb je vb. vermout nodig in je recept, dan kan je gerust meerdere soorten vermout met elkaar gaan mengen om tot die perfecte smaak te komen die je echt wil hebben.
Deze cocktails van hoge kwaliteit kan je zeker niet vergelijken met de kant-en-klare cocktails die je soms in de supermarkt ziet staan, maar uiteraard is Belroy’s ook niet de enige speler op de markt met deftige ‘ready to serve’ cocktails. Ook SIPSNSODA verkoopt zijn cocktails al een tijdje met veel succes aan restaurants en brasseries. Jurgen Nobels van The Cobbler is ook recent van start gegaan met zijn nieuwe activiteit 'Dorst’, een project waarbij hij tapsystemen met vaatjes cocktails wil gaan verdelen voor Horeca en events.
 
El Presidente
Cocktail op basis van Belroy’s Rum, witte vermout, Orange Curaçao en granaatappel. Dit is de zoetste cocktail van het drietal. De El Presidente cocktail is ontstaan in het Cuba van de jaren 20 van vorige eeuw, ter ere van President Menocal of President Machado (dit blijft een discussie…) en het was zeer lang één van de meest populaire drinks zowel in Cuba als in de VS.
 
Negroni
Cocktail op basis van Belroy’s London Dry Gin, Italiaanse vermouts en bitters. De Negroni ontstond in Florence (Italië) in 1919 toen Graaf Negroni een bartender vroeg om zijn Americano wat sterker te maken en het bruiswater te vervangen door Gin.
 
Vesper Martini
De beruchte Martini uit “Casino Royale”, het allereerste boek uit de reeks van James Bond. Het grootste verschil met een “normale” Martini is dat er in de Vesper niet gekozen wordt voor Gin of Vodka, maar voor beide spirits samen. In het originele recept werd als vermout Kina Lillet gebruikt, wat momenteel niet meer op de markt is. Lillet bestaat uiteraard nog wel als merk, maar heeft intussen een volledig ander recept. Ben koos voor een mix van vermouts die mogelijk ook kinine bevatten, maar dat was niet zijn uitgangspunt. De originele Kina Lillet zorgde vooral voor het bittere element in de cocktail, dus dat heeft Ben met deze mix ook zo goed mogelijk proberen te bereiken.
 
Deze 6 flessen zijn verkrijgbaar in de betere drankenhandel, maar duiken vast ook op in heel wat horecazaken. Meer info op www.belroys.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten