dinsdag 10 oktober 2017

Savourist selected by Double Strainger (1/3) : Whisky

Vorig jaar schreven we al eens een artikel over Savourist in onze reeks “Stijlvolle geschenktips” tijdens de aanloop naar de eindejaarsperiode. 
Savourist is een abonnementsformule waarbij je maandelijks een doosje met drie samples in je brievenbus krijgt met naar keuze whisky, rum of een mix van verschillende spirits.

Een uitstekende reden om Savourist nog eens opnieuw te bekijken is het aanbod voor de maand oktober. Double Strainger werd namelijk gevraagd om deze maand de selectie van de spirits te verzorgen. Alle abonnees ontvangen dus in oktober een doosje met whisky’s, rums of verschillende spirits “geselecteerd door Double Strainger”.


Natuurlijk willen we nog iets toevoegen aan deze ervaring. De abonnees zijn het gewoon om hun proefbuisje in een Glencairn proefglas over te gieten en ten volle te genieten van de aroma’s. Daar is absoluut niets mis mee, maar deze maand krijg je een extra optie. Ik heb gekozen voor zeer smaakvolle spirits, die je niet alleen puur kan proeven, maar die ook echt perfect zijn als ingrediënt voor een heerlijke cocktail. In deze artikelreeks staat bij elke selectie ook een cocktailrecept, waarvoor je één of twee samples uit de selectie van deze maand als ingrediënt kan gebruiken. Uiteraard zijn deze recepten uitgezocht op basis van de exacte hoeveelheid die je nodig had van elke spirit. Voor wie (nog) geen Savourist abonnement heeft, een proefbuisje is gelijk aan 30 ml.


Vandaag bekijken we het Whisky-abonnement. In de volgende dagen volgen nog artikels over het rum-abonnement en het spirits-abonnement.


Whisky-abonnement - Oktober 2017


• Bulleit Rye
• Balvenie Doublewood 17 years
• Douglas Laing Big Peat


Waarom Bulleit Rye ? Omdat ik zelf heel graag Amerikaanse whiskey drink, wou ik zeker een rye whiskey in de selectie. Bulleit is een merk met schitterende producten. Enkele maanden geleden had ik een gesprek met bezieler Tom Bulleit
naar aanleiding van de nieuwe Bourbon 10 years botteling en het is ongelofelijk hoe gepassioneerd die man bezig is met zijn producten. Rye whiskey is bij ons iets minder bekend en bestaat voor minstens 60% uit rogge. Het mengsel voor deze Bulleit Rye bestaat voor 95% uit rogge en 5% gemoute gerst. Het resultaat is een kruidige whiskey die zich ook uitstekend leent voor stevige cocktails zoals vb. de Manhattan.

Balvenie Doublewood is mijn favoriete Schotse whisky. Van dezelfde groepering als Glenfiddich, maar echt wel een serieuze trap hoger in kwaliteit. Na een eerste rijping in Amerikaanse eiken vaten volgt een narijping in ‘first fill’ Europese Sherryvaten. De Amerikaanse vaten maken de whisky zacht en karaktervol, de sherryvaten voegen een fruitige volle smaak toe. Voor deze selectie kozen we de botteling met 17 jaar rijping. In de drankenhandel kan je ook een goedkopere Doublewood vinden met een rijping van 12 jaar.


Big Peat heb ik leren kennen via zijn speciale Kerstbotteling
Dit is een heel bijzondere en stevig geturfde whisky-blend van een hele reeks whiskymerken die je kan ontdekken op Islay (Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Port Ellen, … ). In de neus koffie en chocolade, maar een zeer uitgesproken turfsmaak aangevuld met citrustoetsen. Big Peat is mijn favoriete turfwhisky voor de float bovenop een Penicillin-cocktail. 

Als cocktail zou ik kiezen voor een Boulevardier, dit is de whisky-versie van de Negroni. Omdat we hier de gin vervangen door kruidige Rye-whisky krijgen we ook een compleet andere en evenzeer complexe cocktail. Door de samenstelling met drie alcoholhoudende ingrediënten is dit uiteraard ook een vrij stevige cocktail.

Boulevardier

Ingrediënten
1x Savourist proefbuisje Bulleit Rye
30 ml Martini Bitter Riserva (of Campari)
30 ml Forest Vermouth Red (of een andere rode vermout, maar kies er eentje met een stevige uitgesproken smaak)


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een mengbeker met veel ijs. Roeren gedurende 15 seconden tot de cocktail perfect gekoeld en gemengd is. Strainen in een voorgekoeld tumblerglas met een groot ijsblok.

Versieren met een gedroogd sinaasappelschijfje of een stuk sinaasappelschil.

Nog geen abonnee van Savourist ? Gebruik nu onze kortingcode DOUBLESTRAINGER voor 6€ korting op de eerste maand van een maandabonnement. Ideaal voor wie deze maand onze selectie wil proeven. Het abonnement opzeggen is mogelijk op elk moment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten