woensdag 25 oktober 2017

Beefeater MIXLDN 2017 Global Cocktail Competition - Belgian finals


Quote uit Lazy Monday, omdat ik het zelf niet mooier kan zeggen “Ieder zichzelf respecterend drankenmerk heeft tegenwoordig zijn eigen cocktailwedstrijd”. Voor een overzicht van de belangrijkste wedstrijden kan je terecht in de nieuwste editie van dit magazine. Meestal is er in de deelnemende landen een voorselectie en een nationale finaledag, waarna alle winnaars doorstromen naar de wereldwijde finale. Ook het oer-Engelse Beefeater Gin hanteert deze formule en afgelopen maandag ging in Anderlecht de Belgische finale door van de Beefeater MIXLDN Global Competition 2017.

Tot mijn verbazing werd ik deze keer niet alleen uitgenodigd om deze finale ter plaatse te komen bekijken, maar mocht ik ook zetelen in de jury naast Sumaiyah ‘Sim’ Connolly, internationale merkambassadeur van Beefeater en Charlotte ‘Charly’ De Fevere, bartender in L’Apereau te Blankenberge en Belgische winnares van vorige editie, MIXLDN 2016.


Voor deze editie kregen de kandidaten als opdracht om hun cocktail zoveel mogelijk te linken met hun stad of regio. Deze stad mochten ze vrij kiezen en kon vb. de stad van hun bar zijn of hun eigen geboortedorp… alles mocht, maar de link moest overduidelijk aanwezig zijn in de cocktail en in de ingrediënten. Zo was er vb. een kandidaat die koos voor de Seefhoek, een bekende Antwerpse volksbuurt.

Ik heb natuurlijk al vaker cocktailwedstrijden meegemaakt om er blogartikels over te schrijven en ik test en beoordeel zelf ook wekelijks cocktails en spirits. Maar het was mijn eerste keer dat ik daadwerkelijk als jurylid cocktails van professionele bartenders moest beoordelen. De score werd verdeeld over meerdere aandachtspunten, maar we gingen toch vooral op zoek naar die ene cocktail die het meest kans zou maken op de internationale finale. De cocktail moest perfect opgebouwd zijn rond Beefeater London Dry Gin of Beefeater 24. De bartender moest perfect kunnen aantonen waarom hij koos voor de ene of de andere variant. De cocktail moest zodanig passen bij de Beefeater gin, zodat deze niet zomaar kon ingeruild worden voor een ander merk. Er moest dus voldoende rekening worden gehouden met alle smaken en aroma’s die eigen zijn aan de gekozen Beefeater botteling.


De uiteindelijke winnaar werd Julian Kappert, hoofdbarman van Mercado in Antwerpen. Zijn Fizz d’Anvers had een overduidelijke link met de stad Antwerpen en de cocktail was verfrissend en perfect in balans. De cocktail werd afgetopt met Triple d’Anvers van De Koninck. Het bijzondere ingrediënt was een zelfgemaakte kruidige tinctuur op basis van Beefeater 24. Een tinctuur is een alcoholische oplossing, waarbij meestal kruiden en harsen worden opgelost in een zuivere alcohol, maar hier koos Julian voor Beefeater 24 als alcohol.


Toch ook nog een persoonlijke appreciatie voor de twee kandidaten die hun cocktails gelinkt hadden aan een streekgerecht, waarvoor hun stad bekend stond. Zo was er bijvoorbeeld een cocktail geïnspireerd op Luikse Balletjes. Ik vond dit een mooie insteek en het is zeker niet evident om dit te vertalen naar een cocktailrecept.


FIZZ D’ANVERS

Ingrediënten
Beefeater London Dry
30 ml Pompelmoessap
20 ml citroensap
20 ml suikersiroop
10 ml eiwit
12 dashes tinctuur
50 ml De Koninck Triple d’Anvers (bier)


Versiering
½ gedroogd pompelmoesschijfje
1 kaneelstokje
1 stuk sinaasappelzeste
1 blaadje citroenverbena
3 druppels van de zelfgemaakte tinctuur


Bereiding
Alle ingrediënten met uitzondering van het bier gaan in een shaker met ijs. Krachtig shaken. Serveer over ijs in een highball glas. Aftoppen met Triple d’Anvers. Versieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten