vrijdag 27 oktober 2017

D'Miselerland Brennt! 2017

Elk jaar nadat de druiven geplukt en geperst zijn, komen ook de alcoholstokers terug in actie. In Luxemburg worden naast lekkere wijntjes ook zeer smaakvolle Marc, eau-de-vie en zelfs likeuren geproduceerd. Elk jaar in oktober is het D’Miselerland brennt! (of in het Frans “Journée de l’alambic”), wat zo ongeveer de Luxemburgse feestdag van de alcoholstokers is.

Elk jaar zijn er een vijftal stokerijen die de deuren openzetten en het publiek laten zien hoe ze hun alcohol produceren. Deze stokerijen variëren van de hobbyist die een oude stookketel in een hoekje van zijn garage heeft staan, tot grotere stokerijen die soms zelfs over eigen verbruikzalen en winkelruimte beschikken.

Uit onze gesprekken met de stokers kunnen we vooral afleiden dat ze heel erg trots zijn op hun streekproducten en dat ook willen laten zien. De meeste eau-de-vie’s worden dan ook gestookt met fruit uit eigen streek.

Dit jaar viel ons op dat er naast de Marc en eau-de-vie ook iets meer likeuren te proeven waren. Zo had Max-Lahr een koffielikeur gemaakt van enkel koffie, pruimen en suiker; die reeds in heel wat horecazaken als een klein borreltje bij de koffie wordt geserveerd. Bij Zenner proefde ik een heerlijke smaakvolle notenlikeur, niet te zoet of te sterk maar echt perfect in balans. Ik was helemaal overtuigd van deze laatste.

Altijd zijn er ook wel enkele stokers bij waar je niet alleen mag proeven van de alcohol, maar waar je ook kan genieten van andere streekproducten zoals vb. “Potage de lentilles aux saucisses Metturst, cuite dans l‘alambic”.


Dit jaar konden we terecht bij volgende stokerijen :


• Distillerie artisanale Zenner (Schwebsingen) 

• Distillerie Weber (Wormeldange-haut)
• Distillerie Diedenacker (Niederdonven) 

• Distillerie Max-Lahr et fils (Ahn) 
• Distillerie Streng (Grevenmacher)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten