zondag 15 oktober 2017

Herfstcocktails bij Bar Burbure

Wanneer je een cocktailbar uitbaat op een kwalitatief niveau kan je natuurlijk niet het hele jaar rond dezelfde cocktailkaart aanbieden. De meeste toppers wisselen elk seizoen van aanbod en net als de chefs in de betere restaurants laten ze hun aanbod zoveel mogelijk aansluiten bij de seizoenen. De herfst deed zijn intrede, het ideale moment om nog eens een kaart te gaan bekijken en te proeven van enkele lekkere cocktails. Zaterdagavond reden we naar het Antwerpse “Zuid” om de nieuwe cocktailkaart van Bar-Burbure te testen.

Die kaart bestaat eigenlijk uit drie delen, aangevuld met enkele mocktails. Daarnaast is er ook een zeer uitgebreide keuze aan zorgvuldig geselecteerde spirits, Champagne en zelfs een authentiek biertje. De eerste twee delen van het drieluik vormen de “normale” cocktailkaart die op alle tafels ligt, hierin staan de Classic cocktails en de Signature cocktails. Daarnaast is er ook nog de Green Club Card, een kaart op een hoger niveau waar je als doorwinterde cocktailliefhebber kan naar vragen en die alleen cocktails bevat op basis van bijzondere en exclusieve spirits. Deze cocktails zijn dan ook nog eens gepaired met een lekker bijpassend hapje.

Het spreekt voor zich dat het samenstellen van zo’n kaart heel wat meer kennis en vakkundigheid vereist dan een doorsnee Cosmopolitan of Whisky Sour. Uitbater Jurgen Lijcops heeft dan ook heel wat jaren ervaring achter de kiezen als topsommelier, producent van gins en vermouts en zelfs uitbater van een restaurant met Michelin-ster. Een week geleden had ik over dit onderwerp een gesprek met Jef Berben, een andere top-bartender met vele jaren ervaring. Samen waren we het erover eens dat cocktails op dit hoge niveau eigenlijk een volwaardige culinaire ervaring zijn en dat bartenders die de skills bezitten om op dit niveau cocktailrecepten te kunnen creëren eigenlijk ‘liquid chefs’ zijn. Het is zeker één van de bestaansredenen van deze blog om dit verhaal bekend te maken. Een kwaliteitscocktail bereiden is echt zoveel meer dan gewoon enkele flesjes samen gieten in een glas met ijs.


Maar we kwamen uiteraard naar Antwerpen om te proeven. De ‘Classic Cocktails’ mochten we overslaan en we gingen dadelijk van start met twee cocktails uit de ‘Signature’ reeks : Ik koos voor een stevige Miami Prisoner (Woodford Rye, Plantation Dark rum, pompelmoes en vlierbloesem), aan de overzijde van de tafel verscheen een bijzonder elegante La Belle Hélène (Peer, Hierbas de las Dunas, Forest vermouth white, vanille-extract en Premier Cru Champagne). Fris, kruidig en vol ‘herfstsmaken’.

Uiteraard stond ik te popelen om ook enkele cocktails van de Green Club Card te proeven. Ik proefde de Dutch Monument (Old Fashioned op basis van Notaris Jenever 1988, Calvados Lemorton 10y en Dom. Guy Roulot Poire William, gecombineerd met een overheerlijk appel- en amandeltaartje) en om af te sluiten een onwaarschijnlijk geslaagde interpretatie van de Blood & Sand (Benromach 35y, Forest Vermouth Red, Cherry Heering, sinaasappel, geserveerd met ‘kumquat/sinaas’ macarons van Joost Arijs).  Aan de overkant verscheen nog een lekker verfrissende en lichte Cosmic Joke mocktail (mandarijntjes, peer en kokoswater).


Bar Burbure bewees nogmaals dat ze op vlak van cocktails in ons land op het hoogste niveau kunnen meespelen. Als je weet dat deze bar zelfs nog geen anderhalf jaar bestaat is dit echt een mooie prestatie. Ik kan alleen maar besluiten dat dit weer een topavond
was en dat ik heel benieuwd blijf naar hoe deze bar in de volgende jaren verder zal evolueren.

Meer en grotere foto's kan je vinden op onze Facebookpagina. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten