vrijdag 21 oktober 2016

OFW (5/5) - Bartender's Old Fashioned


Old Fashioned Week : Cocktailbars wereldwijd promoten deze week de Old Fashioned Cocktail en per verkocht glas gaat er een donatie naar een goed doel. Double Strainger draagt zijn steentje bij door de hele week lang Old Fashioned recepten te publiceren. Deze themaweek kwam tot stand met de bereidwillige medewerking van Delhaize, Cinoco en Grit Beverages. Angostura 1919 Rum is verkrijgbaar bij Delhaize, Knob Creek Bourbon, Otard cognac en alle gebruikte bitters zijn verkrijgbaar bij de betere drankenhandel.

Vandaag sluiten we onze Old Fashioned Week af met een ‘bartender edition’ waarin we meerdere spirits en meerdere bitters gebruiken. Laat dit zeker geen afsluiter zijn voor jouw ervaring met deze heerlijke oer-cocktail. In zowat elke cocktailbar ter wereld zijn er verrassende en smaakvolle Old Fashioned cocktails te proeven. Elke bartender geeft er zijn eigen twist aan en verfijnt de cocktail met zelfgemaakte siropen en bitters. De voornaamste reden waarom ikzelf niet zoveel experimenteer met zelfbereide siropen is omdat deze slechts zeer beperkt houdbaar zijn. Niets belet je echter om de suiker of suikersiroop ook te vervangen door andere zoete siropen. Merken zoals Monin en Marie Brizard hebben tientallen lekkere siropen in hun gamma die elk op hun beurt weer zorgen voor een Old Fashioned met een totaal andere smaak en aroma.
De Old Fashioned blijft absoluut mijn favoriete cocktail en in elke cocktailbar probeer ik indien mogelijk de persoonlijke versie van de bartender te proeven. Ook thuis is het de ideale cocktail om verder mee te experimenteren, aangezien het recept toelaat om zowat eender welke spirit te gebruiken. Uiteraard is de gouden regel, hoe smaakvoller de gebruikte spirit, hoe beter ook de uiteindelijke cocktail.
Voor onze ‘bartenders edition’ gebruiken we opnieuw Angostura 1919 Rum, deze keer in combinatie met Otard cognac en Knob Creek bourbon. Ik vertel graag nog iets meer over de bourbon, aangezien deze vorig jaar het label “Best Bourbon” kreeg tijdens de San Francisco World Spirits Competition. Knob Creek bourbon wordt geproduceerd in de Jim Beam stokerij in Kentucky. Het is één van de vier ‘small batch’ bourbons (naast Booker’s, Baker’s en Basil Hayden’s), die Jim Beam produceert voor het hogere marktsegment.
In onze cocktail zit de 100-proof Straight bourbon. Een koperkleurige bourbon met een aroma van esdoornsuikers, geroosterde noten en eik. Ook in de smaak vinden we houttonen en honing terug, zelfs een beetje fruitig. Hout en honing in smaak en aroma zal niet verbazen aangezien deze spirit 9 jaar mag rijpen op gebrande eiken vaten.
 
Cocktail : “Old Fashioned – Bartenders edition”

Ingrediënten 
25 ml cognac
25 ml Angostura 1919 Premium Rum
25 ml Knob Creek Kentucky Straight Bourbon Whiskey
10 ml rietsuikersiroop
2 dashes Angostura bitters
2 dashes Chocolate bitters
2 dashes Orange bitters
Sinaasappel
Ole Smokey Moonshine Cherries


Bereiding
Voeg de drie spirits, drie bitters en de siroop samen in een groot mengglas met veel ijs. Roer tot het drankje perfect gemengd en gekoeld is. Strain in een mooi whiskyglas met vers ijs en werk af met een sinaasappelzeste en een Moonshine cocktailkers.
Tip : Laat sinaasappelschillen weken in een afgesloten bokaal met 100-proof (50°) vodka. Na twee weken filteren en overgieten in een olieverstuiver (dit is te koop in elke kookwinkel). Bij het serveren van het glas verstuif je nog even een vleugje sinaasappelaroma over het glas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten