Vlak voor de zomer opende Jurgen Lijcops op het Antwerpse
Zuid een gloednieuwe bar, een nieuw project naast zijn overige activiteiten met
het restaurant The Glorious (beloond met een ster in de gids van het bekende bandenbedrijf),
The Glorious Inn en zijn intussen wereldwijd verkrijgbare Forest spirits. Ik kreeg
al meerdere keren een subtiele uitnodiging om deze bar eens te bezoeken, maar
eerlijkheidshalve was er toch ook steeds het idee “het is niet echt een
cocktailbar, Jurgen ziet dit echt veel ruimer”. In het kader van de ‘Old
Fashioned week’ wou ik absoluut ook eens een Old Fashioned cocktail gaan
drinken in een cocktailbar, dus dit leek me het aangewezen moment om eens een
kijkje te nemen in deze nieuwe hotspot midden in de Antwerpse uitgangsbuurt en
vlakbij een aantal andere zeer bekende cocktailbars.
Cocktailbars zijn er in alle soorten en maten. Heel wat bars
kiezen vandaag voor het ‘speakeasy’ concept, maar er zijn er maar enkele die
dit concept ook 100% kunnen waarmaken. The Pharmacy in Knokke is een schitterend
voorbeeld van hoe het echt moet. Jurgen koos voor zijn nieuwe project voor een
concept wat het meest aanleunt bij de upper class hotelbars, zoals je die kan
aantreffen in wereldsteden zoals New York of London. In deze bar kan je een lekkere
cocktail drinken die bereid is volgens de regels van de kunst, maar je kan er
evengoed een lekker glas champagne, een absolute topwijn of een vakkundig
geserveerde gin-tonic bestellen.
Aangezien we dit bezoek hadden ingepland midden in de Old
Fashioned Week mocht ik een reeks cocktails proeven, waarbij we zowel starten
als eindigen met een variatie op de klassieke Old Fashioned. Intussen kregen de
wederhelft en mijn troonopvolgster ook meerdere lekkere cocktails en mocktails
te proeven (zoals een appelsapje met vanille, gember en kaneel of een sapje met
gember, ananas en een cordial van kers), zelfs begeleid door lekkere hapjes.
Aangenaam om zien was dat er in deze bar bijna continu een
gezellige drukte heerst. Tussen 16 en 18 uur was er een eerste druk aperitiefmoment,
dan werd het eventjes rustig om rond 19 uur opnieuw vol te lopen tot in de late
uurtjes. Op een bepaald ogenblik ontwaarden we zelfs enkele bekende gezichten
op het terras. Studio100-baas Gert Verhulst (“kijk papa! Daar zit Gert van
Samson!”) en TV-gezicht Kobe Ilsen kwamen op het terras ook even genieten van
een lekkere cocktail.
Jurgen zorgt er ook steeds voor om met zijn cocktailkaart heel
nauw de seizoenen te volgen. In zijn bar zal je dus zeker geen smaakloze waterige
aardbeien aantreffen tijdens de winter. Een mooi voorbeeld is “The Rising Fall”
die momenteel op de kaart staat : Plantation Pineapple Rum, Eau-de-vie Poire
William de Biercée, Calvados Coeur de Lion Reserve, Champagne. Maar ook de
presentatie van deze cocktail geeft je alvast een zalig herfstgevoel.
Het fanatiek bezig zijn met de producten kon ik vaststellen
op meerdere manieren. Achter de bar zag ik een state-of-the-art gekoeld
barstation en ik mocht zelfs een stiekeme blik werpen in de spiritkelder waar
een aantal ‘batched cocktails’ lagen te rijpen op eikenhouten vaten. Daarnaast
worden de cocktails ook bereid met heel wat geïnfuseerde spirits en huisbereide
siropen, shrubs en bitters.
Achtereenvolgens mochten we proeven van volgende creaties :
- Old Fashioned French Connection : Michters Rye Whiskey, Elderflower St. Germain, Forest Vermouth.
- Cosmopolitan “K” : Grey Goose Vodka, kaffir Lime infused, Cointreau Dark, Cranberry.
- The Algon Sin : Michter’s Rye Whiskey, Palo Cortado Sherry, Velvet Falernum, Huisgemaakte Orgeat siroop, Ananassap.
- William Devoe : Forest Dry Gin, Eau-de-vie Poire de Biercée, Calvados Coeur de Lion Reservé, Forest Vermouth. Deze cocktail werd begeleid door een dampend theepotje met droogijs en Deense tabak. In de cocktail zat ook nog een geïnfuseerd peertje.
- Pablo’s Cake : Michter’s Bourbon Whiskey, Dictator Rum 10y, Almond Cream, Créme de banana, Cold Brew Coffee. Hierbij kreeg ik ook een heerlijk stukje pistache cake met een pisang topping.
- Old
Fashioned Vieux Carré : Woodford Rye Whiskey, Forest Vermouth, Cognac Ferrand
1840, Dom Benedictine, huisgemaakte bitters. Deze cocktail werd
gedurende meerdere weken gerijpt en geblend in een eikenhouten vat.
Mijn conclusie is waarschijnlijk een beetje onverwacht in
het kader van dit bezoek. Dit is absoluut een bar bedoeld voor een iets breder
publiek dan de gemiddelde cocktailbar, maar naar mijn gevoel ligt de lat hier een
flink stuk hoger dan in de gemiddelde cocktailbar en ik heb er toch best al een
aantal bezocht. De kwaliteit van de cocktails die ik mocht proeven ligt verdomd
dicht in de buurt van wat ik heb geproefd in The Pharmacy en een flink stuk
hoger dan heel wat andere bars. Jurgen en zijn team zijn zeer fanatiek bezig
met de kwaliteit van wat er in het glas
komt. Bar Burbure is dus vast en zeker het bezoeken waard. Ik wens Jurgen en
hoofdbarman Tom zeer veel succes met deze gloednieuwe bar en wil alvast beloven
dat ze mij zeker nog zullen terugzien !
P.S. Zoals gebruikelijk kan je ook deze keer het volledige
fotoalbum terugvinden op onze Facebook pagina.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten